Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
19.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

Natisni članek

nasvet top 10 nakupni nasveti

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 19.26

6 let, 6 mesecev

Imate 20 evrov preveč? Tu je nekaj uporabnih idej, kako jih zapraviti.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

To je naš izbor uporabnih pripomočkov, ki vsakdanje ukvarjanje s sodobno tehnologijo ne le olajšajo, temveč ga tudi pomagajo narediti varnejšega, vašo denarnico pa bodo olajšali za samo okrog 20 evrov, nekateri še za precej manj. 

Prenapetostna zaščita

Da bi naprave v primeru električnega sunka ohranili varne, jih je v električno omrežje smiselno povezati prek prenapetostne zaščite. V primeru električnega sunka prenapetostna zaščita presežku električnega toka onemogoči, da bi se prebil do porabnika elektrike. | Foto: Mimovrste Da bi naprave v primeru električnega sunka ohranili varne, jih je v električno omrežje smiselno povezati prek prenapetostne zaščite. V primeru električnega sunka prenapetostna zaščita presežku električnega toka onemogoči, da bi se prebil do porabnika elektrike. Foto: Mimovrste

Prenapetostna zaščita električne naprave, ki jih priklopimo vanjo, varuje pred nenadnimi sunki električnega toka v omrežju.

Sunek se lahko zgodi zaradi udara strele ali napake v električni napeljavi. Če sunek doseže porabnika elektrike – osebni računalnik, televizor, hladilnik, igralno konzolo –, ga lahko preobremeni in zelo poškoduje oziroma kar uniči.

Kot samostojna vtičnica zanesljiva prenapetostna zaščita stane že od deset evrov (tale model je na voljo za 12 evrov, na primer), prenapetostne zaščite v obliki podaljška pa stanejo od 15 evrov (primer: znana domača spletna prodajalna). 

Preberite več o tem, zakaj bi moral vsak uporabnik elektronskih naprav imeti prenapetostno zaščito


USB-podaljšek in adapter za USB-C

USB-podaljšek

USB-podaljšek bo najbolj prav prišel predvsem lastnikom prenosnih računalnikov. | Foto: Thinkstock USB-podaljšek bo najbolj prav prišel predvsem lastnikom prenosnih računalnikov. Foto: Thinkstock

Rečemo mu lahko tudi USB hub, uporaben pa je predvsem za tiste, ki na računalnik radi priklapljajo veliko zunanjih naprav (čitalniki spominskih kartic, USB-ključi, zunanji modemi in antene Wi-Fi, optični pogoni) in imajo premalo obstoječih priključkov USB.

Adapter za USB-C

Adapter za USB-C dobro deluje tudi v navezi z zgoraj omenjenim USB-podaljškom. | Foto: Adapter za USB-C dobro deluje tudi v navezi z zgoraj omenjenim USB-podaljškom.

Vse več novejših računalnikov bo opremljenih z ovalnimi priključki USB-C (primer: novejši Applovi MacBooki), ki bodo v ne tako oddaljeni prihodnosti nasledili danes najbolj razširjena USB 2.0 in USB 3.0. Ker v USB-C ne moremo priklopiti naprav s klasičnimi priključki USB, si lahko pomagamo z adapterjem, ki ohrani njihovo uporabnost in nas ne prisili v menjavo. 


Brezžična miška

Brezžična miška Logitech M185.  |  Foto: Logitech | Foto: Brezžična miška Logitech M185. | Foto: Logitech

Naša izbira brezžične miške v cenovnem razponu do 20 evrov je Logitech M185. Tako kritiki kot uporabnik so jo sprejeli odlično, še posebej pa bo pisana na kožo uporabnikom prenosnih računalnikov, saj je malce manjših dimenzij in s tem zelo primerna za prenašanje naokrog. 


Slušalke 

Naša izbira naglavnih slušalk: Behringer Studio HPS3000. Pri nas malce manj znani proizvajalec slušalk je za ta model v večini tujih spletnih trgovin prejel zelo dobre ocene. Slušalke odlikujejo več kot solidni nizki toni in udobne školjke, ki objamejo ušesa in dobro zadušijo zvoke iz okolice. Razmeroma veliko muzike za malo denarja.

Slušalke Behringer Studio HPS3000.  |  Foto: Amazon | Foto: Slušalke Behringer Studio HPS3000. | Foto: Amazon

Naša izbira slušalk z ušesnimi čepki: Panasonic RP-HJE125E. Spadale bi lahko tudi v kategorijo najboljših tehnoloških nakupov za deset evrov, saj boste zanje namreč odšteli samo toliko. Slušalke so zadovoljivo glasne in zelo udobne tudi ob daljši uporabi. Za tak znesek pri nas težko dobimo boljše. 

Slušalke Panasonic RP-HJE125E.  |  Foto: Panasonic | Foto: Slušalke Panasonic RP-HJE125E. | Foto: Panasonic

Spominska kartica

Ameriško podjetje SanDisk je tretji največji svetovni proizvajalec pomnilnika flash, a verjetno najbolj znano ime v svetu prenosnih digitalnih medijev, kot so USB-ključi in spominske kartice. | Foto: Reuters Ameriško podjetje SanDisk je tretji največji svetovni proizvajalec pomnilnika flash, a verjetno najbolj znano ime v svetu prenosnih digitalnih medijev, kot so USB-ključi in spominske kartice. Foto: Reuters

Spominska kartica je poceni način za razširitev prostora za shranjevanje podatkov na pametnem telefonu. Ustrezno režo zanjo ima danes praktično vsak novejši pametni telefon, ki ga je mogoče kupiti pri nas, za 20 evrov pa dobimo zelo spodobno in hitro kartico s kapaciteto 32 gigabajtov priznanih blagovnih znamk (SanDisk, Kingston, Sony).

Če obiščemo spletnega trgovca Ebay, lahko za ta znesek iz tujine naročimo tudi kartico s kapaciteto 64 gigabajtov. 


Ojačevalnik brezžičnega signala

Upravljanje ojačevalnikov domačega brezžičnega omrežja je zvečine zelo preprosto, saj imajo en sam gumb.  | Foto: TP Link Upravljanje ojačevalnikov domačega brezžičnega omrežja je zvečine zelo preprosto, saj imajo en sam gumb. Foto: TP Link

Nekateri starejši ali cenejši mrežni usmerjevalniki ("ruterji") signala ne spravijo do vseh stanovanjskih prostorov. Pomagamo si lahko z ojačevalniki, ki signal okrepijo in razširijo po celotnem stanovanju ali hiši.

Ojačevalnik je poceni rešitev resne težave – eden najbolj ugodnih za svojo zmogljivost in zanesljivost, model TL-WA850RE proizvajalca TP-Link, stane ravno okrog 20 evrov.

Kaj storiti, če domači Wi-Fi ne "vleče" do spalnice?


Miniaturni USB-ključ

Foto: SanDisk | Foto: Foto: SanDisk

Miniaturne digitalne shrambe so zelo priročni mediji za fizično prenašanje in shranjevanje podatkov. Takšen USB-ključ ob vklopu v avtomobilski radio, TV-zaslon ali prenosni računalnik praktično izgine in uporabniku ne predstavlja ovire.

Naša izbira: SanDisk Cruzer Ultra Fit V2 32 GB (foto zgoraj). Združljiv je s hitrim standardom prenosa podatkov USB 3.0 in trenutno eden najmanjših prenosnih medijev na trgu, stane pa nekaj več kot 15 evrov.

Česa ne smete nikoli storiti, če najdete USB ključ?


Prenosni polnilnik za baterije mobilnih naprav

Prenosni polnilec | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Intenzivna uporaba pametnega telefona baterijo pri praktično vseh pametnih telefonih srednjega in višjega razreda, ki imajo velike zaslone in zmogljivo strojno opremo, v najboljšem primeru izprazni v enem dnevu, v najslabšem pa še veliko prej.

Če takrat, ko se kazalnik napolnjenosti baterije obarva rdeče, v bližini ni električne vtičnice, si lahko pomagamo s prenosnim polnilnikom. Telefon nam lahko polni sproti in s tem življenjsko dobo njegove baterije podaljša tudi do desetkrat (odvisno od kapacitete) ali pa ga nekajkrat (znova odvisno od kapacitete) napolni do vrha.

Naša izbira: Platinet Power Bank PMPB10B, kapaciteta deset tisoč miliamperskih ur, kar je dovolj za približno tri polnjenja za večino sodobnih pametnih telefonov, cena 19,90 evra. Uporablja ga tudi avtor tega prispevka. 

Kako najbolj učinkovito varčevati z baterijo pametnega telefona?


Tile Mate

Foto: thetileapp.com | Foto: Foto: thetileapp.com

Obesek za ključe, ki ga povežemo z istoimensko aplikacijo (Tile) za pametni telefon. Kaj počne? Če založimo ključe, pritisnemo na gumb v aplikaciji in obesek bo začel piskati.

Če se zgodi obratno, pritisnemo na gumb na obesku in piskati bo začel telefon. Tile Mate stane 25 ameriških dolarjev (23,5 evra), iz uradne ameriške trgovine pa ga pošljejo tudi v Slovenijo.


Zaščita za zaslon pametnega telefona

Kliknite na fotografijo za nasvet o tem, kaj storiti, če vam pametni telefon pade na tla in se razbije. | Foto: Pixabay Kliknite na fotografijo za nasvet o tem, kaj storiti, če vam pametni telefon pade na tla in se razbije. Foto: Pixabay

To ni folija, temveč tanek sloj kaljenega stekla, ki zaslon pametnega telefona varuje pred odrgninami in padci z manjših ali srednjih višin.

Tovrstna zaščita je priročna tudi, če telefon z zaslonom navzdol (iz strahu, da bi se popraskal) ali navzgor (iz strahu, da bi se popraskala leča kamere) odlagate kamorkoli. Če bo zaslon zaščiten, telefon ob odlaganju preprosto obrnite z njim navzdol. 

Gre za manj kot desetevrski izdatek, ki lahko prihrani več kot sto evrov za zamenjavo počenega zaslona z novim.

Poceni zaščito za zaslon pametnega telefona lahko najdemo na spletni tržnici Ebay. Za naš Samsung Galaxy S8 takšna zaščita stane okrog šest evrov.


Preberite tudi: 

Vodič po najboljših tehnoloških nakupih za vaše najbližje

Ne spreglejte