Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
27. 7. 2017,
20.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

nasvet pametni telefon aplikacije fotoaparat fotografija

Četrtek, 27. 7. 2017, 20.02

6 let, 6 mesecev

Deset uporabnih fotografskih aplikacij za pametne telefone

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Predstavljamo deset brezplačnih aplikacij, s katerimi lahko skupaj z upoštevanjem naših nasvetov o napakah, ki jih ne smemo delati pri fotografiranju s pametnim telefonom, postanete zelo dober mobilni fotograf. 

Foto aplikacije | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Camera Zoom FX (Android)

Brezplačno orodje, ki lahko brez težav nadomesti privzeto aplikacijo fotoaparata na katerem koli pametnem telefonu z operacijskim sistemom Android.

Camera Zoom FX odlikujejo izjemna hitrost zajema fotografij, ogromno različnih načinov fotografiranja, posebnih učinkov in nastavitev, ki jih je mogoče prilagoditi, ter sposobnost ustvarjanja fotografij v formatu RAW, kar bo še posebej razveselilo napredne fotografe. 

Določene napredne funkcije Camera Zoom FX so sicer plačljive - za premijsko različico aplikacije bo treba odšteti 1,99 evra. | Foto: Matic Tomšič Določene napredne funkcije Camera Zoom FX so sicer plačljive - za premijsko različico aplikacije bo treba odšteti 1,99 evra. Foto: Matic Tomšič

VSCO (Android, iPhone)

VSCO ima precej špartanski uporabniški vmesnik, saj, kar zadeva fotografiranje, ne ponuja več gumbov kot zgolj sprožilec, preklapljanje med sprednjim in zadnjim fotoaparatov ter upravljanje z bliskavico.

Aplikacija VSCO | Foto: Matic Tomšič Aplikacija VSCO Foto: Matic Tomšič

A aplikacija, ki ji zaupa več deset milijonov uporabnikov, svojo pravo moč pokaže v postprodukciji. Vsako fotografijo je namreč mogoče zelo natančno dodelati in iz nje mojstrovino narediti z res široko paleto različnih nastavitev. 


Open Camera (Android)

Aplikacija Open Camera bo na kožo pisana uporabniku, ki od fotoaparata na pametnem telefonu zahteva več, kot mu lahko ponudi "iz škatle", obenem pa ne želi zapravljati denarja za plačljive profesionalne fotografske aplikacije.

Aplikacija Open Camera. | Foto: Matic Tomšič Aplikacija Open Camera. Foto: Matic Tomšič

Brezplačna Open Camera omogoča spreminjanje praktično vsakega parametra telefonskega fotografiranja in uporabniku ponuja veliko ustvarjalne svobode, a zna obenem biti tudi preprost samodejni "trotlziher", pri katerem je treba samo pritisniti na sprožilec. 


Retrica (Android, iPhone)

Retrica je ena najbolj priljubljenih aplikacij za predelavo fotografij na pametnih telefonih.

Aplikacija Retrica | Foto: Matic Tomšič Aplikacija Retrica Foto: Matic Tomšič

Njena prednost v primerjavi s podobnimi umetniškimi aplikacijami je možnost uporabe filtra, ki polepša fotografijo, še preden pritisnemo na sprožilec, s čimer uporabnik prihrani nekaj časa. Instagram, na primer, omogoča dodajanje filtra šele po tem, ko že posnamemo fotografijo. 


Prisma (Android, iPhone)

Prisma je aplikacija, ki naše fotografije s pomočjo različnih filtrov in posebnega računalniškega algoritma spremeni v prave umetnine ter nam omogoči, da jih delimo neposredno na družbena omrežja - Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram - oziroma shranimo na pametni telefon.

Aplikacija Prisma | Foto: Matic Tomšič Aplikacija Prisma Foto: Matic Tomšič

Vse, kar morate vedeti o aplikaciji Prisma

Camera360 (Android, iPhone)

Čeprav je tudi čisto spodobna klasična fotografska aplikacija, je Camera360 v prvi vrsti eno najbolj uporabljanih orodij za ustvarjanje selfijev oziroma tako imenovanih sebkov, (avto)portretov, posnetih s sprednjo kamero pametnega telefona.

Uporabniku aplikacija Camera360 ponuja zelo veliko različnih možnosti za polepšanje in popestritev fotografije s filtri, posebnimi učinki in nalepkami.  | Foto: Matic Tomšič Uporabniku aplikacija Camera360 ponuja zelo veliko različnih možnosti za polepšanje in popestritev fotografije s filtri, posebnimi učinki in nalepkami.  Foto: Matic Tomšič

Pixlr (Android, iPhone)

Pixlr je najbrž najzmogljivejši brezplačni urejevalnik fotografij na pametnih telefonih. Vse različne učinke, filtre in nastavitve, ki jih Pixlr ponuja za polepšanje fotografij, je mogoče uporabiti v več kot dva milijona različnih kombinacijah.

Urejevalnik fotografij Pixlr | Foto: Matic Tomšič Urejevalnik fotografij Pixlr Foto: Matic Tomšič

Pixlr, ki ga odlikuje tudi zelo pregleden in preprost uporabniški vmesnik, je na voljo tudi kot spletna aplikacija za osebne računalnike


Fotografije gibanja (Android, iPhone)

via GIPHY

Fotografije gibanja oziroma Motion Stills je Googlova aplikacija, ki uporabnikom prek kamere na pametnem telefonu omogoča preprosto ustvarjanje animiranih sličic GIF in montažo kratkih videoposnetkov. Te lahko nato z dvema klikoma delijo s prijatelji prek družbenih omrežij ali elektronske pošte. 


Loopsie (Android, iPhone)

Z novejšo aplikacijo Loopsie lahko ustvarimo zabavne fotografije, na katerih se premika le določen del motiva. To storimo tako, da najprej posnamemo statični videoposnetek (naprave med snemanjem ne premikamo). Videoposnetek aplikacija Loopsie zamrzne, mi pa s prstom izberemo območje, za katerega bi radi, da znova postane premično. Rezultat je tak:

via GIPHY

Ukvarjanje z aplikacijo Loopsie sicer zahteva nekaj potrpljenja, saj je za zdaj še v razvoju in nagnjena k občasnim zrušitvam. 


Instagram (Android, iPhone)

Instagram je v prvi vrsti sicer družbeno omrežje, a aplikacija je tudi zelo zmogljivo fotografsko orodje, ki uporabniku ponuja ogromno možnosti za umetniško predelavo fotografij.

Urejevalnik fotografij v aplikaciji Instagram | Foto: Matic Tomšič Urejevalnik fotografij v aplikaciji Instagram Foto: Matic Tomšič

Ker ima Instagram danes že več kot 700 milijonov uporabnikov, je tudi odlična platforma za iskanje fotografskega navdiha.


Preberite tudi:

Enajst velikih NE-jev fotografiranja s pametnim telefonom

Ne spreglejte