Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2014,
10.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Apple App Store

Četrtek, 16. 1. 2014, 10.28

8 let

Apple bo staršem vrnil več kot 30 milijonov dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Apple bo staršem otrok, ki so brez njihove vrednosti nakupovali prek App Stora, vrnil najmanj 32,5 milijona dolarjev (23,9 milijona evrov), spremeniti pa bo moral tudi postopek nakupa.

Gre za pogoje zunajsodne poravnave, ki sta jo dosegla tehnološki velikan in ameriška komisija za trgovino. Na Apple namreč že dolgo letijo očitki, da ne preverja dovolj temeljito, kdo kupuje prek njihove trgovine z aplikacijami App Store, komisija pa je pred časom vložila tudi uradno pritožbo.

V tej trdi, da Apple ni obvestil staršev, da z vnosom gesla odobrijo enkraten nakup in dodaten 15-minutni časovni okvir, v katerem lahko neovirano nakupuje kdorkoli. Poleg tega se je zaslon za vpis gesla pojavil brez opozorila, da bo to zaključilo njihov nakup.

Postopek nakupa bo kmalu drugačen Apple naj bi po trditvah komisije dobil več deset tisoč pritožb staršev, največ iz ZDA in Velike Britanije. Tokratna poravnava sicer zajema le nakupe prek ameriškega App Stora, a Apple je v preteklosti skoraj vedno ugodil tudi zahtevkom za povrnitev stroškov uporabnikov iz drugih držav.

Zdaj imajo v kalifornijskem podjetju časa do 31. marca, da spremenijo tudi postopek nakupa prek App Stora in preprečijo nadaljnje težave. Prvi mož Appla Tim Cook je ob tem poudaril, da je poravnava le pravni zapis tega, kar so nameravali storiti sami.

Neka deklica je zapravila kar 2.600 dolarjev Že lani so namreč pri Applu naredili načrt za povrnitev stroškov vsem uporabnikom, ki so opravili nakup znotraj katerekoli igre, narejene za otroke. V slabem letu so dobil 37 tisoč zahtevkov in obljubljajo, da bodo ugodili vsem.

Neka mama iz ZDA se je tako pritožila, da je njena hči v eni sami aplikaciji zapravila kar 2.600 dolarjev (1.910 evrov). Zneski nakupov znotraj aplikacij se sicer gibajo med 0,99 dolarja (0,73 evra) in skoraj 100 dolarji (73 evri).

Ne spreglejte