SiolNET. Digisvet Nasveti
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Telekom Slovenije opozarja: Ne nasedajte goljufom!

2,33

termometer

Telekom Slovenije svari uporabnike svoje spletne pošte, naj bodo pozorni na prejeta sporočila, ki zahtevajo posredovanje uporabniškega imena in gesla. Gre za prevaro, saj teh sporočil ne posreduje Telekom Slovenije, opozarjajo pri največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju.

Telekom Slovenije Telekom Slovenije Foto: Bor Slana

Pošiljatelj v lažnih elektronskih sporočilih, ki so napisana v slabi slovenščini, poziva uporabnika, naj s klikom na spletno povezavo prebere pomembno obvestilo. Ko jo uporabnik klikne, je preusmerjen na spletno stran, ki od njega zahteva, da vpiše svoje uporabniško ime in geslo za dostop do e-pošte Telekoma Slovenije.

Lažna spletna stran je zelo podobna resnični strani za prijavo v e-pošto Telekoma Slovenije, a ni na pravem spletnem naslovu, na prevarantski obrazec za prijavo opozarja telekomunikacijski operater.

"Šolski" primer phishinga

Gre za tipičen primer phishinga oziroma tako imenovanega spletnega ribarjenja. Če uporabnik v lažno spletno stran vpiše svoje podatke in se poskusi prijaviti, mu bo obrazec za prijavo javil napako oziroma ga preusmeril na pravo spletno stran Telekoma Slovenije.

Kliknite na fotografijo za ogled prispevka, v katerem smo se podrobneje poglobili v phishing oziroma spletno ribarjenje. Kliknite na fotografijo za ogled prispevka, v katerem smo se podrobneje poglobili v phishing oziroma spletno ribarjenje. Foto: Thinkstock

Prevarant bo medtem v preprosti besedilni obliki prejel uporabniško ime in geslo. Dostop do uporabnikovega e-poštnega računa lahko nato zlorabi za krajo njegovih osebnih podatkov (pridobitev dostopa do drugih računov, na primer Facebooka ali celo storitev e-bančništva) ali za pošiljanje prevarantskih e-poštnih sporočil drugim uporabnikom z njegovega naslova.

Telekom Slovenije uporabnikom svetuje, naj na tovrstna prejeta e-poštna sporočila nikoli ne odgovarjajo oziroma klikajo na priložene spletne povezave. Vsekakor naj nikomur ne posredujejo svojih uporabniških imen in gesel.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin