Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
20. 12. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

1

Natisni članek

The Biggest Loser Slovenija pametni telefon nasvet

Sreda, 20. 12. 2017, 15.30

6 let, 4 mesece

To funkcijo imamo na telefonih vsi. Kako jo najbolje izkoristiti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

1

Praktično vsak sodoben in tudi marsikateri malce starejši pametni telefon ima vgrajen števec korakov in posebno orodje oziroma aplikacijo, ki lahko uporabnika spodbuja, naj vsak dan vendarle poskusi narediti 6.000 ali pa 10.000 korakov, saj je to dobro za splošno zdravje. Pa je mogoče podatek o tem, koliko korakov smo naredili v enem dnevu, uporabiti tudi pri izgubi telesne teže?

Iz števila korakov, ki smo jih prehodili v enem dnevu, je razmeroma preprosto mogoče izpeljati količino kilokalorij, ki smo jih tisti dan porabili na račun hoje. Takšni izračuni so sicer informativne narave, saj se poraba energije zaradi precej dejavnikov razlikuje od človeka do človeka, a vseeno ponudijo vsaj približno predstavo o tem, kaj je z redno hojo mogoče doseči.  | Foto: Thinkstock Iz števila korakov, ki smo jih prehodili v enem dnevu, je razmeroma preprosto mogoče izpeljati količino kilokalorij, ki smo jih tisti dan porabili na račun hoje. Takšni izračuni so sicer informativne narave, saj se poraba energije zaradi precej dejavnikov razlikuje od človeka do človeka, a vseeno ponudijo vsaj približno predstavo o tem, kaj je z redno hojo mogoče doseči.  Foto: Thinkstock

Kalkulator na spletni strani Kyle's Converter, kjer so vsi podatki pridobljeni iz zbirk statističnih podatkov in znanstvenih publikacij, nam pove, da povprečen človek potrebuje okrog 1.300 korakov, da prehodi en kilometer.

Hitrost hoje povprečnega človeka je približno pet kilometrov na uro (vir). Pri tej hitrosti 90-kilogramski odrasel moški med hojo po ravnem v eni uri v povprečju porabi okrog 300 kilokalorij (vir).

Koliko kilokalorij pri različno hitri hoji porabi lažja ali težja oseba, lahko sami izračunate s klikom na to sliko tako, da v polje Your weight vpišete želeno težo, v polje How long pa trajanje hoje. Najprej pa v polje Search our exercise database by name nikar ne pozabite vpisati walking, kar pomeni hoja. | Foto: Matic Tomšič Koliko kilokalorij pri različno hitri hoji porabi lažja ali težja oseba, lahko sami izračunate s klikom na to sliko tako, da v polje Your weight vpišete želeno težo, v polje How long pa trajanje hoje. Najprej pa v polje Search our exercise database by name nikar ne pozabite vpisati walking, kar pomeni hoja. Foto: Matic Tomšič

Večina sodobnih aplikacij za zdravje na pametnih telefonih uporabnikom predlaga, naj vsak dan naredijo 10 tisoč korakov. To je že dolgo tudi priporočilo zdravstvene stroke za minimalno količino dnevne telesne aktivnosti (vir). 

Pri štetju korakov nam lahko pomaga tudi športna zapestnica ali športna ura. Nekatere so pri tem početju tudi precej natančnejše od pametnih telefonov. | Foto: Thinkstock Pri štetju korakov nam lahko pomaga tudi športna zapestnica ali športna ura. Nekatere so pri tem početju tudi precej natančnejše od pametnih telefonov. Foto: Thinkstock

Katera aplikacija bo na pametnem telefonu pomagala šteti korake?

Našli jo boste najverjetneje takoj, saj imajo praktično vse prepoznavne ikone in imena, v katerih je beseda Health (zdravje), a gremo vseeno po znamkah: Samsung - S Health, Apple - Health, Huawei - Huawei Health, LG - LG Health, Sony - Lifelog, HTC - Fun Fit, Lenovo - Lenovo Healthy.

Lastniki novodobnih telefonov Nokia, ki imajo nameščeno tovarniško različico operacijskega sistema Android, lahko medtem uporabite aplikacijo Google Fit.

Kaj se zgodi, če združimo te podatke?

Uporabnik pametnega telefona, ki je v enem dnevu naredil 10 tisoč korakov, je prehodil okrog 7.700 metrov. Če upoštevamo zgornja podatka, da tehta 90 kilogramov in hodi s povprečno hitrostjo pet kilometrov na uro, porabil 450 kilokalorij. Pravzaprav še malce več, a zaradi morebitnih odstopanj pri štetju korakov porabo zaokrožimo navzdol. 

Če odmislimo morebitne druge dejavnike, na katere je težje vplivati, bi uporabnik, ki vsak dan poje točno toliko hrane oziroma energije, kolikor je njegovo telo porabi (in je v tako imenovanem energijskem ravnovesju), z dodatnimi 10 tisoč koraki dnevno samo na račun hoje in posledičnega 450-kilokalorijskega primanjkljaja v 17 dneh izgubil kilogram telesne maščobe

Mnenja stroke so tu deljena, a nekako splošno sprejet podatek je, da kilogram telesne maščobe vsebuje okrog 7.500 kilokalorij. Gram maščobe ima sicer devet kilokalorij, a telesno maščobno tkivo ni čista maščoba, temveč vsebuje tudi nekaj drugih snovi.  | Foto: Thinkstock Mnenja stroke so tu deljena, a nekako splošno sprejet podatek je, da kilogram telesne maščobe vsebuje okrog 7.500 kilokalorij. Gram maščobe ima sicer devet kilokalorij, a telesno maščobno tkivo ni čista maščoba, temveč vsebuje tudi nekaj drugih snovi.  Foto: Thinkstock

Tekmovalci hujšajo tudi v šovu The Biggest Loser Slovenija, ki je na sporedu od torka do petka zvečer na Planet TV, sledi pa komentatorska oddaja Od težaka do junaka.

 

Ne spreglejte