Poznate ta zelo uporaben trik za Windowse? #nasvet

Ko v operacijskem sistemu Windows z desno tipko miške kliknemo na datoteko, se pojavi meni s številnimi funkcijami, a večine povprečen uporabnik ne potrebuje nikoli. Ena od njih, funkcija Pošlji (Send To), pa je v resnici lahko zelo uporabna, če jo malce spremenimo. Pokazali vam bomo, kako.

Kaj počne funkcija Pošlji (oziroma Send To, če uporabljate angleške Windowse)

Do funkcije Pošlji pridemo tako, da na katero koli datoteko kliknemo z desno tipko miške in kazalec v meniju, ki se pojavi, nato prestavimo na Pošlji. Odpre se še en manjši meni, ki nam ponuja mesta, kamor lahko pošljemo izbrano datoteko.

To je privzeti videz menija Pošlji. Če imate v računalnik priklopljeno zunanjo napravo za shranjevanje podatkov, na primer USB ključ (kot mi), se bo pojavila kot ena od možnih ciljev za pošiljanje datoteke. To je privzeti videz menija Pošlji. Če imate v računalnik priklopljeno zunanjo napravo za shranjevanje podatkov, na primer USB ključ (kot mi), se bo pojavila kot ena od možnih ciljev za pošiljanje datoteke. Foto: Matic Tomšič Verjetno najbolj uporabna možnost je Namizje, s čimer na namizju Windowsov ustvarimo bližnjico do datoteke. Uporabna je morda tudi možnost Dokumenti, ki tja kopira izbrano datoteko.

Možnost Prejemnik pošte je uporabna, če imamo nameščen odjemalec e-pošte, na primer Microsoft Outlook, in želimo datoteko nekomu hitro poslati kot priponko.

Možnost Naprava Bluetooth pride v pošte le, če imamo z računalnikom ves čas brezžično povezano zunanjo napravo, na primer pametni telefon. Stisnjena mapa? Verjetno imate na računalniku nameščen boljši program za arhiviranje podatkov, na primer 7-Zip.

Datoteko lahko tudi na hitro posnamemo na optični medij (CD/DVD) ali jo pošljemo po faksu, a dvomimo, da bo to kdo res storil.

Na srečo si lahko meni Pošlji prilagodimo tako, da datoteke pošiljamo v mape ali programe, ki jih izberemo sami.

Do urejevalnika ciljev za meni Pošlji pridemo tako, da odpremo ukaz Zaženi (Run), to storimo s hkratnim stiskom tipke z logotipom Windows in tipke R, vanj vpišemo shell:sendto in pritisnemo tipko Enter:

Foto: Matic Tomšič

Alternativni dostop do urejevalnika menija Pošlji je, da v naslovno vrstico okna Raziskovalca (File Explorer) prilepimo tale naslov in pritisnemo Enter. Besedo UPORABNIK v spodnjem naslovu moramo zamenjati z našim uporabniškim imenom za Windowse (v našem primeru je to Matic):

C:\Users\UPORABNIK\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\SendTo

Še prikaz:

Foto: Matic Tomšič

Takole je nato videti urejevalnik menija Pošlji:

SendTo Foto: Matic Tomšič

V tej mapi lahko zdaj poljubno prilagajamo vsebino menija Pošlji, ki se pojavi ob desnem kliku z miško na datoteko. Dodajamo lahko nove cilje ali odstranjujemo obstoječe. Prva stvar, ki jo bomo naredili, bo odstranitev bližnjice Prejemnik faksa, ker je ne bomo uporabili nikoli:

Foto: Matic Tomšič

Kot vidimo, se Prejemnik faksa zdaj ne pojavlja več med možnostmi za pošiljanje datoteke:

Foto: Matic Tomšič

Zdaj pa bomo eno bližnjico dodali. Datoteke bi radi pošiljali v mapo Fotografije na disku M:. Z desno tipko kliknemo kjer koli v mapi oziroma urejevalniku možnosti za meni Pošlji, s kazalcem miške pokažemo na Novo in izberemo Bližnjica:

Nova bližnjica Foto: Matic Tomšič

Ker želimo, da nas bližnjica pripelje do mape Fotografije na disku M:, v polje Vnesite mesto elementa zapišemo njen naslov, to je M:\Fotografije:

Foto: Matic Tomšič

Nato bližnjico samo še poimenujemo (mi smo pustili kar prvotno ime) in pritisnemo gumb Dokončaj.

Foto: Matic Tomšič

Oglejmo si rezultat našega dela. Datoteko lahko zdaj iz njene izvirne mape pošljemo neposredno v mapo Fotografije:

Foto: Matic Tomšič

Tam se njena kopija nato tudi zares pojavi. Izvirnik v prvotni mapi ostane nedotaknjen:

Foto: Matic Tomšič

Če želite kot eno od možnosti pošiljanja datotek namesto mape dodati program, morate najprej najti lokacijo njegove izvršilne datoteke (končnica .exe). Nato ustvarite bližnjico in jo prilepite v urejevalnik menija Send To:

Foto: Matic Tomšič

Iz estetskih razlogov jo lahko nato še preimenujete (mi smo našo v Chrome). Datoteko v Windowsih najhitreje preimenujemo tako, da jo označimo s levim gumbom miške in pritisnemo tipko F2, ki omogoča neposredno urejanje njenega imena. Kot vidimo, se je program zdaj znašel v meniju Pošlji:

Foto: Matic Tomšič

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano