15 osupljivih vesoljskih fotografij, ki jih še niste videli #fotozgodba

R/space je eden od oddelkov priljubljenega spletnega foruma Reddit, v katerem se zbirajo in prispevke, predvsem fotografije, delijo navdušenci nad vesoljem. Pregledali smo največkrat všečkane objave na r/space in izbrali nekaj najbolj osupljivih, zanimivih, tudi poučnih.

Fotografija z Mednarodne vesoljske postaje, ki je letela 400 kilometrov nad nevihtami na Zemlji.

Foto: NASA

Kako drastično je naše znanje o pritlikavem planetu Plutonu spremenilo plovilo New Horizons (Nova obzorja), ki ga je obiskalo poleti 2015.

 

Prvo fotografijo je posnel vesoljski teleskop Hubble. Do julija 2015, ko je Pluton obiskala sonda New Horizons, je bila najboljši posnetek pritlikavega planeta.

Luna se je postavila med Zemljo in Nasin vremenski vesoljski observatorij DSCOVR:

Foto: NASA

Fotografije površine Marsa, ki jo je posnelo raziskovalno vozilce Radovednost (Curiosity):

Foto: NASA

Površine vseh vesoljskih teles, na katerih smo pristali do zdaj: od leve proti desni Luna, Venera, Saturnova luna Titan, Mars in komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Stebri stvarstva (angleško Pillars of Creation) so ena najbolj znanih vesoljskih meglic (oblakov prahu). Tule iz nekoliko drugačne perspektive, da si lahko predstavljamo, kako majhna je pravzaprav ta meglica:

Foto: NASA

Ledena gorska veriga na Plutonu:

Fotografija je le del dokumentiranega osupljivega bližnjega srečanja Plutona in sonde New Horizons. Kliknite jo za ogled celotnega prizora. Fotografija je le del dokumentiranega osupljivega bližnjega srečanja Plutona in sonde New Horizons. Kliknite jo za ogled celotnega prizora. Foto: Wikimedia Commons

V ospredju Evropa, luna velikanskega plinastega planeta Jupitra, ta je v ozadju.

Foto: NASA

Fobos, majcena Marsova luna, je viden s površine rdečega planeta.

Fobos je zelo majhna luna, počez meri manj kot 30 kilometrov. Okrog Marsa kroži dovolj blizu (na razdalji samo okrog 6.000 kilometrov, naša Luna je 64-krat bolj oddaljena od Zemlje), da je na nebu svetlejša od večine zvezd. Fobos je zelo majhna luna, počez meri manj kot 30 kilometrov. Okrog Marsa kroži dovolj blizu (na razdalji samo okrog 6.000 kilometrov, naša Luna je 64-krat bolj oddaljena od Zemlje), da je na nebu svetlejša od večine zvezd. Foto: NASA

Šestkotnik na severnem polu Saturna, drugega največjega planeta v Osončju, je velikanska nevihta:

Hubblovo ultragloboko polje. Ameriški znanstveniki so oko vesoljskega teleskopa Hubble za nekaj časa usmerili v domnevno prazno regijo vesolja.

Opazovano območje je predstavljalo eno trinajstmilijoninko (1/13.000.000) nočnega neba. Našli so tole - v "praznem" delu vesolja je bilo več tisoč barvastih pack. Skoraj vsaka je galaksija, v kateri je več sto milijard zvezd.

Klikni fotografijo za ogled različice, ki jo je mogoče povečati. Klikni fotografijo za ogled različice, ki jo je mogoče povečati. Foto: NASA

Ameriški astronavt Scott Kelly je z Mednarodne vesoljske postaje fotografiral Barcelono:

Foto: NASA

Kako majhen je v resnici Pluton - primerjava z Avstralijo:

Naša galasija Rimska cesta v primerjavo z IC 1011, eno največjih do zdaj odkritih galaksij. Počez meri šest milijonov svetlobnih let, naša galaksija pa le okrog 125 tisoč svetlobnih let:

Meteorit noč spremeni v dan:

When the heavens fall to Earth

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano