Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
13.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Android Microsoft Google

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 13.18

7 let, 12 mesecev

Androidni prodor Nokie na rastoče trge s telefoni X

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finski tehnološki velikan je na šovu mobilnih naprav v Barceloni premierno predstavil tri pametne telefone z Androidom. Nokia stavi na razvijajoče se trge, saj skupaj stanejo manj kot 300 evrov!

Telefoni serije X z Googlovim mobilnim operacijskim sistemom Android so del Nokijine aktivne kampanje prodiranja na najhitreje rastoče trge, kot so večji del jugozahodne Azije, Indija in Latinska Amerika. Navdih zanje je finski proizvajalec mobilnih telefonov črpal iz linije Lumia, zato kvadratasti uporabniški vmesnik ostaja, aplikacije za Android pa bodo bodočim uporabnikom na voljo na servisu Nokia Store.

Sveža trojica vključuje Nokio X z 10,2-centimetrskim zaslonom tipa IPS in fotoaparatom s tremi milijoni slikovnih pik, Nokio X+ z naprednejšimi funkcijami za predvajanje multimedijskih datotek in Nokio XL z večjim, 12,7-centimetrskim zaslonom in sprednjo (2MP) ter zadnjo (5MP) kamero.

Čeprav strojne specifikacije ne izstopajo, tega ne bi mogli trditi za cene – za Nokio X, X+ in XL bo ob lansiranju treba odšteti vsega 89, 99 in 109 evrov. Prva bo kupcem v jugozahodni Aziji, na Bližnjem vzhodu, v Afriki, Evropi in Srednji ter Južni Ameriki na voljo že v prihodnjih dneh, drugi dve pa predvidoma aprila ali maja. Mešanica klasične Nokie in odprtega Androida Ob prvem zagonu telefonov X bodo uporabnikom privzeto takoj na voljo številne priljubljene aplikacije, kot sta družbeni vozlišči Facebook in Twitter, brezplačna navigacija Here in spletni predvajalnik glasbe Nokia MixRadio. Velikodušnost je pokazal tudi Microsoft, novi lastnik Nokijinega oddelka za mobilno telefonijo, in primaknil brezplačno shranjevanje podatkov v oblak OneDrive in mesečno naročnino na storitev Skype Unlimited World.

Pri Nokii upajo, da bodo novi telefoni, ki jih bo prodajalo 160 telekomunikacijskih operaterjev v 60 državah, ustvarili tudi nove priložnosti za razvijalce programske opreme za Android.

Ne spreglejte