Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 4. 2014,
9.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Amazon

Četrtek, 3. 4. 2014, 9.43

8 let

Amazon osvaja TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ugibanj je konec. Amazon je včeraj predstavil Fire TV, s katerim agresivno vstopa na trg TV-vsebin in videoiger. Kako to, da je Amazon izvrstno umeščen in da mu uspe, kjer Applu in preostalim (še) ni?

Odgovor konkurenci

Amazon, prvi spletni trgovec, ki ga mnogi primarno povezujejo s knjigami, je včeraj javnosti predstavil svoj prvi poskus vstopa v dnevno sobo. Fire TV je Amazonov odgovor na Apple TV, Roku in Google Chromecast – magične napravice konkurenčnih proizvajalcev, ki vse obljubljajo bogatejšo televizijsko izkušnjo. V čem se Amazon razlikuje?

Bogat vsebinski nabor

S Fire TV Amazon po eni strani vstopa na trg TV, saj na novi napravici uporabniki lahko dostopajo do kopice različnih vsebin, od filmov, TV-serij do izvirno spletnega videa. Amazonu je uspel dogovor z relevantnimi igralci na področju alternativnega videa, tako so v ponudbi tudi Netflix, Flixter, Plex, Hulu. Del nabora so tudi športne vsebine NBA, ESPN, RedBull in mainstream radijski servisi Pandora, TuneIn, iHeart. Vsebinsko gledano je ponudba celovita in smiselno namenjena širokemu krog uporabnikov.

Naravni preskok

Amazon je imel leta 2013 skoraj 54 milijard evrov prihodka, za kar se lahko zahvali gigantski bazi uporabnikov, ki prek njegove strani kupujejo vse od igrač do digitalnih vsebin v obliki knjig, glasbe in videa. Po poročanju Business Insiderja ima Amazon tudi več kot deset milijonov naročnikov na storitev Amazon Prime, ki uporabnikom omogoča pavšalni dostop do vsebin in brezplačno dostavo. Dokaz uspešnosti te storitve je tudi nedavni dvig cene, ki si ga ob trenutnih gospodarskih razmerah ne privošči praktično nihče. Selitev iz osebnega okolja tablice in bralnikov knjig v dnevno sobo zato deluje zelo logično in naravno.

Igre in aplikacije

Drugo področje, kjer se skuša Amazon ločiti od konkurentov in poseči tudi v mlajšo uporabniško bazo, so igre. Za doplačilo dobrih 29 evrov bo uporabnikom na voljo igralni plošček, ki po dizajnu deluje, kot da je izdelan v isti tovarni kot tisti za Xbox One. Začetni nabor vključuje okoli sto iger, kmalu pa se bo znatno povečal, saj Fire TV deluje na Androidovi platformi (kot tudi Amazonove tablice). Razvoj dodatnih aplikacij in iger bi zato – vsaj v teoriji – moral biti precej preprost in hiter.

Zgolj prvi korak

Fire TV je najbrž prvi in za zdaj omejen vstop na novo področje. Zanimivo bo videti, ali ima Amazon večje ambicije – ga bo zamikala lastna produkcija videovsebin kot Netflix in Sky? Ta se kaže kot ključni dejavnik pri zadrževanju uporabnikov v svojem ekosistemu. Si podobno lahko obetamo na področju iger, kjer je Amazon to že nakazal z nakupom podjetja Double Helix? Morda največje vprašanje od vseh je, kakšno bo Amazonovo neposredno razmerje z velikimi hollywoodskimi studii in kabelskimi operaterji (če se bo to sploh oblikovalo), kar je bil za vse konkurente do zdaj največji izziv.

Ne spreglejte