Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
16.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

1

Natisni članek

iPhone Apple pametni telefon pametni telefoni

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 16.05

6 let, 7 mesecev

Sedem grehov sedmice: česa iPhone 7 nima, drugi telefoni pa imajo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

1

iPhone 7 | Foto Matic Tomšič

Foto: Matic Tomšič

V naših preizkusih pametnih telefonov iPhone 7 in iPhone 7 Plus smo ugotovili, da gre za odlični napravi, ki pa jima do popolnosti manjka še nekaj pomembnih prvin. Prvin, ki pri Applovih tekmecih že lep čas veljajo za samoumevne. Česa si najbolj želimo od naslednje generacije iPhona?

Hitro polnjenje baterije

Pametni telefon Samsung Galaxy S7 se skoraj z ničle do sto odstotkov napolni v manj kot eni uri, do polovice pa v dvajsetih minutah. Najboljši Sonyjev telefon ta hip, Xperia XZ, ki smo ga preizkusili prejšnji teden, od 30 do 80 odstotkov napolnjenosti potrebuje okrog 45 minut. Huawei Honor 8 je čisto malo počasnejši od Galaxy S7.

iPhone 7 je veliko počasnejši. Na testu smo ugotovili, da je za polnjenje od 20 do sto odstotkov potreboval okrog dve uri.  | Foto: Thinkstock iPhone 7 je veliko počasnejši. Na testu smo ugotovili, da je za polnjenje od 20 do sto odstotkov potreboval okrog dve uri. Foto: Thinkstock

Obenem iPhone 7 hitrosti polnjenja ne prilagaja praktično, kot to počnejo nekateri tekmeci (prvih 20 ali 30 odstotkov zelo hitro, nato s stalno hitrostjo), temveč ves čas vztraja pri isti. iPhone 7 Plus ni, čeprav ima zmogljivejšo baterijo, na tem področju nič boljši. 

Brezžično polnjenje baterije

Brezžično polnjenje baterije pomeni, da lahko telefon odložimo na polnilno postajo, baterija pa se napolni dobesedno po zraku.

Tehnologija je praktična za uporabnike, ki se jim ne ljubi ali pa nimajo časa iskati kabla za polnjenje naprave oziroma se spotikati obenj, ko pa ga lahko pospravijo za mizo in uporabljajo samo polnilno ploščico, ki je videti takole:

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Kot vidimo na tem seznamu, Applovi telefoni niso med napravami, ki podpirajo brezžično polnjenje. To se sicer utegne spremeniti z naslednjo generacijo, saj več virov blizu Appla trdi, da bo iPhone z letnico 2017 vendarle omogočal uporabo te že nekaj let stare tehnologije. 

Prijaznost do uporabnikov, ki pametni telefon uporabljajo za brskanje po spletu

Lastniki iPhonov se nikoli ne morejo popolnoma znebiti uporabe brskalnika Safari. Tudi če uporabljajo Chrome ali katerega tretjega, bo iPhone spletne povezave, ki jih odpirajo v aplikacijah, na primer odjemalcu e-pošte, vselej odprl v Safariju. To je nadvse zoprno, saj se mnogim (tudi nam se ni) preprosto ne ljubi žonglirati z dvema brskalnikoma hkrati.  

Pametni telefoni iPhone zelo radi prioritizirajo delo z Applovimi lastnimi aplikacijami. | Foto: Reuters Pametni telefoni iPhone zelo radi prioritizirajo delo z Applovimi lastnimi aplikacijami. Foto: Reuters

Možnost razširitve pomnilnika s spominsko kartico

Čeprav je kupcem letos na voljo tudi iPhone 7 s kar 256 gigabajti notranjega pomnilnika, jih bo največ tradicionalno znova seglo po najcenejšem modelu z 32 gigabajti (lanski jih je imel samo 16, letos je spodnja meja 32).

To je za večino uporabnikov dovolj prostora, za vse pa ne. Tisti, ki ga želijo več, a imajo 32-gigabajtni model, imajo dve možnosti – sprotno brisanje datotek ali uporabo oblaka. Ta je brezplačen, a le do določene količine (do nekaj deset gigabajtov) shranjenih podatkov. Kdor želi več, bo moral plačati.

Večina drugih proizvajalcev je letos uvidela, da se nima več smisla kregati z uporabniki, in znova omogočila vstavljanje spominskih kartic, ki so najcenejši način za povečanje shranjevalne kapacitete pametnega telefona. Za zdaj še ni informacij, tudi neuradnih ne, ali se bo za to potezo pri naslednji generaciji iPhona odločil tudi Apple.   | Foto: Thinkstock Večina drugih proizvajalcev je letos uvidela, da se nima več smisla kregati z uporabniki, in znova omogočila vstavljanje spominskih kartic, ki so najcenejši način za povečanje shranjevalne kapacitete pametnega telefona. Za zdaj še ni informacij, tudi neuradnih ne, ali se bo za to potezo pri naslednji generaciji iPhona odločil tudi Apple.   Foto: Thinkstock

Uporaba dveh kartic SIM hkrati

Vse več novejših pametnih telefonov (pa ne le na Kitajskem, kjer je to priljubljeno že od nekdaj) gre na roko uporabnikom, ki želijo hkrati uporabljati dve kartici SIM (in s tem dve telefonski številki).

Eden od njih je tudi pri nas pred kratkem preizkušena Sony Xperia XZ, iniciativi pa se pridružujejo priljubljeni proizvajalci Samsung (model Galaxy A7, na primer), Huawei, OnePlus, Lenovo, Motorola … 

iPhone vstavljanja dveh kartic SIM hkrati še ne pozna.  | Foto: Thinkstock iPhone vstavljanja dveh kartic SIM hkrati še ne pozna.  Foto: Thinkstock

Prilagajanje videza

Predvsem pametni telefoni z operacijskim sistemom Android so znani po visoki ravni prilagodljivosti – spreminjamo lahko videz menijev, domače strani, zaklenjenega zaslona, ikon. Naredimo si lahko celo Applov operacijski sistem iOS, če želimo.

Pri Applu je obratno, spreminjanje videza uporabniškega vmesnika je večidel omejeno na spreminjanje položaja ikon in zamenjavo slike za ozadje.

Eden od načinov za malce več prilagodljivosti je odklepanje iPhona oziroma tako imenovano jailbreakanje, s čimer pa izgubimo garancijsko jamstvo (če je naprava še v garanciji in je ne znamo pravilno ponastaviti nazaj na tovarniške nastavitve). | Foto: Reuters Eden od načinov za malce več prilagodljivosti je odklepanje iPhona oziroma tako imenovano jailbreakanje, s čimer pa izgubimo garancijsko jamstvo (če je naprava še v garanciji in je ne znamo pravilno ponastaviti nazaj na tovarniške nastavitve). Foto: Reuters

Uporaba katerihkoli slušalk

iPhone 7 in iPhone 7 Plus sicer omogočata uporabo katerihkoli slušalk, a s priloženim adapterjem, ki ga malce bolj nepazljiv uporabnik mimogrede izgubi. Gre tudi za še en kabel, ki ga je treba vedno nositi s sabo (če seveda ne želimo uporabljati slušalk, ki so priložene iPhonu). 

Adapter za priklop slušalk s 3,5-milimetrskim priključkom, ki je priložen pametnima telefonoma iPhone 7 in iPhone 7 Plus. | Foto: Matic Tomšič Adapter za priklop slušalk s 3,5-milimetrskim priključkom, ki je priložen pametnima telefonoma iPhone 7 in iPhone 7 Plus. Foto: Matic Tomšič

Malo verjetno je, da bo Apple naslednji generaciji iPhona vrnil 3,5-milimetrski priključek za slušalke, zato bo pri tem tudi ostalo. Nič pa medtem ne kaže na to, da bo o umiku priključka za slušalke razmišljali drugi veliki proizvajalci pametnih telefonov. 

Ne spreglejte