SiolNET. Digisvet Nasveti
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prevare na Facebooku, 1. del: zaslužek s športnimi stavami

1,20

termometer

Pred dnevi je slovenski del Facebooka okužila aplikacija, ki je uporabnikom obljubljala, da lahko vidijo, kdo obiskuje njihove profile. Ker ji je nasedlo zelo veliko ljudi, smo se odločili predstaviti pogoste prevare, s katerimi se srečujejo predvsem slovenski uporabniki Facebooka. Tokrat so na vrsti goljufi, ki v zameno za plačilo ponujajo informacije o nastavljenih športnih dogodkih.

Na Facebooku so nas že večkrat pritegnile fotografije, ki jih je delil kateri od naših prijateljev in so prikazovale šop, gomilo ali kar poln prtljažnik evrskih bankovcev. Zraven je pogosto pripis: "Poglejte, kaj se da zaslužiti s športnimi stavami. Samo vedeti moraš, katere tekme izbrati. Želiš izvedeti? Piši na privat (z drugimi besedami: pošlji zasebno sporočilo)."

Poreklo profilov, na katerih se pojavljajo takšne objave, je zelo pogosto hrvaško, srbsko ali bosansko. Uporabnikom ponujajo domnevne informacije o tem, katere tekme so t. i. fiks – njihov rezultat bo prirejen, ker so igralci ali pa sodnik podkupljeni oziroma ti tudi sami stavijo.

Kaj se zgodi, če pišemo enemu od posameznikov, ki zagotavljajo tudi do 900-kratno povečanje prvotnega vložka, saj vedo, da bo zagotovo zmagala stran, ki ji stavnica pripisuje 30-krat manjše možnosti kot nasprotniku?

Zahteval bo vnaprejšnje plačilo za nasvet in informacijo. Zneski se v povprečju gibljejo od sto do dvesto evrov. Način plačila? Western Union, seveda. Stavniški lisjaki imajo radi ta plačilni sistem, ker je prevarantom  pisan na kožo. Western Union namreč ne omogoča sledenja poslanim sredstvom. Če osebe, ki ji pošiljamo plačilo, osebno ne poznamo, pa je tudi težko vedeti, kdo je res na drugi strani. Denar, nakazan goljufu prek Western Union, je praktično nemogoče dobiti nazaj.

Denar, nakazan goljufu prek Western Union, je praktično nemogoče dobiti nazaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin