Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
5. 3. 2021,
2.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Xiaomi Suunto Samsung Huawei Garmin Apple pametna ura izbor Naj Digi

Petek, 5. 3. 2021, 2.00

3 leta, 1 mesec

Naj Digi 2021

Kateri pametni uri boste namenili lovoriko Naj Digi 2021?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
tek pametna ura | Za naslov Naj Digi pametne ure se v letošnjem drugem in sklepnem krogu poteguje šest vrhunskih naprav. | Foto Getty Images

Za naslov Naj Digi pametne ure se v letošnjem drugem in sklepnem krogu poteguje šest vrhunskih naprav.

Foto: Getty Images

Letošnji izbor Naj Digi ne zajema samo pametnih telefonov. Med "netelefonskimi" kategorijami so tudi pametne ure. Spoznajmo vseh šest finalistov.

Predlogi bralcev Siol.net so v prvem krogu izbora Naj Digi 2021 določili finaliste v vsaki od šest tekmovalnih kategorij – tudi v kategoriji pametnih ur, ki so letos prvič zajete v tekmovanje.

Za ta naslov se bodo tako potegovale pametne ure (po abecednem redu) Apple Watch 6, Garmin vivoactive 4, Huawei Watch GT2 Pro, Samsung Galaxy Watch 3, Suunto7 in Xiaomi Mi Watch.

Svoj glas v tej in drugih kategorijah za izbor Naj Digi 2021 oddajte prek glasovnice na tej povezavi.

Apple Watch 6

Apple Watch 6 je najnovejša Applova pametna ura. S seboj je prinesla kar nekaj nadgradenj glede na predhodnike, med drugim tudi spremljanje spanja in kisika v krvi ter več barvnih različic.

Apple Watch 6 | Foto: Apple Apple Watch 6 Foto: Apple

Nekateri bi si morda želeli hitrejši prihod novosti na Applove pametne ure, a ni nobenega dvoma, da je Applova "šestica" tudi s takšnim pristopom resen in upravičen kandidat za uvrstitev med najboljše. Predvsem jo bodo cenili uporabniki iphonov, katerim bo Apple Watch 6 najboljši sopotnik.

Garmin vivoactive 4

Ameriško družbo Garmin smo pred leti poznali predvsem po navigacijskih napravah, a ko se je navigacija v veliki smeri preselila na pametne telefone, se je Garmin močno preusmeril v športne ure in zapestnice.

Garmin vivooactive 4 | Foto: Garmin Garmin vivooactive 4 Foto: Garmin

Vivoactive 4 je pokazal, da oblika in funkcionalnost pametne ure lahko uspešno sobivata: pod všečno obliko je med drugim več kot 20 že nameščenih športnih programov, podpora za jogo, spremljanje dihanja in kisika v krvi ter Garminova storitev plačevanja Garmin Pay, ki uspešno nadomesti plačilne kartice ali gotovino.

mBills, Mastercard, Garmin Pay, nosljivo plačevanje
Novice Gotovina ali kartica? Ne, ura!

Huawei Watch GT2 Pro

Huawei Watch GT2 Pro je nadgradnja Huaweieve uspešnice, brez oznake Pro, ki je prinesla popolnoma brezžično polnjenje in še nekatere novosti, tako glede oblike kot funkcionalnosti (npr. merjenje kisika v krvi).

Huawei Watch GT2 Pro | Foto: Ana Kovač Huawei Watch GT2 Pro Foto: Ana Kovač

O vseh teh novostih smo poročali, ko smo zbirali prve vtise o tej uri. V vsakem primeru pa je ta ura, da poudarimo, lahko zelo dolgo brez polnjenja, torej brez energetske okrepitve na vtičnici. Zahvala gre predvsem lastnemu operacijskemu sistemu LiteOS – že res, da nima velikih možnosti dodajanja vsebin in aplikacij, ki ne bi bile že prednameščene, a je njena "neodvisnost od vtičnice" (o kateri lahko nekateri konkurenčni operacijski sistemi le "sanjajo") nedvomno velika prednost.

HUAWEI WATCH GT 2 Pro
Novice Huawei Watch GT 2 Pro: nadgradnja s slogom #video

Samsung Galaxy Watch3

Najnovejšo Samsungovo pametno uro so predstavili hkrati s serijo premijskih pametnih telefonov Note 20 – in ji s tem morda naredili nekaj krivice, ker je ostala v ozadju in tako ni prišla do veljave, ki si jo zasluži.

Samsung Galaxy Watch 3 | Foto: Samsung Samsung Galaxy Watch 3 Foto: Samsung

Trojka sicer gradi na všečni in uspešni podobi predhodne generacije, prinesla pa je nekaj novosti, kot so predvsem nove zdravstvene in rekreativne funkcije ter načini prikaza za spremljanje vitalnih parametrov in vadbe. Hkrati je trojka v primerjavi s predhodniki še "shujšala" za kakšen milimeter in gram, ostala pa je zvesta tudi vrtljivi obrobi, ki ni le všečna, temveč je tudi uporabna pri navigaciji.

Suunto7

Finska družba Suunto ima dolgo tradicijo izdelave naprav, tudi nosljivih, za rekreativce in športnike. Suunto7 je pametna ura z Googlovim operacijskim sistemom WearOS, ki med drugim prinaša obilo funkcij in velik razpon dodatnih programov tretjih razvijalcev; ima pa tudi razmeroma veliko porabo energije, ki je značilna za nosljive naprave tega operacijskega sistema.

Suunto7 | Foto: Suunto Suunto7 Foto: Suunto

Suunto7 ne skopari s funkcijami, ki smo jih vajeni na pametnih urah, zlasti ne s številnimi programi za telesno dejavnost (več kot 70 jih je), svojo "pamet" pa združuje z oblikovno zasnovo športne ure, kjer pride do izraza tudi velik, svetel in čitljiv zaslonski prikaz. Tudi po občutnem znižanju njegove priporočene redne maloprodajne cene tega Finca ne bomo našli med cenejšimi napravami.

Xiaomi Mi Watch

Naj vas njena cena ne preslepi – čeprav je ta nižja za tretjino od nekaterih njenih tekmecev v tem izboru, pa to ne pomeni, da si ta pametna ura ne zasluži drugega kroga v tem izboru. Preprosta, a privlačna oblika z velikim in svetlim zaslonom ter mnogimi rekreativnimi in športnimi profili odločitev zagotovo podpira.

Xiaomi Mi Watch | Foto: Xiaomi Xiaomi Mi Watch Foto: Xiaomi

Nekatere od teh funkcij sicer niso dovršene, a ob upoštevanju cene še vedno dobimo odlično razmerje med tem, kar zmore, in zneskom, ki ga je zanjo treba odšteti.

Svoj glas v tej in drugih kategorijah za izbor Naj Digi 2021 oddajte prek glasovnice na tej povezavi.

 

Ne spreglejte