Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
19. 9. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

računalnik nasvet

Torek, 19. 9. 2017, 4.06

6 let, 6 mesecev

Pozor vsi, ki imate nameščen ta zelo razširjen program

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Podjetje Avast, ki izdaja izjemno priljubljeno brezplačno orodje za čiščenje in optimizacijo delovanja računalnika CCleaner, je več milijonov uporabnikov opozorilo, naj program nemudoma nadgradijo na najnovejšo različico. Prejšnja morda vsebuje nekaj vrstic zlonamerne programske kode, priznavajo pri Avastu. 

CCleaner ima po vsem svetu več kot 130 milijonov uporabnikov in spada med najbolj priljubljene ter s spleta največkrat prenesene brezplačne računalniške programe.  | Foto: Matic Tomšič CCleaner ima po vsem svetu več kot 130 milijonov uporabnikov in spada med najbolj priljubljene ter s spleta največkrat prenesene brezplačne računalniške programe.  Foto: Matic Tomšič

Ranljivost, ki bi lahko ogrozila ogromno uporabnikov programa CCleaner, se je po ugotovitvi strokovnjakov za računalniško varnost v podjetju Talos Cisco pojavila v že mesecu avgustu, odkrili pa so jo šele zdaj.

CCleaner v različici v5.33 (najnovejša je v5.34) je vseboval zlonameren program, ki bi informacije o uporabnikovem računalniku lahko poslal morebitnim napadalcem oziroma na računalnik celo samostojno nameščal druge zlonamerne programe. 

CCleaner hitro najde in odstrani vse vrste navlake, ki se na računalniku naberejo ob redni uporabi, začasne internetne datoteke, neuporabne podatke programov, sistemske smeti. Počistiti in odpraviti zna tudi napačne vnose v registru Windowsov, to je zbrika nastavitev operacijskega sistema Windows. | Foto: Matic Tomšič CCleaner hitro najde in odstrani vse vrste navlake, ki se na računalniku naberejo ob redni uporabi, začasne internetne datoteke, neuporabne podatke programov, sistemske smeti. Počistiti in odpraviti zna tudi napačne vnose v registru Windowsov, to je zbrika nastavitev operacijskega sistema Windows. Foto: Matic Tomšič

V družbi Avast, ki izdaja znane protivirusne programe in je od julija letos tudi lastnik podjetja Piriform, ki razvija CCleaner, so razkrili, da je namestitveno datoteko za CCleaner v5.33 od 15. avgusta preneslo okrog 2,2 milijona uporabnikov.

Avast sicer pomirja s podatkom, da niso zasledili nobenega poskusa zlorabe uporabniških računalnikov prek programa CCleaner. Kljub temu vsem uporabnikom CCleanerja, teh je po vsem svetu več kot 130 milijonov, svetujejo, naj program za vsak primer nadgradijo na najnovejšo različico.

Namestitveno datoteko za CCleaner v5.34 boste brezplačno dobili tukaj. Sporni namestitveni program za različico v5.33 so medtem že umaknili s spletne strani CCleanerja. 

Kako se je kaj takega zgodilo v podjetju, ki razvija zaščito pred grožnjami s spleta, ne ve nihče

Kako se je zlonameren program znašel v namestitveni datoteki za CCleaner, še ni znano. V podjetju Piriform krivca za to še iščejo, strokovnjaki podjetja Talos Cisco pa medtem ne sumijo le hekerske akcije, temveč dopuščajo tudi možnost, da je šlo za notranjo sabotažo. 


Preberite še, zakaj CCleaner spada med programe, ki bi jih moral poznati vsak

Ne spreglejte