Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Torek, 24. 6. 2014, 11.34

8 let

Kako na dopust brez visokega računa za mobilne storitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vrnitev z letnega dopusta pogosto krasi neprijetno presenečenje v obliki previsokega računa za mobilne storitve. Ponujamo nekaj nasvetov, kako preprečiti te nepredvidene stroške.

Izklopite vse, kar je samodejno Med nastavitvami mobilnika že pred odhodom poiščite možnost za izklop prenosa podatkov, še posebej v tujini, ko ne boste imeli več na voljo domačega omrežja. Izogibajte se samodejnim nastavitvam in neizprosno izklopite vse možnosti. Nujno izklopite tudi samodejne posodobitve aplikacij in iger ter pozabite na spremljanje televizije ali poslušanje glasbe prek spleta.

Preden daste svoj pametni mobilnik v roke najmlajšim, še enkrat preverite, ali so te možnosti dejansko izklopljene, sicer se lahko zgodi, da boste kupili najdražjo risanko ali igro na svetu.

Izbor omrežja Pogosto imajo mobilniki pri možnosti za izbiro omrežja, v katerem boste gostovali, privzeto izbrano samodejno možnost. Stroški gostovanja so precej odvisni od tega, kakšni so sporazumi med operaterji ter naročnik katerega operaterja ste. Vnaprej se pozanimajte, kateri operater v državi, kamor potujete, je najbolj ugodna možnost, in omrežje izberite ročno.

Prilagoditev paketa Večina mobilnih operaterjev ponuja pakete za ugodnejše gostovanje v tujini, sploh v povezavi s prenosom podatkov. Telekom Slovenije tako za 20 evrov mesečno ponuja neomejen prenos v omrežju hrvaškega Telekoma. Glede na vaše potrebe in cilj potovanja si – vsaj za čas potovanja – uredite ustrezen naročniški paket.

Ne bodite leni – poiščite Wi-Fi Lenoba je najdražja človekova lastnost. Obiščite bližnji bar, bencinsko postajo ali trgovski center – celo na nekaterih letalih boste lahko izkoristili to možnost, ki bo hitrejša in cenejša kot gostovanje.

Kupite lokalno predplačniško SIM-kartico Eden od glavnih razlogov, zakaj mobilnik nesete s seboj, je, ker si želite za osnovno komunikacijo – klice in SMS-sporočila – biti dostopni tudi na dopustu. A za podatkovno intenzivno uporabo – sem spadajo splet, igre, aplikacije, zemljevidi, Skype idr. – lahko uporabite tablico, v kateri izkoristite predplačniško podatkovno kartico, ki jo kupite tam, kjer dopustujete. S tem boste imeli predvidljive stroške, vaš mobilni račun pa bo ostal nedotaknjen.

Ne kličite, če ni absolutno nujno Razen če ste na samotnem otoku, lahko z eno od naštetih možnosti internetnega povezovanja izkoristite alternativo običajnim glasovnim klicem. Skype, Viber, Whatsapp in kopica drugih brezplačnih aplikacij vam omogočajo, da opravite glasovni ali videoklic brezskrbno.

Ne spreglejte