Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2013,
15.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2013, 15.50

7 let, 12 mesecev

Android, iOS in WP bodo dobili odprtokodne konkurente

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bi se podali v nakup mobilnega telefona z operacijskim sistemom Ubuntu, Tizen ali Firefox? Večina uporabnikov bi najbrž odgovorila negativno, saj mnogi zanje sploh še niso slišali.

Kako primerna bi zamenjava sploh bila? iOS in Android sta iz meseca v mesec bolj izpopolnjena in njun boj za prevlado na trgu je bolj napet iz dneva v dan. Aplikacij je za oba operacijska sistema obilo, deljenje datotek z drugimi osebami je preprosto, posodobitve pa so konkretne in, kar je še pomembneje, redne.

Microsoft se medtem z lastnim Windows Phonom bori za zagotovitev vsaj 10-odstotnega tržnega deleža, drobtinice pa pobira tudi RIM s svojim BlackBerryjem – upajo sicer, da bo drobtinic z novo posodobitvijo OS-ja 10 vendarle več.

Koliko je torej realnih odjemalcev za kar tri nove igralce? Ubuntu se na namiznih računalnikih kljub večletnim prizadevanjem razvijalca Canonical ni ustalil nikoli, Samsungovega Tizna, ki ima marsikaj skupnega z Linuxom (tako kot Ubuntu, ki praktično JE Linux), ne pozna skoraj nihče, Firefox OS pa je plod dela razvijalcev spletnih brskalnikov in FTP-klientov ter odjemalcev elektronske pošte.

Zanimanje vendarle je Potrošniki imajo večinoma radi obširno izbiro – ravno na to karto bodo najbrž igrali programerji, ki stojijo za novimi mobilnimi operacijskimi sistemi.

Obilje smo sicer izkusili že leta 2009, ko so bili hkrati na voljo Android, iOS, Windows Mobile, BlackBerry, Symbian in Palm WebOS, a je šlo bolj za prenasičenost trga, kar se je leto pozneje odrazilo v odrezani podpori Microsoftovemu in Palmovemu operacijskemu sistemu, precejšnjemu stagniranju BlackBerryja in neprivlačnosti Symbiana, ki sta ga povozila tako Android kot iOS (Nokia ga s strogo tehničnega vidika sicer še drži pri življenju, a v ospredje seveda postavlja naprave z Windows Phonom).

Uspešno zgodbo bi tako prav lahko spisala Firefox in Ubuntu, saj imata oba močno zaledje programerjev in predane skupnosti uporabnikov, obenem pa sta tako kot Android zaradi odprtokodnosti popolnoma dovzetna za predelave. Tizen je po drugi strani otrok Samsunga in bo, če bodo tržniki korejskega podjetja prepričani v donosnost investicije, najbrž prejel lasten mobilni telefon.

Vsem novincem je skupna podpora spletnemu standardu HTML 5 in protokolom prenašanja datotek med različnimi znamkami mobilnih telefonov, lastni pa so jim tudi ukazi za nenehno shranjevanje vseh podatkov v oblak (tudi ko naprave niso omrežene!).

Da bi na stopničke za zmagovalce lahko v prihodnosti stopil eden izmed omenjene trojice, bo morala napredek najbrž upočasniti platforma Windows Phone. Glede na to, da njen tržni delež z nedavnim prihodom novih HTC-jevih in Samsungovih telefonov raste, po Nokijinih Lumiah pa kupci posegajo kot še nikoli prej, se to vendarle zdi malo verjetno.

Ne spreglejte