Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
17. 11. 2017,
16.41

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

2

Natisni članek

top 10 nasvet igrače

Petek, 17. 11. 2017, 16.41

6 let, 5 mesecev

Deset najnevarnejših igrač letošnjega leta

Prazniki 2017: Otrokom nikar ne kupujte teh igrač

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

2

Neprofitna organizacija World Against Toys Causing Harm ali WATCH, ki že štiri desetletja opozarja na nevarne otroške igrače, je pred praznično nakupovalno sezono izdala seznam desetih za otroke najmanj primernih igrač v letu 2017. 

Med letoma 1990 in 2011 se je pogostost poškodb zaradi premalo varnih igrač povečala za 40 odstotkov, samo med letoma 2010 in 2015 pa je zaradi neustrezne uporabe igrač v ZDA umrlo 72 otrok, so podatki, s katerimi svoje vsakoletno izdajanje seznama najmanj varnih igrač upravičuje organizacija World Against Toys Causing Harm. Na fotografiji je nekaj igrač, ki jih je organizacija uvrstila na letošnji seznam.  | Foto: Reuters Med letoma 1990 in 2011 se je pogostost poškodb zaradi premalo varnih igrač povečala za 40 odstotkov, samo med letoma 2010 in 2015 pa je zaradi neustrezne uporabe igrač v ZDA umrlo 72 otrok, so podatki, s katerimi svoje vsakoletno izdajanje seznama najmanj varnih igrač upravičuje organizacija World Against Toys Causing Harm. Na fotografiji je nekaj igrač, ki jih je organizacija uvrstila na letošnji seznam.  Foto: Reuters

Organizacija WATCH v najnovejši raziskavi opozarja, da je bilo od decembra lani zaradi različnih varnostnih tveganj odpoklicanih 15 različnih igrač, ki so samo v ZDA skupaj dosegle okrog dva milijona otrok, a kljub ugotovljenih pomanjkljivostim večina še naprej ostaja na policah trgovin oziroma dostopna v različnih spletnih trgovinah. 

Ameriška zveza proizvajalcev igrač po poročanju medija USA Today raziskavo organizacije WATCH zavrača in pojasnjuje, da povzroča nepotrebno paniko. V WATCH medtem navajajo statistiko ameriške organizacije za varstvo potrošnikov, ki pravi, da so samo v letu 2015 zdravniško pomoč zaradi poškodb, ki so nastale ob nepravilni uporabi igrač, poiskali starši več kot 250 tisoč otrok. 

To so igrače, katerih nakup organizacija WATCH v letu 2017 najbolj odsvetuje.

Samostrel Zombie Strike proizvajalca Nerf

Foto: Nerf | Foto: Foto: Nerf

Proizvajalca pravi, da lahko že osemletni otroci v samostrel, ki deluje pod pritiskom, vložijo puščice in z njim streljajo naokrog, opozarja organizacija WATCH. Izstrelki so dovolj hitri, da proizvajalec svari pred merjenjem v druge ljudi in živali, saj lahko igrača povzroči poškodbe oči in drugih delov obraza. 

Meč Čudežne ženske (Wonder Woman)

Igrača | Foto: Amazon Foto: Amazon

Igrača z licenco enega največjih filmov leta 2017, ki jo proizvaja svetovno znano podjetje Mattel, je narejena iz zelo trde plastike, ki lahko pri otrocih povzroči poškodbe obraza in udarnine na drugih delih telesa. 

Plišasta igrača za dojenčke Hallmark Itty Bittys

Igrača | Foto: cpsc.gov Foto: cpsc.gov

Petdelni komplet plišastih Disneyjevih junakov, ki ga lahko vsak kupi na spletnih mestih, kot je eBay, na embalaži ne navaja starostnih priporočil ali morebitnih opozoril. V organizaciji WATCH so ugotovili, da lahko otrok brez težav odstrani plišaste klobučke in pentlje, ki so dovolj majhne, da lahko povzročijo nevarnost zadušitve. 

Konjiček s povodcem Pull Along Pony

Igrača | Foto: Amazon Foto: Amazon

Igrača ima predolgo vrvico (meri skoraj 50 centimetrov), ki predstavlja tveganje za zapletanje - če si jo otrok po nesreči ovije okrog vratu, je lahko tudi smrtno nevarno, opozarja WATCH. Na embalaži igrače ni nobenega opozorila. 

Prstne vrtavke oziroma tako imenovani fidget spinnerji

Fidget | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ena najbolj priljubljenih igrač leta 2017 je nevarna zato, ker ima majhne delčke, ki se lahko iztaknejo in povzročijo nevarnost zadušitve, obenem pa na embalaži večine prstnih vrtavk ni starostnega priporočila, čeprav igrača ni primerna za najmlajše otroke. 

Spidermanov dron oziroma propelerski letalnik

Foto: Walmart | Foto: Foto: Walmart

Igrača, namenjena otrokom od 12. leta starosti, je opremljena s številnimi varnostnimi opozorili. Hitro vrteči se propelerji se lahko ne le zapletejo v lase, temveč povzročijo poškodbe obraza, oči, prstov in drugih delov telesa. To ne velja le za Spidermanov letalnik, temveč tudi za druge - propelerji nekaterih se tudi vrtijo z veliko večjo hitrostjo. 

Akrobatska vrv Slackers Slackline Classic

Foto: Organizacija WATCH | Foto: Foto: Organizacija WATCH

Proizvajalec jo oglašuje kot primerno za vse starosti, a obenem tudi svari pred nevarnostmi igrače, ki lahko v primeru nerodnega padca njenega uporabnika povzroči resne poškodbe ali celo smrt, opozarja WATCH. Omenjajo tudi potencialno nevarnost zadušitve, če se otrok zaplete v vrv. 

Otroški ovalni ksilofon

Foto: Organizacija WATCH | Foto: Foto: Organizacija WATCH

To večbarvno glasbilo proizvajalec prodaja kot igračo tudi za zgolj enoletne malčke, priloženo pa ni nobeno opozorilo glede lesene igralne paličice, ki si jo otrok lahko vstavi v usta in si pri tem zapre dihalne poti, opozarja organizacija WATCH.

Lutka Brianna

Igrača, lutka | Foto: Amazon Foto: Amazon

Mehka lutka, za katero proizvajalec meni, da je kot nalašč za stiskanje in objemanje, je namenjena malčkom od 18. meseca starosti, vsebuje pa številne dele, ki jih lahko otrok odstrani in predstavljajo tveganje za nevarnost zadušitve.

Koleščki za pritrditev na obutev Jetts Heel Wheels

Foto: Organizacija WATCH | Foto: Foto: Organizacija WATCH

Jetts Heel Wheels sta nastavka s koleščki, ki se pritrdijo na peto in vsako obutev spremenijo v delne kotalke. Tako proizvajalec kot WATCH opozarjata na številne nevarnosti igrače - ne le, da lahko otrok izgubi ravnotežje in pade, iz nastavkov ob pritisku na posebno stikalo celo pršijo iskre, ki lahko povzročijo poškodbe in v najslabšem primeru tudi požar.

"Uporaba igrače Heel je lahko nevarna, povzroči lahko poškodbe ali celo smrt. Uporabljajte na lastno odgovornost," na embalaži opozarja proizvajalec, ki igračo priporoča že osemletnikom. 

Ne spreglejte