Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
19. 11. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

2

Natisni članek

nakupni nasveti iPhone iPhone X nasvet digizgodbe

Nedelja, 19. 11. 2017, 4.05

6 let, 5 mesecev

1.399 evrov: kaj lahko kupimo za ceno najdražjega telefona v Sloveniji

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

2

Če spregledamo z diamanti posute in v platino oblečene naprave, ki so namenjene najbolj petičnim bogatašem, je Applov novi iPhone X najdražji "potrošniški" pametni telefon vseh časov. Redna cena različice z 256 gigabajti prostora na slovenskem trgu v prodaji brez vezave znaša 1.399 evrov. Preverili smo, kaj vse bi lahko kupili za toliko denarja. 

iPhone X je po mnenju večine kritikov najboljši pametni telefon, kar jih je do zdaj izdelal Apple, in tudi eden najboljših pametnih telefonov leta 2017. Kliknite na fotografijo in preberite naš preizkus iPhona X. | Foto: Reuters iPhone X je po mnenju večine kritikov najboljši pametni telefon, kar jih je do zdaj izdelal Apple, in tudi eden najboljših pametnih telefonov leta 2017. Kliknite na fotografijo in preberite naš preizkus iPhona X. Foto: Reuters

Celoletna zaloga goriva

Za 1.399 evrov, koliko v prodaji brez vezave stane 256-gigabajtni iPhone X, lahko ob trenutnih cenah goriva kupimo 1.110 litrov 95-oktanskega bencina in skoraj 1.150 litrov dizelskega goriva.

Lastnik vozila, ki na sto kilometrov v povprečju porabi sedem litrov goriva, bi za ceno iPhona X tako lahko prevozil približno 15.850 (95-oktanski bencin) oziroma 16.430 kilometrov (dizelsko gorivo).

Če bi voznik vsak dan prevozil največ 43 (bencin) oziroma največ 45 kilometrov (dizel), bi imel za ceno iPhona X dovolj goriva za vse leto.  | Foto: Thinkstock Če bi voznik vsak dan prevozil največ 43 (bencin) oziroma največ 45 kilometrov (dizel), bi imel za ceno iPhona X dovolj goriva za vse leto.  Foto: Thinkstock

Desetletna zaloga toaletnega papirja

Če predpostavimo, da paket osmih rolic toaletnega papirja stane tri evre, bi za ceno iPhona X lahko kupili 466 paketov toaletnega papirja oziroma 3.728 rolic.

Če povprečno gospodinjstvo vsak dan porabi eno rolico, je to dovolj toaletnega papirja za več kot deset let. Tudi če vsak dan porabijo dve rolici, jim toaletnega papirja ne bo treba kupiti pol desetletja.  | Foto: Reuters Če povprečno gospodinjstvo vsak dan porabi eno rolico, je to dovolj toaletnega papirja za več kot deset let. Tudi če vsak dan porabijo dve rolici, jim toaletnega papirja ne bo treba kupiti pol desetletja.  Foto: Reuters

Bi primaknili še sto evrov? Kupite lahko tri pametne telefone OnePlus 5. 

OnePlus 5 v različici s 64 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov stane 499 evrov, poganja pa ga eden najboljših mobilnih čipov (Snapdragon 835), ima šest gigabajtov delovnega pomnilnika (več je bolje) in dvojni fotoaparat.  | Foto: OnePlus 5 v različici s 64 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov stane 499 evrov, poganja pa ga eden najboljših mobilnih čipov (Snapdragon 835), ima šest gigabajtov delovnega pomnilnika (več je bolje) in dvojni fotoaparat.

OnePlus 5 velja za enega najboljših pametnih telefonov leta 2017, na uradni spletni strani pa je zanj treba odšteti 499 evrov (64-gigabajtni model). Za ceno dražjega modela iPhone X bi torej lahko kupili skoraj tri pametne telefone OnePlus 5. 

Manj kot 40 evrov bi morali primakniti ceni iPhona X za nakup treh pametnih telefonov Honor 9, ki ima med vsemi na slovenskem trgu eno najboljših razmerij med kakovostjo in ceno. 

Vse tri najboljše igralne konzole

Najnovejša Microsoftova igralna konzola Xbox One X pri nas stane od 500 do 600 evrov, Sonyjev Playstation 4 Pro okrog 400 evrov, Nintendo Switch pa malce manj kot 350 evrov. 

Če omenjene konzole že imamo (na fotografiji igralni plošček Microsoftovega Xboxa One) in bi za isti denar raje kupili igre zanje, bi jih za ceno najdražjega iPhona X lahko dobili več kot dvajset. Igra za Xbox One ali Playstation 4 v povprečju stane okrog 60 evrov.  | Foto: Reuters Če omenjene konzole že imamo (na fotografiji igralni plošček Microsoftovega Xboxa One) in bi za isti denar raje kupili igre zanje, bi jih za ceno najdražjega iPhona X lahko dobili več kot dvajset. Igra za Xbox One ali Playstation 4 v povprečju stane okrog 60 evrov. Foto: Reuters

Družinski avtomobil

Za še nekaj evrov manj, kot v prodaji brez sklenitve naročniškega razmerja v Sloveniji stane iPhone X, lahko kupimo dvanajst let starega karavana renault laguna z nekaj več kot 280 tisoč prevoženimi kilometri, klimatsko napravo, tempomatom in pravkar zamenjano turbino. 

Foto: Avto.net | Foto: Foto: Avto.net

Domači fitnes za začetnika

Komplet 20-kilogramskega utežnega droga (palice) in 170 kilogramov gumiranih uteži v eni največjih slovenskih spletnih trgovin s športno opremo stane 890 evrov. Za domači fitnes potrebujemo še kletko, v kateri lahko varno izvajamo veliko najosnovnejših vaj (299 evrov), in preprosto klop (99 evrov).

Začetnik, ki bi z utežmi raje kot v fitnesu vadil doma, praktično ne potrebuje več opreme od utežnih kolutov, stojala oziroma kletke, kamor bo odložil drog, in klopi (fotografija je simbolična).  | Foto: Reuters Začetnik, ki bi z utežmi raje kot v fitnesu vadil doma, praktično ne potrebuje več opreme od utežnih kolutov, stojala oziroma kletke, kamor bo odložil drog, in klopi (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Ostane nam še nekaj več kot sto evrov, ki jih lahko porabimo za nakup dodatne opreme (na primer elastik ali utežnih kolutov) ali pa za namenske čevlje za dvigovanje uteži. 

Luksuzno križarjenje po Skandinaviji

Cena osemdnevnega križarjenja po norveških fjordih, na katerega bi se odpravili 30. junija, znaša 1.359 evrov. Če prištejemo še stroške rezervacije paketa in rizika odpovedi, se zelo približamo ceni iPhona X oziroma jo morda čisto malce presežemo. 

Foto: Zajem zaslona | Foto: Foto: Zajem zaslona

Četrt bitcoina

Cena digitalne valute bitcoin je na borzi Bitstamp trenutno okrog 5.650 evrov, kar pomeni, da bi lahko namesto iPhona X kupili 0,24 (enega) bitcoina. Če bi bila krivulja rasti cene bitcoina v prihodnjih dvanajstih mesecih enaka krivulji rasti v preteklih dvanajstih mesecih, bi našega 0,24 bitcoina čez eno leto lahko prodali za približno 12.600 evrov. 

Graf s spletne strani Coinmarketcap, ki prikazuje, kako zelo je cena bitcoina poskočila v zadnjih nekaj mesecih. | Foto: Zajem zaslona/Coinmarketcap.com | Foto: Graf s spletne strani Coinmarketcap, ki prikazuje, kako zelo je cena bitcoina poskočila v zadnjih nekaj mesecih. | Foto: Zajem zaslona/Coinmarketcap.com

 

Ne spreglejte