Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
18. 8. 2014,
14.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zaupanje Umetna inteligenca

Ponedeljek, 18. 8. 2014, 14.02

2 meseca, 1 teden

Ali lahko računalnik dobro opravi delo psihologa?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljudje morda o svojih največjih težavah spregovorijo lažje in bolj odkrito, če na drugi strani ni človeka, temveč računalnik. Toda ali računalnik zna vse, kar zna (dober) psiholog?

Umetna inteligenca je toliko napredovala, da računalnik že zaznava in tolmači govorico telesa, nasmehe, izgovorjene besede. Raziskovalci inštituta za kreativne tehnologije univerze South California v Los Angelesu so ustvarili računalniško psihologinjo Ellie, za katero so po večletnih raziskavah ugotovili, da se ji (pravi) ljudje lažje in bolj odkrito izpovedo kot živemu psihologu. Človeku težje zaupajo kot računalniku Skupino 239 ljudi so posedli pred računalniško psihologinjo Ellie in jim naročili, naj se z njo pomenijo o svojem življenju. Polovici so povedali, da se bodo pogovarjali z virtualno osebo, drugi polovici pa so se zlagali, da Ellie na daljavo upravlja živa oseba in da ne gre za sogovornika z umetno inteligenco. Pri vseh je Ellie opravila enak postopek, od splošnih demografskih vprašanj (npr. "Od kod ste?") do bolj kliničnih (npr. "Ali ponoči zlahka dobro zaspite?) in nato še motivacijskih (npr. "Na kaj ste najbolj ponosni?"). Ves pogovor je okrepljen z ustreznimi podvprašanji, Ellie pa se je odzivala tudi s kimanjem in izrazi obraza.

Odzivnost ljudi, natančneje njihovo pripravljenost na razkrivanje zaupnih podatkov, so merili z izkazano stopnjo žalosti in strahu, ki so jo ugotavljali z analizo izrazov na obrazu in tonskih zapisov pogovorov, ki so jo opravili pravi psihologi. Študija, ki so jo objavili v znanstveni reviji Computers in Human Behaviour, je pokazala zelo velike razlike glede na to, ali so ljudje verjeli, da je v ozadju človek, ali ne. Tisti, ki so verjeli, da Ellie upravlja neka živa oseba, so z veliko več strahu in previdnosti razkrivali svoje zaupne podatke kot tisti, ki so verjeli, da imajo pred sabo računalnik brez živega voditelja, prav tako so ob tem pokazali bistveno manj žalosti. Rešitev za neomajne vojake? Del raziskav, povezanih z Ellie, financira agencija za napredne raziskave ameriške obrambe, kajti spodbujanje odprtosti in poštenosti pri obravnavanju osebnih težav je v velikem interesu vojske. Vojaki se zaradi svojega sistema vrednost, ki ceni neomajnost, zelo neradi odpravljajo k psihologom, zato razne posttravmatske motnje pri njih odkrijejo razmeroma pozno. Ellie jim lahko pri tem pomaga, saj se je njej očitno lažje zaupati kot nekomu živemu.

Ne spreglejte