Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
25. 1. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

nasvet Android pametni telefon

Sreda, 25. 1. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Telefon zaklepate z vzorcem? Preberite, zakaj to ni najboljši način ...

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Foto: YouTube

Zaklepanje pametnega telefona z Androidom z vzorcem je najmanj varen način zaščite, saj je znanstveno dokazano, da je mogoče večino vzorcev uganiti v manj kot petih poskusih.

Zaklepanje pametnega telefona z vzorcem je eden od najpogosteje uporabljanih zaščitnih mehanizmov. Da lahko odklene napravo, mora uporabnik pike v mreži povezati z vnaprej izbranim vzorcem. Če mu spodleti petkrat, se telefon za določen čas zaklene oziroma zahteva vnos rezervne kode PIN.

Tatovom pametnih telefonov zaščita z vzorcem danes ne pomeni prevelikih težav, v najnovejši študiji trdijo univerzitetni raziskovalci. Med preizkusom varnosti zaklepanja z vzorcem so namreč v manj kot petih poskusih uganili 95 odstotkov od 120 različnih vzorcev.

To jim je uspelo z uporabo videokamere, s katero so posneli premikanje uporabnikove roke in prstov, ter računalniškega programa, ki zna iz tega izluščiti vzorec, ki ga je narisal prst.

"Kaj takega lahko stori vsak, opremo za to pa je razmeroma preprosto pridobiti," pravijo raziskovalci z univerze v britanskem Lancastru.

Uporabnikom univerzitetni raziskovalci priporočajo, naj se za zaščito podatkov držijo kod PIN ali, še bolje, uporabijo čitalnik prstnih odtisov, ki ga ima vse več sodobnih pametnih telefonov. | Foto: Thinkstock Uporabnikom univerzitetni raziskovalci priporočajo, naj se za zaščito podatkov držijo kod PIN ali, še bolje, uporabijo čitalnik prstnih odtisov, ki ga ima vse več sodobnih pametnih telefonov. Foto: Thinkstock

Naš nasvet: kaj lahko storite, če se ne želite odreči uporabi vzorcev

Pametni telefon v javnosti odklepajte diskretno, obrnite se stran od morebitnih opazovalcev.

Če vas skrbi, da bi vam med odklepanjem telefona kdo gledal čez ramo ali kukal od strani in videl narisan vzorec, v nastavitvah izklopite prikazovanje vzorca med odklepanjem. S tem bodo izginile črte med pikami v mreži.

Nekateri pametni telefoni v nastavitvah omogočajo tudi povečanje številka pik v mreži z 9 na 16 ali celo 36, na primer. Največje število mogočih vzorcev se s tem skokovito poveča. Ni treba, da na večji mreži izberete veliko bolj zapleten vzorec, lahko je enak kot na manjši, le prestavite ga drugam.

Ne spreglejte