Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
7. 3. 2019,
18.06

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

5

Natisni članek

računalniška varnost cenzura požarni zid Internet Kitajska Rusija Moskva Vladimir Putin

Četrtek, 7. 3. 2019, 18.06

5 let, 1 mesec

Putin želi ruski suvereni internet

Ali bo velikemu kitajskemu požarnemu zidu sledil še ruski?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

5

Vladimir Putin | Ruski predsednik Vladimir Putin vid suvereni internet kot obrambni odgovor na novo ameriško informacijsko strategijo, ki dopušča napadalne ukrepe proti Rusiji in ostalim državam, od koder izvirajo računalniški napadi in grožnje. | Foto Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin vid suvereni internet kot obrambni odgovor na novo ameriško informacijsko strategijo, ki dopušča napadalne ukrepe proti Rusiji in ostalim državam, od koder izvirajo računalniški napadi in grožnje.

Foto: Reuters

Ruski poslanci bodo odločali o predlogu zakona o suverenem internetu, ki bi po eni strani zmanjšal odvisnost ruskega interneta od ZDA, po drugi pa oblastem v Moskvi dal popoln nadzor nad vsem, kar se dogaja v ruskem internetnem prostoru.

Daleč je še Rusija od omejitev interneta, ki jih poznajo na Kitajskem, a so se v zadnjih letih nedvomno zaostrovala ruska pravila za uporabo interneta.

Vladimir Putin
Novice Putin: V Rusiji so lani razkrili več kot 400 tujih agentov

Podjetjem, ki ne sledijo tej ruski zakonodaji, grozi prepoved poslovanja, nekatere pa se zaradi tega celo same odločajo na prenos podatkov o uporabnikih na strežnike v drugih državah (še vedno pa jih zakonodaja zavezuje, da podatke o uporabnikih iz Ruske federacije morajo hraniti na strežnikih, ki so na ruskem ozemlju).

Daleč je še Rusija od omejitev interneta, ki jih poznajo na Kitajskem, a so se v zadnjih letih nedvomno zaostrovala ruska pravila za uporabo interneta. | Foto: Reuters Daleč je še Rusija od omejitev interneta, ki jih poznajo na Kitajskem, a so se v zadnjih letih nedvomno zaostrovala ruska pravila za uporabo interneta. Foto: Reuters

(Ne)skrite prednosti osrednje nadzorne točke

Če pa je soditi po predlogu zakona z imenom suvereni internet, ki se prebija skozi klopi ruskih poslancev, si ruski predsednik prizadeva za vzpostavitev naslednjega koraka – ustvarjanje ruskega interneta, pri katerem bi bilo mogoče ves internetni promet v ruski federaciji nadzorovati iz ene same osrednje točke.

To bi seveda omogočilo tudi onemogočanje komunikacije neprimernim (ali "neprimernim") uporabnikom in cenzuriranje njihove vsebine in vzpostavljanje popolnega pregleda nad tem, kaj se kdaj in kje objavlja v ruskem internetnem prostoru.

Če pa je soditi po predlogu zakona z imenom suvereni internet, ki se prebija skozi klopi ruskih poslancev, si ruski predsednik prizadeva za vzpostavitev naslednjega koraka – ustvarjanje ruskega interneta, pri katerem bi bilo mogoče ves internetni promet v ruski federaciji nadzorovati iz ene same osrednje točke. | Foto: Matej Leskovšek Če pa je soditi po predlogu zakona z imenom suvereni internet, ki se prebija skozi klopi ruskih poslancev, si ruski predsednik prizadeva za vzpostavitev naslednjega koraka – ustvarjanje ruskega interneta, pri katerem bi bilo mogoče ves internetni promet v ruski federaciji nadzorovati iz ene same osrednje točke. Foto: Matej Leskovšek

Uradna Moskva: to je odgovor na ofenzivno ameriško strategijo

Uradna Moskva ima seveda prepričljiv odgovor, zakaj je suvereni internet nuja: to je v njihovih očeh obrambni odgovor na novo ameriško informacijsko strategijo, ki dopušča napadalne ukrepe proti Rusiji in ostalim državam, od koder izvirajo računalniški napadi in grožnje.

Kot eden od glavnih argumentov za RuNet, kot bi predvidoma poimenovali ta ruski suvereni internet, omenjajo, da morebitna ameriška digitalna izolacija Rusije ne bi vplivala nanj, saj bi deloval še naprej nemoteno.

Novice Uber le še eden v vrsti velikih, za katere je kitajski zid previsok

Uporabniki se bojijo krčenja pravic, ponudniki interneta pa velikih stroškov

Nasprotniki te ideje so predvsem uporabniki interneta v Rusiji, ki se bojijo, da bi RuNet omejil njihove že tako omejene svobode, tamkajšnji ponudniki interneta pa opozarjajo na izredno visoke stroške za vzpostavitev takšnega omrežja, kar bi vsaj delno padlo tudi v njihovo breme.

Po vzoru na Kitajski zid se je kitajskih ukrepov v njihovem internetnem prostoru prejel vzdevek Veliki kitajski požarni zid. | Foto: Reuters Po vzoru na Kitajski zid se je kitajskih ukrepov v njihovem internetnem prostoru prejel vzdevek Veliki kitajski požarni zid. Foto: Reuters

Na nogah so tudi ruski strokovnjaki računalniške varnosti, ki opozarjajo na zelo visoko ranljivost takega sistema, ki ima eno samo osrednjo točko – uspešen napad na to mesto bi takoj onesposobil celotno omrežje. Motijo jih tudi sistem za nadzor in filtriranje vsebin, katerih delovanje bi zagotovo upočasnilo pretok informacij ne le na ruskem delu temveč tudi v vsem svetovnem internetu.

Ko je stikalo v lastni hiši …

Niso redki tisti, ki so prepričani, da je pravi razlog teh načrtov želja po hitrem ukrepanju v primeru neredov in protestov znotraj ruskih meja, poroča poslovni medij Bloomberg.

Novice Francija bi prepovedala javen Wi-Fi in anonimnost na spletu

Ko so oktobra v regiji severnega Kavkaza izbruhnili protesti, so oblasti prisilile telekomunikacijske operaterje v odklop mobilnega interneta na tem območju, kar je trajalo skoraj dva tedna.

Seveda bi bilo to Moskvi lažje in hitreje uresničljivo, če bi imeli stikalo za odklop kar v svojih prostorih – kar zdaj z novim zakonom želijo doseči.

vladimir putin
Novice Manj znana dejstva o Vladimirju Putinu

Rusija že zdaj onemogoča dostope do več tisoč spletnih mest, ki so jih opredelili za ekstremne (a je to še vedno zelo daleč od omejitev na Kitajskem, ki se jih je prejel vzdevek Veliki kitajski požarni zid). Prav tako so v Rusiji onemogočili uporabo aplikacije za hipno sporočanje Telegram, a so se ruski uporabniki hitro znašli z nadomestnimi možnostmi.

Ne spreglejte