Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 10. 2016,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

računalnik Windows Windows 10 nasveti nasvet

Torek, 18. 10. 2016, 11.45

6 let, 6 mesecev

Kaj je .NET Framework in zakaj mi z njim "težijo" Windowsi?

Ste uporabnik Windowsov in vas je vedno zanimalo tole?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Microsoft Windows 10 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poziv, da je treba namestiti .NET Framework, je za marsikaterega uporabnika Windowsov kot branje klinopisa. Kaj je ta .NET Framework, ki ga kar pogosto omenjajo Windowsi, za kaj ga potrebujemo in kje ga dobimo?

Pogost scenarij

S spleta ste prenesli nov program (morda katerega od teh, ki jih priporočamo mi) in ga želite namestiti na svoj računalnik. To se ne zgodi, saj Windowsi od vas zahtevajo nekaj v zvezi z .NET Framework (ali dotnet po domače). Javijo vam, da ga nimate oziroma da imate njegovo napačno (prestaro) različico. 

Kaj je .NET Framework?

Morda smo vprašali narobe. Primernejše vprašanje bi bilo – zakaj je .NET Framework? Čas je za kratko programersko zgodbico.

 | Foto:

Programerji razvijajo programe in igre za operacijski sistem Microsoft Windows. Da lahko to počnejo, morajo poznati programske jezike. Ti so kljub več desetletjem obstoja še vedno zelo grobi – to pomeni, da je treba napisati razmeroma veliko vrstic programske kode (ukazov, ki programu ukažejo, kaj naj stori), če na primer želimo, da program izriše preprosto sliko.

Tu nastopi .NET Framework. Gre namreč za zbirko že napisane programske kode, praviloma najosnovnejše, s katero bi programerji sicer izgubljali čas. .NET Framework programerjem omogoči, da hitreje in preprosteje razvijejo programe za okolje Windows. Framework je sicer angleški izraz za ogrodje.

.NET Framework programerju tako na primer olajša delo, če od svojega programa zahteva, da v Windowsih odpre okno. Programer se lahko nato ukvarja samo z vsebino in videzom tega okna.  | Foto: Thinkstock .NET Framework programerju tako na primer olajša delo, če od svojega programa zahteva, da v Windowsih odpre okno. Programer se lahko nato ukvarja samo z vsebino in videzom tega okna.  Foto: Thinkstock

Kateri .NET Framework je pravi zame?

.NET Framework torej potrebujemo, če želimo, da bo naš računalnik združljiv z vsemi programi za operacijski sistem Windows. Katerega pa moramo namestiti?

Na voljo sta dve različici .NET Framework – ena je namenjena razvijalcem programske opreme (tako imenovani Dev Pack), druga pa uporabnikom (Redistributable Package). 

Uporabnik, ki ne bo ustvarjal svojih programov, potrebuje samo drugi paket .NET Framework. Najnovejšega, različico 4.6.2, dobite tule:

- Spletna namestitev (manjša datoteka, druge potrebne datoteke bodo med namestitvijo prenesene s spleta),

- Namestitev brez spletne povezave (večja datoteka).

Kaj je še treba vedeti

Na računalniku imate že zagotovo nameščene starejše različice .NET Framework, najverjetneje 4, 4.5, 4.5.1 in tako dalje. Ko boste namestili najnovejšo, starejših nikar ne odstranjujte, saj se funkcionalnost ne spreminja, temveč se zlaga kot stolp iz legokock. 

Ne spreglejte