SiolNET. Digisvet Nasveti
3,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Če greste za prvi maj v tujino, boste domov klicali ceneje

3,75

termometer

Z jutrišnjim dnem (30. april 2016) začne v okviru evropske strategije za enotni digitalni trg veljati uredba, ki določa nižje cene gostovanja pri opravljanju klicev, pošiljanju SMS-ov in prenosu mobilnih podatkov v drugih državah Evropske unije.

To pomeni, da bo slovenski uporabnik mobilne telefonije med potovanjem na Hrvaško, v Avstrijo ali katero drugo državo v EU ob tarifi, ki jo določa njegov domači ponudnik mobilnih storitev, plačal samo dodatnih:

- 0,05 evra za minuto pogovora,

- 0,02 evra za poslano sporočilo SMS in

- 0,05 evra za megabajt prenosa podatkov.

Pri Evropski komisiji opozarjajo, da zgoraj navedene cene ne vsebujejo DDV-ja. Celoten seznam stopnje DDV-ja v državah članicah EU najdete na tej povezavi.

Zgornje omejitve dodatnih cen storitev mobilne telefonije veljajo pri vseh uporabnikih v EU. Izjema so tisti, ki uporabljajo posebno storitev ali paket za mobilno gostovanje, dodajajo pri Evropski komisiji.

Če morda niste vedeli - Evropska unija svoje državljane ščiti pred previsokimi računi za prenos podatkov med gostovanjem v tujini. Najvišji znesek računa je, razen če je uporabnik s svojim ponudnikom storitev sklenil drugačen dogovor, omejen na 50 evrov (ali enakovreden znesek v drugi valuti). Uporabnik bo prejel obvestilo, ko bo njegova poraba dosegla 80 odstotkov omenjenega zneska.

Prihodnje leto gostovanja ne bo več

V državah Evropske unije se s 15. julijem 2017 sicer povsem ukinja mobilno gostovanje. To pomeni, da ob uporabi storitev mobilne telefonije v tujini ne bomo več plačevali dodatnih stroškov. Cene klicev, pošiljanja sporočil SMS in prenosa podatkov bodo enake v domačem in tujem omrežju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin