Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
8. 5. 2013,
20.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Flash

Sreda, 8. 5. 2013, 20.11

7 let, 12 mesecev

Adobe Creative Suite odslej izključno med oblaki

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Adobe sporoča, da bodo nove različice Photoshopa, Illustratorja, Dreamweaverja, Acrobata in drugih elementov paketa CS na voljo le še prek spletnega naročniškega servisa.

Creative Cloud, Adobejeva storitev, ki uporabnikom za ustrezno mesečno oziroma letno naročnino omogoča vse funkcionalnosti paketa Creative Suite 6 (na voljo so namreč le najnovejše različice aplikacij), bo od zdaj očitno edina izbira za vse oblikovalce spletnih strani, grafike in videa, ki ne morejo brez Adobejevega programskega paketa. Kalifornijski softverski velikan je v ponedeljek namreč oznanil odločitev, da bo Creative Suite iz škatle dokončno izumrl.

Srenja v odločitvi vodstva družbe ne vidi nič spornega, saj po mnenju številnih le sledijo smernicam, ki so jih s svojim početjem začrtali največji (Microsoft je v oblak že preselil pisarniški paket Office 2013, čeprav je na nekaterih predvsem hitro rastočih trgih še vedno na voljo DVD-različica), a obenem tudi rišejo nove, saj bo distribucija prihodnjih različic Adobejevih profesionalnih multimedijskih programov v celoti digitalna.

S prehodom na naročniški model sicer izgine vsakršna možnost lastništva Adobejeve programske opreme, cenovna ugodnost pa je seveda stvar debate. Ves paket Creative Suite 6 pri nas stane precej več kot dva tisoč evrov, letna naročnina na servisu Creative Cloud pa "le" 615 evrov, uporabnik pa je deležen tudi tekočih posodobitev in (v prihodnosti) konkretnih nadgradenj, ki bodo po besedah Scotta Morrisa, direktorja Adobejevega trženja, bolj pogoste, saj bo razvojni cikel aplikacij krajši od sedanjih 18‒24 mesecev.

Uporabniki paketa CS6 imajo seveda tudi možnost "najema" posameznih elementov – mesečna naročnina znaša v primeru enega izbranega programa približno 25 evrov. Če uporabnik že poseduje licenčno različico paketa CS3 ali novejšega paketa, pa je znesek prepolovljen. Se tovrstna vezava splača ali ne? To bo moral presoditi vsak uporabnik sam – res je, da je s psihološkega vidika lažje nekajkrat odšteti 25 namesto enkrat 400 evrov, po drugi strani pa lahko uporabnik z rednimi mesečnimi ali letnimi plačili program oziroma programski paket nekajkrat preplača.

Scott Morris sicer dodaja, da se bo Adobe z novim načinom distribucije aplikacij lažje prilagajal hitrim spremembam trga, za prihodnost pa ga ne skrbi – že v prvem, pravzaprav poskusnem letu je Creative Cloud pridobil kar pol milijona rednih strank.

Ne spreglejte