Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
27. 2. 2015,
14.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Android iPhone Apple pametni telefoni Matic Tomšič

Petek, 27. 2. 2015, 14.54

7 let, 12 mesecev

Android v velikih težavah

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Android je daleč najbolj razširjen mobilni operacijski sistem, a proizvajalcem naprav ne prinaša denarja. V zadnjem četrtletju 2014 mu je namreč pripadlo le 11 odstotkov dobička mobilne industrije.

Po podatkih analitičnega podjetja Strategy Analytics si je Android v zadnjem četrtletju preteklega leta prilastil le 11,3-odstotni delež dobička, ki ga je ustvarila celotna mobilna industrija. Kar 88,7 odstotka je namreč vzel Apple s svojimi napravami na platformi iOS, predvsem telefonom iPhone 6. Jabolko je v zadnjem trimesečju leta 2014 z odlično prodajo na vseh področjih sicer doseglo zgodovinski dobiček, rekordnih 16 milijard evrov. Jalova premoč za Android, Apple blesti tam, kjer danes šteje Zgornje številke sicer ne odražajo tržnega deleža obeh mobilnih platform, kjer s 76,6 odstotka še naprej premočno vodi Android. Applove naprave si lasti 19,7 odstotka uporabnikov, delež preostalih pa je pravzaprav zanemarljiv. A ker je izdajanje pametnih telefonov in tablic posel, s katerim si proizvajalci prizadevajo zaslužiti, je tržni delež obeh operacijskih sistemov zanje danes pomemben manj kot kadarkoli prej. Mobilna industrija je lani ustvarila celo več dobička kot leto prej, kar 18,9 milijarde evrov, kar pomeni, da proizvajalci naprav z Androidom Applu prepuščajo še več denarja.

Glavna težava Androida sta razdrobljenost in prevelika konkurenčnost znotraj skupnosti Apple dobiček na mobilnem trgu ustvarja z eno blagovno znamko telefona (iPhone) in eno znamko tabličnega računalnika (iPad). Skupnost Androida medtem sestavlja več deset proizvajalcev naprav, ki si želijo delež trga prisvojiti ne z enim, temveč petnajstimi telefoni. Ti so obenem razdrobljeni po različnih cenovnih in zmogljivostnih razredih.

Podjetja, ki še vedno prisegajo na Android, zaradi velikanske konkurenčnosti znotraj istega ekosistema zato ogromno zapravijo za oglaševanje, ta izdatek pa se seveda zajeda v njihov končni dobiček. Lep primer je Samsung – podjetje je pred letom in pol na Androidovem trgu ustvarilo kar 95 odstotkov celotnega dobička. Omenjeni delež je zaradi rasti konkurenčnosti in zviševanja oglaševalskih stroškov do zadnjega četrtletja 2014 padel za kar 64 odstotkov.

Začaran krog in skrbi za Google Dejstvo, da Android trenutno še zdaleč ne velja za prinašalca zlatih jajc, skrbi očeta platforme Google. Če jim Android tudi v prihodnosti ne bo navrgel konkretnega denarja, se lahko zgodi, da bo kateri od velikih (Samsung, HTC, Sony, LG) zapustil ladjo in prevzel katerega od konkurenčnih operacijskih sistemov, kot so Windows Phone, Tizen in Firefox. Tu pa nastane še ena težava. Nobeni od omenjenih platform v zadnjem četrtletju lanskega leta namreč ni uspelo ustvariti dobička.

Ne spreglejte