Takole te zavedejo, da kupiš nekaj, kar ne obstaja

Južnokorejski proizvajalec potrošniške elektronike LG bo letos začel prodajati zvočnik, za katerega pravi, da poslušalcu ponuja zvok v ločljivosti 4K. Mar ni 4K oznaka za ostrino slike na TV-zaslonu? Da, LG-jev 4K v tem primeru ni nič drugega kot marketinški trik, logika, s katerim LG upravičuje oglaševanje 4K kot ene od lastnosti zvočnika, pa absurdna. 

Zvočnik LG SJ9 | Foto: LG Zvočnik LG SJ9 | Foto: LG

 

LG-jev zvočnik za največje ljubitelje kakovostne glasbe SJ9 omogoča poslušanje 24-bitnega dvokanalnega zvoka pri frekvenci 96 kHz (kilohercev). Kaj katera od teh zadev pomeni, v tem primeru ni pomembno - pomembno je, da nam te številke povedo, kakšen podatkovni tok (izražen v kilobitih na sekundo) je potreben za predvajanje tako kakovostnega zvoka. 

Podatkovni tok se izračuna tako, da preprosto zmnožimo zgoraj naštete številke. 24 bitov krat 96 kHz krat 2 (dvokanalni zvok) pomeni podatkovni tok okrog 4,6 milijona bitov na sekundo. Bit je v računalništvu najmanjša enota za količino podatkov. 

4,6 milijona bitov na sekundo pomeni okrog 4.600 kilobitov na sekundo, to pa je številka, iz katere je LG izpeljal svoj zvok v ločljivosti 4K. Da je res tako, LG navaja na spletni predstavitvi zvočnika SJ9:

Foto: Matic Tomšič Napoved novega zvočnika znamke LG je sploh prvič, da slišimo za zvok 4K. Kratica na področju TV-sprejemnikov, od koder izvira, sicer ne pomeni, koliko podatkov je obdelanih vsako sekundo, temveč število vzdolžnih slikovnih pik (pikslov) na TV-zaslonu.

Sodobni TV-ji z ločljivostjo 4K namreč kažejo sliko, ki je dolga 3.840 slikovnih pik in visoka 2.160 slikovnih pik. Izraz 4K, ki pomeni štiri tisoč, izhaja iz prve številke, kot vidimo, pa je tudi ta le približek. A še vedno precej boljši kot LG-jev marketinški trik, ki razen matematičnega naključja s 4K nima nobene zveze.  

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • Mat75 / 04.01.2017. ob 12:20

    In ovce bodo spet kupovale ta korejska jajca ...

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano