Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
4. 10. 2016,
20.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

2

Natisni članek

pametni telefoni aplikacija aplikacije

Torek, 4. 10. 2016, 20.22

6 let, 7 mesecev

Top 10: Uporabne aplikacije, ki jih morate imeti na telefonu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

2

Nov teden, nov izbor odličnih brezplačnih aplikacij za vaš pametni telefon. Tokratne kategorije so: produktivnost, prijaznost do uporabnika, dostopnost, vzdrževanje, zabava, dober spanec.

Komplet orodij Google Drive (Android, iOS)

Večina uporabnikov novejših pametnih telefonov z Androidom ima orodja Google Drive že nameščena, a ne bo škodilo, če še enkrat poudarimo njihovo uporabnost. 

Vsak uporabnik ob registraciji uporabniškega računa Google brezplačno pridobi 15 gigabajtov prostora v oblaku Drive, kamor lahko shranjuje vse svoje datoteke (dokumente, fotografije, videoposnetke).  | Foto: Vsak uporabnik ob registraciji uporabniškega računa Google brezplačno pridobi 15 gigabajtov prostora v oblaku Drive, kamor lahko shranjuje vse svoje datoteke (dokumente, fotografije, videoposnetke). 

Del Google Driva so aplikacije Google Docs (Google Dokumenti), ki kot Microsoft Word omogočajo hitro ustvarjanje in urejanje besedilnih dokumentov, Google Sheets (Google Preglednice), ki se podobno kot Microsoftov Excel ubadajo z razpredelnicami, in Google Slides (Google Predstavitve), aplikacija za ustvarjanje interaktivnih predstavitev.  | Foto: Matic Tomšič Del Google Driva so aplikacije Google Docs (Google Dokumenti), ki kot Microsoft Word omogočajo hitro ustvarjanje in urejanje besedilnih dokumentov, Google Sheets (Google Preglednice), ki se podobno kot Microsoftov Excel ubadajo z razpredelnicami, in Google Slides (Google Predstavitve), aplikacija za ustvarjanje interaktivnih predstavitev.  Foto: Matic Tomšič

Paket Google Docs boste morali namestiti posebej - Android, iOS.

Ob pisarniških aplikacijah je nepogrešljiv del Google Driva še aplikacija Google Foto, ki uporabniku ponuja neomejeno shrambo fotografij, ki ne presegajo ločljivosti 16 milijonov pik, in videoposnetkov do ločljivosti FullHD. Večje multimedijske datoteke zasedejo prostor v oblaku Google Drive. | Foto: Matic Tomšič Ob pisarniških aplikacijah je nepogrešljiv del Google Driva še aplikacija Google Foto, ki uporabniku ponuja neomejeno shrambo fotografij, ki ne presegajo ločljivosti 16 milijonov pik, in videoposnetkov do ločljivosti FullHD. Večje multimedijske datoteke zasedejo prostor v oblaku Google Drive. Foto: Matic Tomšič

Zedge (Android, iOS)

Zedge je sanjska aplikacija za vse, ki radi spreminjajo ozadja, melodije zvonjenja in videz obvestil na svoji napravi z Androidom. Uporabniku ponuja na tisoče različnih tovrstnih vsebin, vse pa so popolnoma brezplačne.

V ozadju aplikacije Zedge tudi ni skritih prevar ali zlonamernih programov, ki so pogosto zapakirane v podobne programe. Tu in tam se pojavi kakšen oglas, koliko ga to moti, pa bo presodil vsak uporabnik sam.  | Foto: Matic Tomšič V ozadju aplikacije Zedge tudi ni skritih prevar ali zlonamernih programov, ki so pogosto zapakirane v podobne programe. Tu in tam se pojavi kakšen oglas, koliko ga to moti, pa bo presodil vsak uporabnik sam.  Foto: Matic Tomšič

Clean Master (Android)

Aplikacija številka ena za uporabnike, ki nočejo naprave, zapacane z neuporabnimi datotekami, obvestili in drugimi digitalnimi smetmi. Ob tem, da zna Clean Master telefon zelo temeljito počistiti, ga tudi pospeši z zapiranjem manj pogosto uporabljanih aplikacij in preveri, ali smo v zadnjem času staknili kak virus.

Med drugimi orodji, ki jih Clean Master ponuja uporabniku, sta tudi hitro odstranjevanje aplikacij in zaklepanje aplikacij z geslom ali kodo PIN.  | Foto: Matic Tomšič Med drugimi orodji, ki jih Clean Master ponuja uporabniku, sta tudi hitro odstranjevanje aplikacij in zaklepanje aplikacij z geslom ali kodo PIN.  Foto: Matic Tomšič

Retrica (Android, iOS)

Priljubljena aplikacija s filtri za fotografiranje. Njena prednost v primerjavi s podobnimi umetniškimi aplikacijami je možnost uporabe filtra, ki polepša fotografijo, še preden pritisnemo na sprožilec. S tem uporabnik prihrani nekaj časa. Instagram, na primer, omogoča dodajanje filtra šele po tem, ko posnamemo fotografijo. 

Retrica | Foto: Matic Tomšič Retrica Foto: Matic Tomšič

Tipkovnica Swiftkey (Android, iOS)

Najbrž najboljša tipkovnica za pametne telefone z Androidom in iOS. Uporabnikom ponuja dejansko uporabno in ne frustrirajoče predvidevanje besed s podporo za več kot sto jezikov (tudi slovenščino), pametno odpravljanje zatipkanih napak in veliko prilagodljivosti z več kot 80 različnimi videzi tipkovnice. 

Tipkovnica Swiftkey | Foto: Matic Tomšič Tipkovnica Swiftkey Foto: Matic Tomšič

Google Translate (Google Prevajalnik) (Android, iOS)

Najboljši spletni prevajalnik. Aplikacija omogoča prevajanje med 103 jeziki, ko imamo dostop do spleta, in 52 jeziki, ko ga nimamo. Google Translate za Android in iOS ima za nameček še nekaj funkcij, ki jih spletna aplikacija ne podpira, na primer prevajanje besedila, posnetega s kamero, tolmačenje govora z uporabo mikrofona in prevajanje rokopisa. 

Z Googlovim prevajalnikom lahko željo po lenarjenju izrazimo tudi po kirgizijsko.  | Foto: Matic Tomšič Z Googlovim prevajalnikom lahko željo po lenarjenju izrazimo tudi po kirgizijsko. Foto: Matic Tomšič

ES File Explorer (Android)

ES File Explorer je orodje za dostop ter upravljanje datotek in map (kot Raziskovalec v Windowsih) v operacijskem sistemu Android. Čeprav danes to funkcijo privzeto omogoča večina naprav, je ES bolj pregleden, uporabniku pa ponuja tudi nekaj naprednih funkcij, ki jih navadni raziskovalci ne, na primer hitro iskanje in predogled datotek ter ustvarjanje arhivov (ZIP, RAR).

Glavni prednosti ES File Explorerja v primerjavi s privzetimi raziskovalci sta, kot smo že omenili, preglednost in prijaznost do uporabnika.  | Foto: Matic Tomšič Glavni prednosti ES File Explorerja v primerjavi s privzetimi raziskovalci sta, kot smo že omenili, preglednost in prijaznost do uporabnika.  Foto: Matic Tomšič

 (Android)

To je pametna budilka, ki zna spremljati uporabnikove spalne navade in ga z nežnimi zvoki narave (če to želi) zbudi ob najprimernejšem času. Uporabniku preprečuje tudi, da bi zaspal nazaj, saj ne neha zvoniti, dokler ne reši določenega opravila (matematične uganke, tresenje telefona, stik naprave z značko NFC v drugem prostoru, skeniranje črtne kode QR na mizi ali steni).

Sleep as Android | Foto: Matic Tomšič Sleep as Android Foto: Matic Tomšič

Pogoj za najboljši izkoristek aplikacije Sleep as Android je, da spimo s telefonom v bližini blazine. Če vas skrbi, da vam bodo brezžični signali iz možganov ponoči naredili čežano (strah je sicer povsem neupravičen, saj je dokazano, da so neškodljivi - klik na fotografijo za vir), telefon pred spanjem nastavite na način letenja. 

Adobe Illustrator Draw (Android, iOS)

Zelo dobra aplikacija za digitalne umetnike. Kot Illustrator za osebne računalnike tudi različica za mobilne naprave omogoča ustvarjanje vektorske grafike, kar pomeni, da jo je mogoče povečevati v nedogled, raven podrobnosti pa bo ostala enaka.

V Adobe Illustrator Draw je mogoče ustvariti tudi takšne mojstrovine. | Foto: Matic Tomšič V Adobe Illustrator Draw je mogoče ustvariti tudi takšne mojstrovine. Foto: Matic Tomšič

Illustrator Draw ponuja zelo precizen nadzor nad risanjem, do 64-kratno povečavo pogleda za dodajanje bolj finih podrobnosti, dodajanje slojev, pa tudi ogled umetnin drugih uporabnikov aplikacije. Pred začetkom ustvarjanja je treba ustvariti račun Adobe oziroma se v aplikacijo vpisati z že obstoječim. 

SoundCloud (Android, iOS)

Aplikacija za poslušanje glasbe ter predvsem spoznavanje novih glasbenih zvrsti, glasbenikov in pesmi. Brezplačna različica SoundClouda se zato ne uvršča ravno v isto kategorijo storitev za poslušanje glasbe na zahtevo kot Spotify, Apple Music, Deezer, Google Play Music.

V SoundCloud se pred poslušanjem prijavimo z uporabniškim računom ali ustvarimo novega (lahko se prijavimo tudi z računom za Facebook). | Foto: Matic Tomšič V SoundCloud se pred poslušanjem prijavimo z uporabniškim računom ali ustvarimo novega (lahko se prijavimo tudi z računom za Facebook). Foto: Matic Tomšič

Pogoj za poslušanje je povezava s spletom, uporaben podatek pa je, da aplikacija takrat, ko nimamo dostopa do brezžičnega omrežja Wi-Fi, ne porabi preveč mobilnih podatkov (od štiri do pet megabajtov za eno 3,5-minutno pesem). Če bi uporabnik, ki ima mesečno količino prenosa podatkov omejeno na pet gigabajtov, te porabil izključno za SoundCloud, bi ga lahko nepretrgoma poslušal 291 ur oziroma več kot 12 dni.  | Foto: Matic Tomšič Pogoj za poslušanje je povezava s spletom, uporaben podatek pa je, da aplikacija takrat, ko nimamo dostopa do brezžičnega omrežja Wi-Fi, ne porabi preveč mobilnih podatkov (od štiri do pet megabajtov za eno 3,5-minutno pesem). Če bi uporabnik, ki ima mesečno količino prenosa podatkov omejeno na pet gigabajtov, te porabil izključno za SoundCloud, bi ga lahko nepretrgoma poslušal 291 ur oziroma več kot 12 dni.  Foto: Matic Tomšič

Preverite tudi naše pretekle izbore uporabnih aplikacij za pametne telefone: Izbor 1, Izbor 2, Izbor 3.

Ne spreglejte