Kaj narediti, če na Facebooku najdemo videoposnetek nasilja

Slovenski splet je v ponedeljek pretresel nazoren videoposnetek nasilništva nad 26-letnim moškim. Kljub več prijavam in zahtevam za izbris je videoposnetek s Facebooka izginil šele po 12 urah. Vsak uporabnik spleta ima sicer možnost, da z lastno prijavo pomaga pri čimprejšnji odstranitvi tovrstnih neprimernih vsebin.

Kako prijavimo neprimerno objavo na Facebooku

V zgornjem desnem kotu objave poiščemo puščico, ki kaže navzdol, jo kliknemo in v meniju, ki se pojavi, izberemo možnost Prijavi objavo.

Izbira objave na Facebooku, na kateri bomo povadili prijavo, je povsem naključna. Adele nas čisto nič ne moti. Izbira objave na Facebooku, na kateri bomo povadili prijavo, je povsem naključna. Adele nas čisto nič ne moti. Foto: Matic Tomšič

Navesti moramo razlog, zakaj nam ta objava ni všeč. Če gre za nasilništvo, je najprimernejša izbira To ne sodi na Facebook.

Facebook prijava Foto: Matic Tomšič

Facebook nas bo vprašal, kaj je z objavo narobe. Če objava prikazuje nasilje nad ljudmi ali živalmi, izberemo četrto možnost (It advocates violence or harm to a person or an animal).

Facebook prijava Foto: Matic Tomšič

Če smo prepričani, da želimo podati prijavo zoper objavo, v zadnjem oknu izberemo možnost Pošlji Facebooku v pregled in nato spodaj desno kliknemo gumb Končano (pojavi se šele po prijavi).

Facebook prijava Foto: Matic Tomšič

Če ne želimo več spremljati vsebin profila, ki je to objavil, ga v zgornjem oknu lahko še blokiramo oziroma mu prenehamo slediti.


Kako prijavimo neprimerno objavo na YouTubu

Pod videoposnetkom poiščemo gumb ...Več in ga kliknemo. V meniju, ki se pojavi, izberemo možnost Prijava. Da jo boste lažje našli - zraven je narisana zastavica.

YouTube prijava Foto: Matic Tomšič

Kakšno težavo imate?, zanima YouTube. Kot razlog za prijavo lahko označimo eno od naštetih kategorij ...

YouTube prijava Foto: Matic Tomšič

... in v vsaki izberemo še podkategorijo. Bolj kot smo specifični, lažje bo YouTube našel prijavo in prej bo umaknil videoposnetek, če res vsebuje neprimerno vsebino.

YouTube prijava Foto: Matic Tomšič

Če uporabnik želi, lahko po izbiri podkategorije prijavi doda še komentar. Postopek prijave videoposnetka zaključimo tako, da spodaj desno kliknemo gumb Pošlji.

YouTube prijava Foto: Matic Tomšič


Kako prijavimo neprimerno objavo na Twitterju

Kot na Facebooku pri moteči objavi v zgornjem desnem kotu poiščemo puščico, ki kaže navzdol, in v meniju, ki se pojavi ob kliku na puščico, pritisnemo na možnost Report (angleška beseda za prijavi).

Twitter prijava Foto: Matic Tomšič

Znova moramo izbrati razlog za prijavo. Če tvit prikazuje nasilno ali škodljivo vsebino, izberemo zadnjo možnost (It's abusive or harmful) in kliknemo Next (naprej).

Twitter prijava Foto: Matic Tomšič

Kako je ta tvit nasilen ali škodljiv, nas nato vpraša Twitter. Na izbiro imamo (od vrha proti dnu): je nespoštljiv oziroma žaljiv, razkriva osebne podatke, uperjen je proti točno določeni osebi ali stvari, razpihuje sovraštvo zoper raso, vero, spol ali spolno usmerjenost, vsebuje nasilje ali grožnjo z nasiljem, oseba, ki je objavila tvit, bi si lahko kaj naredila, če ne bo nihče ukrepal. 

Twitter prijava Foto: Matic Tomšič

Twitter nato zanima tudi, proti komu je moteča objava uperjena - uporabniku (meni oziroma Me) ali komu drugemu (Someone else)?

Twitter prijava Foto: Matic Tomšič

Če želimo, lahko v prijavo vključimo še do pet drugih morebitnih neprimernih tvitov istega uporabnika. Ko pritisnemo Add 1, oddamo prijavo.

Twitter prijava Foto: Matic Tomšič


Kako prijavimo neprimerno objavo na Instagramu

Pokazali bomo, kako poteka postopek prijave objave v mobilni aplikaciji Instagram in ne v brskalniku na osebnem računalniku. Instagram prek aplikacije namreč obiskuje bistveno več uporabnikov.

V zgornjem desnem kotu objave, ki nas moti, pritisnemo na tri pokončne pike, odpre se meni. Nato izberemo možnost Report... (Prijavi).

Instagram prijava Foto: Matic Tomšič

Zakaj želimo prijaviti objavo? Ker je nadležna (It's spam) oziroma neprimerna (It's inappropriate).

Instagram prijava Foto: Matic Tomšič

Tudi Instagram želi razlog za prijavo. Od zgoraj navzdol: samopoškodovanje, nadlegovanje ali ustrahovanje, prodaja ali oglaševanje drog, prodaja ali oglaševanje orožja, golota ali pornografija, nasilje ali poškodovanje, sovražni govor ali simboli, kršenje avtorskih pravic.

Instagram prijava Foto: Matic Tomšič

Ko se odločimo za eno od kategorij prijave, preostane le še pritisk velikega rdečega gumba Report (prijavi).

Instagram prijava Foto: Matic Tomšič

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano