Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
26. 1. 2016,
18.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nasveti Matic Tomšič

Torek, 26. 1. 2016, 18.40

7 let, 12 mesecev

15 nasvetov za hitrejše delo z Microsoft Wordom (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Če pri delu pogosto uporabljate Microsoft Word, preverite nekaj naših najljubših trikov in bližnjic, ki delo s programom poenostavijo in nam omogočijo, da besedilo urejamo bolj učinkovito.

Označevanje besedila V ta nasvet je zajetih več trikov, saj nam Word omogoča hitro označevanje različnih komponent besedila brez pogosto živčnega zajemanja črk in besed z miškinim kurzorjem:

- Z dvakratnim klikom na besedilo z levim gumbom miške označimo posamezno besedo.

- S trikratnim klikom na levi gumb miške označimo celoten odstavek (ali paragraf).

- Če ob kliku na besedilo z levim gumbom miške držimo tipko Ctrl, označimo samo posamezen stavek ali poved, ki se konča s piko, klicajem ali vprašajem.

- Če pridržimo tipko Alt, lahko narišemo okvirček in vanj zajamemo poljuben del besedila (video spodaj).

- Celotno besedilo označimo s kombinacijo tipk Ctrl + A. Dodajanje funkcij v orodno vrstico za hitri dostop Orodno vrstico za hitri dostop najdemo v zgornjem levem kotu programa Microsoft Word. Uporabniku privzeto ponuja funkcije shranjevanja in razveljavitve ter ponovne uveljavitve napisanega. V orodno vrstico lahko dodamo dodatne funkcije, do katerih dostopamo s klikom na puščico, ki kaže navzdol. V meniju nato izberemo katero od predlaganih funkcij ali pa želeno poiščemo v oknu, ki se odpre v kliku na Več ukazov.

Kaj sem že urejal nazadnje? Stisk kombinacije tipk Shift+F5 nas prestavi na košček besedila, ki smo ga urejali nazadnje. Funkcija je še posebej uporabna takrat, ko odpremo nedokončan dokument in želimo delo takoj nadaljevati tam, kjer smo končali.

Najdi in zamenjaj Preprosta, a zelo uporabna funkcija urejevalnika besedil Microsoft Word je Najdi in zamenjaj. Uporabniku omogoča, da v besedilu poišče vse primere določenega izraza in jih zamenja z ustreznejšim (ali pravilnim). Gumb Najdi in zamenjaj v sodobnih različicah Microsoft Worda najdemo na skrajni desni strani zavihka Osnovno.

Velike in male tiskane črke S hkratnim stiskom kombinacije tipk Shift+F3 lahko v Wordu zelo hitro preklapljamo med malimi in velikimi tiskanimi črkami ter besedami z veliko začetnico. Uporabno, kadar veliko tiskano besedilo v Microsoft Word skopiramo iz drugega vira in ga želimo hitro spremeniti brez pretipkavanja.

Tu zelo prav pride tudi spodnji trik …

Iz obogatenega v navadno besedilo Kadar besedilo v Word kopiramo iz drugih virov, predvsem spletnih strani, obdrži prejšnji slog in oblikovanje (velikost in barva pisave, na primer). Takšno besedilo, ki mu pravimo tudi obogateno, lažje oblikujemo in ga v našega vključimo s pretvorbo v navadno besedilo. To storimo tako, da ga označimo v celoti (pri tem lahko uporabimo tudi znanje, ki smo ga pridobili v zgornjem delu tega prispevka) in pritisnemo kombinacijo tipk Ctrl + presledica.

Pisanje kamorkoli Imate pred sabo prazen dokument, pa ne želite začeti pisati na začetku strani? Word uporabniku omogoča, da kamorkoli dvakrat klikne z levo tipko miške in kurzor za vnos besedila se pomakne na izbrano mesto.

Kjerkoli lahko odpremo tudi polje za vnos besedila. To možnost najdemo na zavihku Vstavljanje/Polje z besedilom. Izberemo lahko eno od predlog ali pa polje poljubne velikosti narišemo sami.

Kako odsek besedila premakniti brez rezanja in lepljenja? To je funkcija, ki jo avtor tega besedila namesto klasične kombinacije Izreži/Prilepi (ali Ctrl + X/Ctrl + V) uporablja ves čas. Označite del besedila, ki ga želite premakniti drugam, in pritisnite tipko F2. Nato kliknite tja, kamor želite prilepiti izbrani del besedila, in pritisnite Enter.

Samodejno spreminjanje datuma (in časa) Pri dokumentih, ki jih pogosto uporabljamo in vsakič spremenimo podrobnost ali dve, vsebujejo pa tudi aktualne datume, lahko vklopimo samodejno spreminjanje datuma vselej, ko dokument odpremo in spreminjamo. To storimo tako, da na zavihku Vstavljanje kliknemo gumb Datum in ura in v spodnjem desnem kotu okna, ki se odpre, obkljukamo možnost Samodejno posodobi. Word lahko to stori tudi z uro, a potreba po tem se verjetno pojavi manjkrat.

Kako lahko dokument spremenimo in ga obenem ohranimo nedotaknjenega Kadar želimo na določenem dokumentu narediti nekaj sprememb, obenem pa izvirnik ohraniti nedotaknjen, lahko v Wordu uporabimo hitro odpiranje kopije. Kliknite na Datoteka in Odpri, nato pa izbrani dokument na seznamu nedavnih kliknite z desno tipko miške in izberite Odpri kopijo. Izvirnik bo ostal nespremenjen, Word pa bo njegovo kopijo odprl kot nov dokument. Ta način ustvarjanja duplikata je precej hitrejši od ročnega kopiranja.

Spoznajte moč odložišča Wordovo odložišče omogoča shranjevanje do 24 kopiranih ali izrezanih elementov besedila, ki jih lahko nato znova poljubno vstavljamo v dokument. Pregledamo jih lahko, če kliknemo na puščico od napisu odložišče na zavihku Osnovno (neposredno pod napisom). Od kliku na posamezen element ga prilepimo v besedilo (tja, kjer smo nazadnje končali s tipkanjem).

Do razširjenega odložišča lahko sicer dostopamo tudi z bližnjico na tipkovnici. Označite del besedila, ki ga želite spraviti za kasneje, in pritisnite kombinacijo tipk Ctrl + F3. To lahko za različne dele besedila storite večkrat. Ko želite vse shranjene črke, besede ali besedne zveze prilepiti na eno mesto, pritisnite Ctrl + Shift + F3.

Vstavljanje osebnih fotografij in slik Na zavihku Vstavljanje s klikom na Spletne slike odpremo okno, ki nam omogoči vstavljanje grafičnih elementov iz osebnega oblaka Microsoft OneDrive, Facebooka in spletne strani za shranjevanje slik Flickr.

Dokument popestrite z videoposnetkom Želite v svoje poročilo vključiti videoposnetek? V Wordu preklopite na zavihek Vstavljanje in na razdelku Predstavnost izberite Spletni videoposnetek. Word podpira iskanje videoposnetkov z Bingom in YouTubom ter vstavljanje videoposnetkov s kodo za vdelavo (embed). Ko najdete in vstavite izbrani posnetek, lahko z njim upravljate kot s katerimkoli drugim grafičnim elementom (spreminjanje velikosti, premeščanje, obračanje).

Kako iz besedila naredimo datoteko PDF? Z Wordom lahko dokument v obliko datoteke PDF pretvorimo na dva načina.

Prvi: pri shranjevanju (Shrani kot) v polju Vrsta datoteke namesto formata DOCX izberemo format PDF.

Drugi: če uporabljamo operacijski sistem Windows 10, lahko dokument "natisnemo" s funkcijo Microsoft Print to PDF, ki jo izberemo namesto tiskalnika. Ob kliku na Natisni se odpre okno, ki nas vpraša, kam naj shrani pravkar ustvarjeni dokument PDF.

Besedilni balast Potrebujete besedilo brez pomena, ki bo igralo vlogo balasta? Natipkajte kodo =lorem(o,v) ('o' v oklepaju predstavlja število odstavkov, 'v' pa število vrstic) in pritisnite Enter. Pojavila se bo poljubno dolga različica besedila Lorem Ipsum, ki se pogosto uporablja kot vzorčni tekst. Če torej napišemo =lorem(2,7) in pritisnemo Enter, bomo dobili balastno besedilo z dvema odstavkoma s sedmimi vrsticami. Namesto =lorem lahko uporabimo tudi =rand za naključno besedilo.

Ne spreglejte