Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
28. 11. 2017,
4.02

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Tamagotchi Bandai mobilna aplikacija igra Japonska virtualna resničnost Hišni ljubljenčki

Torek, 28. 11. 2017, 4.02

2 meseca

Ali ima nekdanja japonska uspešnica priložnost za ponovno rojstvo?

Tamagoči se (še odločneje) vrača

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Tamagotchi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ali se še spomnite virtualnega hišnega ljubljenčka, ki je od vas zahteval nenehno skrb in pozornost? V devetdesetih letih so prodali več kot 76 milijonov obeskov s tem virtualnim digitalnim razvajenčkom.

Japonski proizvajalec Bandai pa skuša obuditi vsaj del uspeha, ki so ga takrat poželi s temi obeski, na katerih so se v preprosti grafiki oglašali tamagočiji. Že pred nekaj leti so razvili mobilno aplikacijo Tamagotchi Classic, ki deluje v operacijskem sistemu Android. Zanjo zahtevajo 4,49 evra (kar za androidske aplikacije sploh ni nizek znesek), do zdaj pa še niso presegli 50 tisoč prenosov.

V Kanadi ga Applovi uporabniki že imajo

Toda vztrajni Japonci ne bodo vrgli puške v koruzo in bodo nostalgije željnim popihali na dušo z novo mobilno aplikacijo My Tamagotchi Forever.

Zdajšnja aplikacija Tamagotchi Classic (na sliki) ni brezplačna, nova My Tamagotchi Forever pa bo (a bodo denar lahko služili drugače). | Foto: Google Play Zdajšnja aplikacija Tamagotchi Classic (na sliki) ni brezplačna, nova My Tamagotchi Forever pa bo (a bodo denar lahko služili drugače). Foto: Google Play

Naloga bo enaka kot pri nekdanji izvedbi z zelo preprosto grafiko in za današnje razmere zanemarljivimi računalniškimi zmogljivostmi: polna skrb za tamagočija, ki lahko v kateremkoli trenutku zavpije za hrano ali pozornost, prav tako pa lahko ušpiči kakšno neumnost.

Omenjeno igro pričakujejo prihodnje leto tako za naprave z operacijskim sistemom Android kot tudi za naprave z operacijskim sistemom iOS (tista za Applove naprave je za zdaj na voljo samo v Kanadi).

Prenos bo brezplačen, do potrebščin pa lažje z nakupom

Novi časi in njim pripadajoče sodobne tehnologije pa bodo le prinesli nekaj večjih sprememb pri sami izvedbi igre. Uporabniki bodo tako lahko izbirali med več ponujenimi tamagočiji, virtualni ljubljenčki različnih uporabnikov pa se bodo med seboj lahko tudi pogovarjali, napovedujejo japonski razvijalci.

Igra bo na voljo brezplačno, na prodaj bodo oblačila, prehrana in vse drugo, kar si bo tamagoči želel. Vse to bo sicer možno zaslužiti brezplačno z raznimi dejanji znotraj igre, a bo z nakupom dostop lažji.

V Severni Ameriki ponovno tudi obeski

Za tiste res željne nostalgije pa je ameriška podružnica družbe Bandai izdala povsem enake obeske, kot s(m)o jih poznali pred skoraj četrt stoletja. Enaka preprosta grafika, nobene povezljivosti, vse tako kot prej.

Ali ima v dobi, ko kaj tako preprostega res spominja na neke davne čase, sploh kakšne možnosti za uspeh? Prav to je adut, na katerega Japonci računajo, a takih številk, ki so jih dosegli ob izteku prejšnjega tisočletja, le ne bodo mogli več ponoviti. Zavedajo se, da se stari tamagoči z družbenimi omrežji in današnjimi tehnologijami ne more primerjati, a računajo, da ljubezen in navezanost na 'ljubljenčka' nima ovir.

Ne spreglejte