Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
18. 8. 2012,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 18. 8. 2012, 11.38

8 let

Apple se spogleduje s čitalci prstnih odtisov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri Applu se podajajo v megalomanski odkup podjetja AuthenTec, saj želijo v vse svoje izdelke implementirati dvodimenzionalne čitalce prstnih odtisov.

Že julija je Apple od AuthenTeca, ene od vodilnih ameriških družb na področju mobilne in spletne varnosti, pridobil licenco za uporabo čitalcev prstnih odtisov v oziroma ob svojih izdelkih, a apetit očitno še ni potešen – v kratkem bo AuthenTec v celoti deloval pod okriljem kalifornijskega giganta, odkupna klavzula pa je postavljena pri 356 milijonih dolarjev. Prevzem morajo sicer še potrditi nekateri delničarji obeh podjetij.

Do prvih stikov med družbama je sicer prišlo že februarja, a so bili takrat predstavniki Appla domala zgroženi nad zahtevami, ki so jih za komercialno rabo njihovih licenc za čitalce prstnih odtisov postavili pogajalci Authenteca. Do dogovora je navsezadnje vendarle prišlo.

Apple je kasneje odgovornim pri AuthenTecu pojasnil, da jih zgolj licenca ne zanima več – želeli so polnopravno lastništvo znamke. Podjetje pokojnega Steva Jobsa je bilo takrat edino v branži, ki se je zanimalo za prebirane prstnih odtisov, na naslov AuthenTeca pa je prišla ponudba, ki je niso mogli zavrniti.

Ni dvoma, da želi čitalce prstnih odtisov Apple zase. Tehnologija je namreč izredno privlačna za večja podjetja in vladne ustanove, kjer je zaščita podatkov na prvem mestu, potrošniki pa bi jo lahko s pridom uporabili za zaklepanje digitalne denarnice Passbook, ki bo del novega Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 6.

Zgodovina se torej ponavlja – Apple bo za integracijo obetavne tehnologije v lastne izdelke pod svojo streho pobasal še eno podjetje. Tudi pametna virtualna sogovornica Siri, ki je bila kot neodvisna aplikacija sprva na voljo v trgovini AppStore, je po priključitvi krožka razvijalcev Siri Inc. matični družbi v Kaliforniji aprila leta 2010 postala vlečni konj marketinške kampanje za lanski iPhone 4S.

Ne spreglejte