Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
22. 9. 2016,
20.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

nasvet nasveti avtomobil

Četrtek, 22. 9. 2016, 20.25

6 let, 6 mesecev

Kako lahko iz vaše stare kripe naredite sodoben avtomobil

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
VW GTI, avto star nov

S spodnjimi pripomočki lahko svoje vozilo osebno vozilo iz časa, ko servo volan in električni dvig stekel še nista bila samoumevna serijska oprema, pripeljete bližje avtomobilski tehnologiji 21. stoletja.

Stojalo za pametni telefon

Pametni telefon lahko v avtomobilu iz prejšnjega tisočletja nadomesti serijsko vgrajeno navigacijo, multimedijski center, sistem za prostoročno telefoniranje, celo varnostni mehanizem.

To bo počel najbolje, če mu najdemo mesto, kjer bo lahko lepo pri miru. Vlačenje telefona po rokah med vožnjo namreč ni le nepraktično z vidika upravljanja, temveč tudi skrajno neodgovorno, saj s tem ogrožamo druge voznike in sebe.

Rešitev je nosilec, stojalo, držalo, ležišče (recite mu, kakor hočete), ki nudi trden oprijem telefona, prisesa pa se na vrh armaturne plošče, na vetrobransko steklo ali pritrdi nekam na sredinsko konzolo (pri starejših avtomobilih tam tako ali tako ni kaj veliko za videti ali početi).

Nosilec za pametni telefon | Foto: Nosilec za pametni telefon

Koliko odšteti za avtomobilski nosilec za pametni telefon? Dober univerzalni (to pomeni, da lahko vanj vstavimo večino pametnih telefonov) pri nas stane okrog 20 evrov, v tujini, na primer na spletni strani Ebay, pa ga lahko dobite tudi precej ceneje.

 Aplikacija Google Maps

Zgoraj smo omenili, da lahko pametni telefon nadomesti navigacijsko napravo, na primer Garmina. To lahko stori s pomočjo aplikacije Google Maps, ki ponuja čisto zadovoljivo in natančno usmerjanje do cilja in je zagotovo najboljša navigacijska rešitev, ki je popolnoma brezplačna.

Google Maps | Foto: Reuters Google Maps Foto: Reuters

Edini strošek z Google Maps je poraba mobilnih podatkov, a to uporabnikov, ki imajo pri ponudniku mobilnih storitev zakupljen vsaj gigabajt mesečno, najbrž me bo motilo, saj Google Maps na tem področju ni preveč potraten. Je pa zemljevide mogoče shraniti tudi za uporabo v načinu brez povezave s spletom (link).

Značka bluetooth Belkin AirCast

Ta napravica nam lahko pametni telefon in avtoradio, ki ima izhod AUX (tistega za priklop zvočnikov ali slušalk), spremeni v multimedijski center in sistem za prostoročno telefoniranje.

Napaja se prek 12-voltne električne vtičnice (tiste za prižiganje cigaret), s kablom AUX pa jo povežemo z avtomobilskim radiem.

Belkin AirCast | Foto: Belkin AirCast

Značko AirCast nato sparimo s pametnim telefonom in pripravljena je na sprejemanje klicev (oglasimo se s pritiskom na gumb na znački, na njej je tudi mikrofon) in predvajanje glasbe z našega pametnega telefona.

Priključek za napajanje AirCasta je sicer lahko tudi USB-polnilec za naš pametni telefon. Kupimo jo lahko na Amazonu ali Ebayu, pošljejo nam jo tudi v Slovenijo.

Kamera za pomoč pri vzvratni vožnji

Serijsko opremo številnih novih osebnih avtomobilov lahko v vašega vgradite že za okrog 40 evrov. S kompletom, kot je tale, dobite zaslon, ki se namesti prek vzvratnega ogledala, in kamero, ki se namesti ob zadnjo šipo.

Zaslon med mirovanjem deluje kot klasično ogledalo za opazovanje dogajanja za vami, ko pa prestavite v "rikverc", začne kazati sliko stanja za avtomobilom, ki jo zajema kamera.

Celoten komplet s kamero za pomoč pri vzvratni vožnji | Foto: Celoten komplet s kamero za pomoč pri vzvratni vožnji

Sistem ne ve, kdaj prestavite v vzvratno, temveč ga je treba prej s kablom povezati z lučjo, ki signalizira vzvratno vožnjo. Zaslon in kamera se bosta zato samodejno aktivirala vsakič, ko bo vklopljena bela luč.

Polnilec USB za pametni telefon

Številni sodobni avtomobili imajo serijsko vgrajene priključke USB, prek katerih je mogoče tudi polniti pametni telefon.

Polnilec USB za pametni telefon | Foto: Polnilec USB za pametni telefon

Polnilec (oziroma natančneje izhod USB, za polnjenje pa bomo še vedno potrebovali ustrezen kabel) lahko tudi kupimo, vstavimo ga v avtomobilsko vtičnico (tja, kjer je sicer vžigalnik za cigarete). Niso dragi.

Parkirni senzorji

Razmeroma poceni rešitev za pomoč pri vzvratni vožnji. Senzorji se pritrdijo na zadnji odbijač in pogosto kot že omenjena kamera za vzvratno vožnjo povežejo z ustrezno lučjo, s čimer se sistem vklopi le takrat, ko ga potrebujemo (pri parkiranju, na primer).

Opozarjanje na oviro za nami prevzame enota z zaslonom LED in zvočnikom, ki ob približevanju oviri utripata in piskata. Enoto namestimo na armaturno ploščo.

Parkirni senzor za naredi-sam sistem zaznavanja ovir za avtomobilom | Foto: Thinkstock Parkirni senzor za naredi-sam sistem zaznavanja ovir za avtomobilom Foto: Thinkstock

V slovenskih spletnih trgovinah smo za 17,90 evra našli tale sistem parkirnih senzorjev

Sledilna naprava GPS

Sledilna naprava, kot je tale, uporabniku omogoči, da jo skrije v avtomobil, nato pa na pametni telefon prejme obvestilo v primeru nepooblaščenega premikanja vozila.

Uporabno v primeru kraje ali prekrokanih noči (beri: če se ne moremo spomniti, kje smo pustili avtomobil).   | Foto: Uporabno v primeru kraje ali prekrokanih noči (beri: če se ne moremo spomniti, kje smo pustili avtomobil).  

Stranska ogledala za mrtve kote

V spletni trgovini Ebay smo našli zelo uporaben dodatek za starejši osebni avtomobil – majcena kupolasta samolepilna ogledalca, ki se jih prilepi na stranska ogledala, vozniku pa ponujajo boljši pregled nad dogajanjem za njim in praktično izničijo mrtvi kot. Cena? Drobiž.

Stranska ogledala za mrtve kote | Foto: Stranska ogledala za mrtve kote

Sistem senzorjev za nadzor tlaka v pnevmatikah

Precej novejših avtomobilov vozniku kar prek multimedijskega centra ali potovalnega računalnika omogoča preverjanje tlaka v pnevmatikah. Glede na uredbo EU iz leta 2014 je to pri vseh novih avtomobilih pravzaprav kar obvezno.

Senzorji tlaka v pnevmatikah | Foto: Senzorji tlaka v pnevmatikah

Lastnik osebnega vozila, katerega letnik izdelave se začne s številko 1, pa to lahko stori s senzorji tlaka, ki se jih namesti na ventil vsake pnevmatike posebej, prikazovalnik pa se vklopi v vtičnico v avtomobilu. Enega od sistemov, ki to omogočajo, smo našli tukaj, stane pa približno 57 evrov.

Ne spreglejte