Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
29. 9. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,25

Natisni članek

Windows nasveti prenosnik računalnik

Četrtek, 29. 9. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Pet vzdrževalnih napak, ki ubijajo vaš računalnik

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,25

Ali veste, kako je treba skrbeti za osebni računalnik, da mu bodo okvare in odpovedi strojne opreme španska vas? Predstavljamo pet uporabniških napak, povezanih z vzdrževanjem računalnika, in pet rešitev zanje.

Osebni računalnik se najbolje počuti takrat, ko je dobro prezračen in ko ni zapacan s prahom. | Foto: Osebni računalnik se najbolje počuti takrat, ko je dobro prezračen in ko ni zapacan s prahom.

Slabo prezračevanje računalnika

Toplota lahko povzroči počasnejše delovanje računalnika in celo poškoduje komponente, zato je treba poskrbeti, da jo iz ohišja odvajamo kar se da učinkovito.

Poskrbeti moramo, da z ničimer ne prekrijemo rež ventilatorjev, ki skrbijo za pretok zraka skozi računalniško ohišje. Pri večini namiznih računalnikov je en tak ventilator spredaj (pod gumbom za vklop), en pa na zadnji strani (ventilator ohišja). Svoj ventilator ima tudi električni napajalnik, ki je nameščen na zadnji strani računalnika (spodaj ali zgoraj, pri večini novejših računalnikov spodaj).

Shema, kako naj poteka prezračevanje osebnega računalnika. Modre puščice - hladen zrak noter, rdeče puščice - topel zrak ven. Tale ima hladilne ventilatorje tudi na vrhu in enega na dnu, kar je lastnost nekaterih boljših računalniških ohišij, predvsem tistih, ki so namenjena ljubiteljem videoiger. | Foto: Shema, kako naj poteka prezračevanje osebnega računalnika. Modre puščice - hladen zrak noter, rdeče puščice - topel zrak ven. Tale ima hladilne ventilatorje tudi na vrhu in enega na dnu, kar je lastnost nekaterih boljših računalniških ohišij, predvsem tistih, ki so namenjena ljubiteljem videoiger.

Večina računalnikov ima na levi stranici (gledano s sprednje strani) režo za sesanje hladnejšega zraka v računalnik. Postavljena je natanko nad ventilator, ki je nameščen na procesorju. Zaradi tega se je treba prepričati, da te stranice nikoli ne postavimo ob steno ali mizo.

Računalnika tudi ne postavljamo ob vire toplote, kot je radiator, oziroma izpostavljamo neposredni sončni svetlobi. Če imamo talno gretje, ga postavimo nekam višje (na mizo, na posebej zanj narejeno stojalo).

Še nasvet za prenosni računalnik - hladilne reže ima spodaj, zato ga nikoli ne uporabljajmo tako, da jih prekrijemo. Najslabše se bo počutil na postelji, malce bolje, a še vedno ne optimalno pa na vaših kolenih. Če drugače kot tako ne gre, razmislimo o uporabi posebnega hladilnika, ki te težave odpravi. Videti je takole:

Kakovosten zunanji hladilnik za prenosni računalnik (na fotografiji Cooler Master NotePal) stane od 30 do 40 evrov. | Foto: Kakovosten zunanji hladilnik za prenosni računalnik (na fotografiji Cooler Master NotePal) stane od 30 do 40 evrov.

Nabiranje prahu

Prah (pa tudi druga umazanija, na primer mačje dlake) je neposredno povezan z učinkovitim prezračevanjem računalnika. Več ko se ga nabere na režah ventilatorjev in ventilatorjih samih, slabše bo.

Tole je že kritično stanje. | Foto: Tole je že kritično stanje.

Nabiranje prahu na ventilatorjih pomeni tudi, da bodo njihove lopatice postale težje. Zaradi tega se bodo morali vrteti hitreje, posledično pa bodo glasnejši.

Priporočamo, da računalnik nekajkrat na leto odprete in prah počistite. Najbolj kritične točke so ventilatorji in kovinske hladilne reže pod njimi (na procesorju in grafični kartici), pa tudi reže za prezračevanje na ohišju.

Dober način, da se znebimo bolj trdovratnega prahu, ki ga ne dosežemo s sesalcem (če predpostavimo, da je računalnik zapacan tako zelo, da bo potreben poseg s sesalcem), je ustvarjanje takšnega mini prepiha na vsaki umazani komponenti posebej. | Foto: Thinkstock Dober način, da se znebimo bolj trdovratnega prahu, ki ga ne dosežemo s sesalcem (če predpostavimo, da je računalnik zapacan tako zelo, da bo potreben poseg s sesalcem), je ustvarjanje takšnega mini prepiha na vsaki umazani komponenti posebej. Foto: Thinkstock

Izklapljanje "na horuk" z odklopom elektrike

Avtor tega prispevka je to kot desetletnik s prvim družinskim računalnikom počel kar pogosto, nato pa se čudil, ko je nehal delovati. ("Ni se mi ljubilo čakati, da se sam ugasne," je bil takrat izgovor.)

Takole se osebnega računalnika ne izklaplja. | Foto: Thinkstock Takole se osebnega računalnika ne izklaplja. Foto: Thinkstock

Če računalniku nenadoma zmanjka elektrike, so mogoče okvare programske ali strojne opreme. Ne želite si nič od tega, a bolje je, če se pokvari prva.

V primeru težav s programsko opremo, ki nastanejo zaradi napačnega izklapljanja računalnika, se lahko zgodi tole - rdeč gumb na razdelilcu elektrike pritisnemo ravno v trenutku, ko poteka zapisovanje pomembnih datotek. Če gre za dokument, ga lahko izgubite. Če pokvarite sistemsko datoteko, se lahko zgodi, da se operacijski sistem ne bo več mogel zagnati.

Tole se zgodi, če gredo rakom žvižgat kritično pomembne sistemske datoteke. Windows se ne more več zagnati. | Foto: Tole se zgodi, če gredo rakom žvižgat kritično pomembne sistemske datoteke. Windows se ne more več zagnati.

Okvara strojne opreme je lahko resnejša, najpogosteje pa prizadene trdi disk, ki ima nekaj premikajočih se mehanskih delov.

Bralna glava, ki se med delovanjem diska pomika nad vrtečimi se magnetnimi ploščami, ob izklopu elektrike na silo skoči nazaj v svoj prvotni položaj. Sčasoma se lahko zaradi teh sunkovitih premikov pokvari. V najslabšem primeru se bralna glava dotakne in "zapluži" po magnetnih ploščah, s čimer je disk praktično uničen.

Pri diskih SSD (desno), ki nimajo premikajočih se delov, je nevarnost za odpoved zaradi odklopa elektrike manjša, a se lahko okvara še vedno zgodi. Enako velja za večino drugih računalniških komponent. | Foto: Thinkstock Pri diskih SSD (desno), ki nimajo premikajočih se delov, je nevarnost za odpoved zaradi odklopa elektrike manjša, a se lahko okvara še vedno zgodi. Enako velja za večino drugih računalniških komponent. Foto: Thinkstock

Kaj lahko ob izklapljanju računalnika, kot je treba (prek operacijskega sistema), še storimo za zaščito pred izpadi elektrike?

Računalnik lahko zavarujemo z enoto za brezprekinitveno napajanje. Ta računalniku v primeru izpada elektrike to zagotavlja še nekaj minut, kar je dovolj, da ga izklopimo na pravi način. Tukaj lahko preverite, koliko takšne rešitve stanejo v slovenskih spletnih trgovinah.

Razrahljani kabli in komponente

Nekateri zunanji kabli, ki so povezani z računalnikom, se lahko zrahljajo zelo hitro. To še posebej velja za kabel, ki je priklopljen v napajalnik in računalniku dovaja elektriko. Njegova oblika je stara več desetletij, kar pomeni, da nima mehanizma za zaklep v ustrezni priključek.

Če se napajalni kabel iztakne, računalniku zmanjka elektrike, nato pa se lahko zgodi to, kar smo opisali zgoraj. | Foto: Matic Tomšič Če se napajalni kabel iztakne, računalniku zmanjka elektrike, nato pa se lahko zgodi to, kar smo opisali zgoraj. Foto: Matic Tomšič

Razrahljani kabli in komponente znotraj računalnika lahko povzročijo nepravilno delovanje sistema, zato se, če imate težave, prepričajte, ali so pravilno nameščeni oziroma vstavljene dovolj trdno.

Neuporaba prenapetostne zaščite

Prenapetostna zaščita je varovalka, ki računalnik ščiti v primeru električnega udara. Ta je nenadno sunkovito zvišanje električne napetosti ali električnega toka, ki lahko poškoduje ali uniči naprave, povezano v električno omrežje.

Funkcija prenapetostne zaščite je, da se postavi med električno omrežje in porabnike električne energije ter morebitnemu električnemu udaru prepreči, da bi jih dosegel.

Osnovna prenapetostna zaščita je videti kot električni razdelilnik ali podaljšek. | Foto: Mimovrste Osnovna prenapetostna zaščita je videti kot električni razdelilnik ali podaljšek. Foto: Mimovrste

Kakovostna enota prenapetostne zaščite s petimi ali šestimi električnimi vtičnicami, ki ima vgrajene tudi izhode USB za polnjenje mobilnih telefonov, stane med 20 in 30 evri.

 

Ne spreglejte