Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
15. 1. 2020,
16.39

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

3

Natisni članek

varnost varovanje zasebnosti osebni podatki Apple FBI

Sreda, 15. 1. 2020, 16.39

4 leta, 3 mesece

Stara zgodba, nova epizoda

Ameriški predsednik nad Apple: ali je zasebnost nad javno varnostjo?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

3

Donald Trump | Ameriški predsednik Donald Trump (ponovno) očita Applu odrekanje pomoči pri preiskavi dogodkov, ki so opredeljeni kot teroristična dejanja. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump (ponovno) očita Applu odrekanje pomoči pri preiskavi dogodkov, ki so opredeljeni kot teroristična dejanja.

Foto: Reuters

Še vedno na nasprotnih bregovih: prvi mož ZDA Donald Trump in prvi mož družbe Apple Tim Cook imata še vedno povsem različna stališča o upravičenosti dostopa do osebnih podatkov na pametnih telefonih.

"Ves čas pomagamo Applu, oni pa zavračajo odklepanje telefonov, ki jih uporabljajo morilci, razpečevalci mamil in drugi nasilni kriminalni dejavniki," je v svojem nedavnem tvitu zapisal ameriški predsednik Donald Trump.

Novo jabolko spora: dva iPhona

Trumpova kritika Appla prihaja le nekaj ur po tem, ko je tudi ameriški glavni državni tožilec William Barr obtožil Apple za pomanjkanje sodelovanja v preiskavi dogodka, ki ga obravnavajo kot teroristično dejanje, še poroča britanska medijska hiša BBC.

Gre za streljanje v mornariški bazi v kraju Pensacola v zvezni državi Florida, kjer je podporočnik savdske vojske, ki se je usposabljal v ZDA, 6. decembra lani ubil tri pripadnike ameriške mornarice. Preiskovalci želijo priti do vsebine dveh iPhonov, ki so povezani s tem dogodkom, a jih Apple ne želi odkleniti.

Oporišče Pensacola na Floridi
Novice Savdski pilot v oporišču ameriške mornarice na Floridi ubil tri ljudi

Apple: Nenehno sodelujemo hitro in popolno

Omenjeni Trumpov tvit je le še ena epizoda v dalj časa trajajoči sagi o upravičenosti dostopa do osebnih podatkov na napravah, kjer imata ameriška vlada na eni in velika tehnološka podjetja na drugi strani povsem drugače določene prioritete.

Apple zavrača vse očitke, da ne bi sodeloval pri preiskavi tega dogodka. "Na njihove številne zahteve od napada dalje smo odgovarjali in odgovarjamo hitro in popolno," so zapisali v svoji izjavi.

Apple vztraja, da je njihovo sodelovanje s preiskovalci stalno, hitro in popolno. Na sliki: glavni izvršni direktor družbe Apple Tim Cook. | Foto: Reuters Apple vztraja, da je njihovo sodelovanje s preiskovalci stalno, hitro in popolno. Na sliki: glavni izvršni direktor družbe Apple Tim Cook. Foto: Reuters

Enkripcija: blagor ali prekletstvo?

Leta 2015 je Apple padel v podoben veliki spor z ameriškimi oblastmi, ko niso želeli omogočiti dostopa do podatkov na telefonu napadalca, ki je v množičnem streljanju v mestu San Bernardino v ameriški zvezni državi Kalifornija ubil 14 in resno poškodoval še 22 ljudi.

Novice Apple noče odkleniti teroristovega telefona

Takrat so oblasti bile prisiljene najeti drugega izvajalca, ki je razvil programsko opremo, s katero so se izognili enkripciji podatkov na napravi. Za to so po poročanju BBC odšteli milijon ameriških dolarjev (okrog 900 tisoč evrov).

Novice FBI obšel zaščito na teroristovem telefonu brez Applove pomoči

Enkripcija tako ostaja eden od glavnih varuhov zasebnosti posameznikov, obenem pa ena največjih mor preiskovalcev kaznivih dejanj.

Ne spreglejte