Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
17.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Natisni članek

pametni telefon pametni telefoni Samsung Apple iPhone Microsoft LG Google

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 17.48

6 let, 6 mesecev

Top 10 pametnih telefonov, ki jih lahko kupimo ta hip

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Tudi tisti, ki ga denar tišči najbolj, trenutno ne more kupiti boljšega pametnega telefona od desetih, ki smo jih opisali v spodnjih vrsticah. Gre za telefonsko smetano, ki se s seznama najboljših ne bo umaknila vse do jeseni, ko pričakujemo nove iPhone ter novega Samsungovega in Googlovega prvaka.

iPhone 6S in iPhone 6S Plus*

Aktualnima iPhonoma razen visoke cene in skoparjenja s prostorom za shranjevanje podatkov pri vstopnih modelih (16 GB) ni mogoče očitati praktično nič. Oba, tako majhen (6S) kot velik (6S Plus), sta primerka vrhunskega oblikovanja, imata odlično optimizirano strojno opremo in operacijski sistem ter zelo dober zaslon in fotoaparat.

iPhone 6S Plus | Foto: iPhone 6S Plus

Uporabniki iPhonov imajo tudi to prednost, da prvi dobijo vse najboljše aplikacije, saj ogromno razvijalcev iPhone oziroma njegov operacijski sistem iOS postavlja pred veliko bolj razširjeni Android.

Cena: od 749 evrov naprej**

Preberite naš primerjalni test pametnih telefonov iPhone 6S in iPhone 6S Plus

* Vrstni red pametnih telefonov v tem prispevku je naključen in ne razvrstitev telefonov od najboljšega do najslabšega
** Cena v redni prodaji brez sklenitve naročniškega razmerja pri ponudniku mobilnih storitev

Samsung Galaxy S7 in Galaxy S7 edge

Galaxy S7 je že nekaj časa naš vsakdanji sopotnik in do zdaj se je odrezal odlično. Ima vse, kar mora imeti sodoben, uporabniku prijazen pametni telefon, ki se poteguje za naziv najboljšega na svetu. S7 je bliskovito hiter, ima bržkone najboljši zaslon in fotoaparat letošnje generacije pametnih telefonov, voda mu ne more do živega, podpira tudi razširitev pomnilnika s spominsko kartico.  Samsung Galaxy S7 edge in Galaxy S7 | Foto: Samsung Galaxy S7 edge in Galaxy S7

Galaxy S7 edge je vse to in še več – ima malenkost večji zaslon, ki je ob robovih ukrivljen navzdol in uporabniku ponuja več vidne površine, obenem pa ima še malce boljšo baterijo, ki mu omogoča, da z enim polnjenjem zdrži skoraj dva dneva povprečne rabe. 

Cena: 700 evrov (Galaxy S7) / 840 evrov (Galaxy S7 edge)

Preberite, kako se je Samsung Galaxy S7 odrezal na našem testu

OnePlus 3

 

 | Foto:

Letošnji OnePlus nadaljuje dvoletno tradicijo istoimenskega kitajskega proizvajalca – superzmogljiv pametni telefon za razumno, če ne že kar nizko ceno v primerjavi s podobno sposobnimi tekmeci. V OnePlus 3 so vgradili le najboljše komponente: procesor Snapdragon 820, kar šest gigabajtov delovnega pomnilnika, 64 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov, kamero s 16 milijoni slikovnih pik in možnostjo snemanja v ločljivosti 4K. Vse to za 399 evrov, kar je več kot dvakrat manj, kot Samsung zahteva za podobno zmogljiv Galaxy S7 edge.

Cena: 399 evrov

OnePlus 3 – pametni telefon, ki bo premikal meje

Nexus 6P

Huawei Nexus 6P | Foto: Huawei Nexus 6P

Uporabniki, ki iščejo najbolj pristno izkušnjo Androida, morajo kupiti Nexus 6P, Googlov pametni telefon, ki ga je izdelal kitajski Huawei. Kar zadeva komponente, je zmogljiv podobno kot zgoraj opisani OnePlus 3, le delovnega pomnilnika ima dvakrat manj (tri gigabajte, kar pa je za večino uporabnikov še vedno vrh glave). Največja prednost Nexusa 6P je, da vse posodobitve in nove različice operacijskega sistema Android prejme prvi, pogosto več mesecev pred napravami drugih znamk.

Cena: 599 evrov

Kako dober pametni telefon je Nexus 6P? Preberite naš opis!

iPhone SE

iPhone SE | Foto: iPhone SE

iPhone SE je najboljši majhen pametni telefon, ki ga je mogoče kupiti ta trenutek. Diagonalo zaslona ima v povprečju približno tri centimetre krajšo (ima štiripalčni zaslon) od večine najbolj zmogljivih modelov, njegova strojna oprema pa se sicer ne razlikuje od iPhona 6S ali 6S Plus, Applovih letošnjih zastavonoš. Tudi njegova cena je za iPhone razmeroma ugodna, saj stane manj kot 500 evrov. 

Cena: 479 evrov (16 GB različica)

Je manjši iPhone lahko enako dober kot velika brata?

Xiaomi Mi5

Xiaomi Mi5 | Foto: Xiaomi Mi5

Najboljši letošnji pametni telefon Xiaomija, ki mu pravijo tudi kitajski Apple, je vsestranska zmogljiva pošast. Vsebuje samo najboljše komponente in po hitrosti ne zaostaja za Samsungovimi galaksijami, na primer, saj ga poganja isti procesor. Vanj je mogoče vstaviti tudi dve kartici SIM, cena pa je več kot ugodna. 

Cena: 300 evrov

LG G5

G5 je eden od letošnjih posebnežev, saj na trg prinaša modularno zasnovo, kar pomeni, da je nekatere njegove komponente mogoče zamenjati z drugimi. Uporabnik lahko, na primer, odstrani dno pametnega telefona in na njegovo mesto priključi dodatno baterijo, oprijem za lažje fotografiranje ali modul s fizičnim sprožilcem fotoaparata.

LG G5 | Foto: LG G5

LG bo postopoma izdajal nove module, pričakujemo pa lahko tudi module tretjih razvijalcev. G5 je sicer podobno zmogljiv kot drugi pametni telefoni z Androidom na tem seznamu, ima pa tudi enega najboljših zaslonov na trgu mobilnih naprav.

Cena: 699 evrov

Vse o pametnem telefonu LG G5

Microsoft Lumia 950

Za uporabnike, ki tudi na mobilni napravi ne morejo brez Microsoftovega operacijskega sistema (Windows) in njemu lastnih aplikacij, sta Lumia 950 in njena večja različica XL pravzaprav edina resna izbira med telefoni težke kategorije.

Lumia 950 je med našim preizkusom sicer pustila mlačen vtis, saj se je zdela nedokončana, ima pa vsaj eno prvovrstno funkcijo, in sicer Contiuum, s katerim lahko pametni telefon prek posebnega priključka Display Dock spremenimo v osebni računalnik.

Microsoft Lumia 950 | Foto: Microsoft Lumia 950

Treba je omeniti tudi, da je Lumia 950 spodobno hiter pametni telefon z odlično strojno opremo ter fantastičnim zaslonom. Hitro delovanje aplikacij ne bo težava, težje pa bo najti prave, saj mobilno platformo Windows podpira najmanj razvijalcev.

Cena: 699 evrov 

Preberite naš preizkus Microsoftovega paradnega konja

Zanimalo vas bo tudi:

Osem pametnih telefonov z najboljšo baterijo

Kateri so najboljši poceni pametni telefoni?

Ali pametne telefone v prihodnjih letih čaka kriza?

Ne spreglejte