Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
29. 10. 2015,
16.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Windows 10 nasveti Matic Tomšič

Četrtek, 29. 10. 2015, 16.17

6 let, 6 mesecev

10 razlogov za nadgradnjo na Windows 10

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od izida Windows 10 so minili trije meseci. Kakšni argumenti lahko pomagajo uporabniku Windows 7 ali 8(.1), da se odloči za (brezplačno) nadgradnjo na desetko?

Nadgradnja je še devet mesecev brezplačna Za uporabnike aktiviranih (beri: nepiratskih) različic Windows 7, 8 in 8.1 je nadgradnja na Windows 10 brezplačna. Gre za promocijsko gesto Microsofta, s katero želi, da bi na Windows 10 prestopilo kar največ uporabnikov. Brezplačno nadgradnjo, ki vključuje tudi vse nadaljnje posodobitve operacijskega sistema, si lahko uporabniki zagotovijo eno leto od izida. Windows 10 je izšel 29. julija 2015, kar pomeni, da je uporabnikom, ki kolebajo med novimi in starimi "Okni", za odločitev ostalo še devet mesecev.

Vrnila sta se gumb in meni Start To je argument, ki bo v nadgradnjo morda prepričal predvsem nostalgične uporabnike Windows 8(.1). Microsoft je z osmico namreč umaknil gumb in klasičen meni Start ter ju nadomestil z vmesnikom Metro, ki je doživel mlačen sprejem. Start, eden od osrednjih simbolov operacijskega sistema Windows od leta 1995, se je vrnil z Windows 10. Meniju je mogoče spreminjati velikost in mu dodajati bližnjice za hiter dostop do programov.

Pogrešamo sicer možnost ustvarjanja lastnih map in seznamov neposredno v meniju Start, a ker to na uradnih forumih zahteva precej uporabnikov, menimo, da bo Microsoft funkcijo v prihodnosti dodal prek posodobitev.

Microsoftov račun ni več obvezna oprema Za uporabnike Windows 8 in 8.1 je (bila) registracija Microsoftovega računa obvezna, ker smo se z njim prijavljali v operacijski sistem. Pri Windows 10 to ni več potrebno, saj je mogoče ustvariti klasične uporabniške račune z uporabo kateregakoli e-poštnega naslova. A Microsoftov račun še vedno potrebujemo, če želimo dostopati do nekaterih funkcij in storitev, kot je oblak OneDrive.

Hitrost in dostopnost Veliko hitrejši zagon operacijskega sistema bodo opazili predvsem uporabniki, ki bodo na desetko preklopili z Windows 7. Bistvenih razlik v hitrosti delovanja med Windows 7 ali 8.1 in Windows 10 na istem računalniku ni, saj je nov operacijski sistem dobro prilagojen delovanju na starejši strojni opremi. To tudi pomeni, da za nadgradnjo na Windows 10, če uporabljate 7 ali 8.1, ni treba kupovati novega osebnega računalnika.

Windows 10 odlikuje tudi dostopnost najpogosteje uporabljanih in najpomembnejših nastavitev ter obvestil. Prve so strnjene v preprostem in takoj razumljivem vmesniku Nastavitve, do katerega dostopamo s kombinacijo tipka Windows + I ali prek menija Start. Obvestila o dogajanju v operacijskem sistemu na zaslon prikličemo s kombinacijo tipka Windows + A ali pa klikom na oblaček v spodnjem desnem kotu zaslona (pri uri).

Virtualna namizja Virtualna namizja so ena najboljših novih prvin Windowsov 10, saj uporabnik z njimi dobi več delovnega prostora. Da ustvarimo novo virtualno namizje, na tipkovnici stisnemo kombinacijo Ctrl + tipka Windows + D. Med namizji se nato lahko premikamo v Pregledu opravil, do katerega dostopamo z bližnjico na tipkovnici (tipka Windows + Tab) ali s klikom na njegovo ikono ob gumbu Start.

Cela vrsta priročnih novih funkcij Ob virtualnih namizjih Windows 10 uporabniku ponuja celo vrstno novih, priročnih funkcij in orodij, ki mu olajšajo delo. Med njimi najdemo precej izboljšanega Raziskovalca, privzeto podporo za ustvarjanje datotek PDF, digitalno pomočnico Cortano, pametno prilagajanje velikosti oken programov … Več o novih funkcijah Windows 10 lahko preberete v tem prispevku.

Boljši privzeti spletni brskalnik Brskalnik Microsoft Edge je duhovni naslednik Internet Explorerja in novi privzeti brskalnik Windows. Odlikujejo ga hitrost, primerljiva s Chromom ali Firefoxom, preprost uporabniški vmesnik, možnost ustvarjanja izrezkov in način za branje. Ko bo dobil še podporo za razširitve, bo končno postal resen tekmec Googlovemu in Mozillinemu brskalniku.

Bombončki za igralce Windows 10 podpira multimedijsko knjižico DirectX 12, ki omogoča še bolj gladko in grafično naprednejše poganjanje računalniških iger. Operacijski sistem ponuja tudi možnost pretakanja slike s konzole Xbox One na osebni računalnik, kar je priročno takrat, ko nekdo gleda televizijo, nekdo pa bi se rad igral.

Združljivost s starejšo programsko opremo Microsoft jo je prikazal tako, da je v Windows 10 poganjal 20 let stari pisarniški paket Office 95, v praksi pa smo jo preizkusili tudi mi. Brez uporabe katerega od načinov za združljivost smo namreč lahko zagnali kar nekaj starejših programov in predvsem iger iz obdobja XP-jev in celo Windows 98, ki jih v Windows 8.1 brez posebnih popravkov nismo mogli pripraviti do delovanja.

Poporodnih krčev je večidel konec Windows 10 je ob izidu končne različice pestilo nekaj hroščev, ki so motili delovanje, a jih je Microsoft z rednimi posodobitvami večidel odpravil (vsaj mi že dolgo nismo naleteli na nobeno programsko napako). Konec je tudi težav z aktivacijo operacijskega sistema, s katerimi se je zaradi navala na Microsoftove strežnike, ko je nadgradnja na Windows 10 postala dostopna, srečal marsikateri uporabnik.

Ne spreglejte