Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
17.33

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grand Theft Auto igra

Sreda, 17. 7. 2013, 17.33

3 leta, 10 mesecev

Tridimenzionalna zatikajoča se eksplozija barv in poligonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekatere matične plošče so že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja omogočale nadgradnjo hišnega mlinčka s samostojno grafično kartico, ki pa marsikdaj ni zmogla prebaviti igričarskih poligonov.

Ni dvoma, da so grafične kartice v vsej njihovi zgodovini najbolj navdušeno izkoriščali otroci in mladostniki za igranje iger. A ne glede na to, koliko denarja so vložili v grafično kartico, nekatere igre preprosto niso delovale tako, kot bi morale. V prvem delu izbora grafično najzahtevnejših iger smo s Strike Commanderjem skočili kar dvajset let v preteklost, a nas iste težave pestijo še dandanes. 5. ARMA 2 (2009)

ARMA 2 je prav tako kot dve leti starejši S.T.A.L.K.E.R. proizvod mukotrpnega dela majhnih vzhodnoevropskih razvijalcev. Nasledil je slavno vojaško simulacijo Operation Flashpoint in bil vsem neizkušenim prišlekom pravi trn v peti, še posebej ker se je na najvišjih nastavitvah skozi računske moči grafične kartice sprehajal kot starec s palico, počasi in boleče.

4. Celotna saga Elder Scrolls (1994–2011)

Mnogo igričarjev se ne zaveda, da je Bethesda svojo sago prvoosebnega mečevanja in čaranja urokov Elder Scrolls v pogon spravila že leta 1994 z igro The Elder Scrolls: Arena, ki je bila do igralcev nepopustljiva predvsem z igralnega vidika, saj so novince že na samem začetku hrustale nepremagljive pošasti. In čeprav mi Skyrim leta 2011 ni povzročal grafičnih težav, so igralci že od dni izida iger Dagerfall in Morrowind tožili nad počasnostjo in zatikanjem sličic. Izkazalo se je, da so priporočene zahteve za gladko delovanje pravzaprav minimalne zahteve za zagon igre.

3. Grand Theft Auto IV (2008)

Rockstar je porabil kupe denarja za stvarjenje ene najboljših iger in žel še več zelencev, ki so jih zaplenili lastnikom konzol. Mislili bi si, da bodo pri Rockstarju poskrbeli, da bo predelava igre za osebne računalnike odlična, saj so prvi GTA tudi ustvarili za hišne mlinčke. A tokrat se ni izšlo, saj četrti kriminalec oropa vašo grafično kartico vse moči, če nastavitev ne spreminjate previdno. Še sreča, da so na pomoč prihiteli navdušenci, ki so ustvarili množico nadgradenj.

2. Metro 2033 (2010)

Mar bi se Ukrajinci kaj naučili na svojih napakah, Černobilu, igri S.T.A.L.K.E.R., ki nam je povzročala težave in ki jo je del ustvarjalcev igre Metro 2033 ustvaril. Tokrat gre za precej bolj linearno, a kljub temu napeto in igranja vredno igričarsko izkušnjo, ki pa spet tako segreva grafične kartice in procesor, da si lahko na njih po neprespani noči za zajtrk spečemo jajca. Tega seveda ne priporočamo.

1. Batman: Arkham City (2011)

Optimizacija, fantje (in dekleta), razlog, zaradi katerega se tisti, ki v igrah največkrat uživamo za računalniškim zaslonom, čutimo zapostavljene. Ob izidu na osebnih računalnikih je Batman bolj rovaril po silikonu kot na zaslonih in tudi dve grafični kartici srednjega razreda, ki sta bili povezani v SLI, nista zadostovali. Na najvišjih nastavitvah se je število sličic na sekundo ustavilo pri dvajset. Preprosto nam ni preostalo drugega, kot da izklopimo DirectX 11 in napredne grafične nastavitve.

Ne spreglejte