Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
11. 7. 2015,
15.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Sobota, 11. 7. 2015, 15.43

7 let, 12 mesecev

Starši, če iščete računalniško igro za otroke, izberite Minecraft

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Digitalne kocke Minecraft, ki so v zadnjih letih obnorele praktično ves svet in postale kulturni fenomen, so zaradi spodbujanja kreativnosti ena najboljših računalniških iger za otroke in mladostnike.

Kaj je Minecraft? Osnovno poznavanje Minecraftove igralne mehanike je ključno za razumevanja potenciala, ki ga ima za spodbujanje kreativnosti pri najmlajših igralcih. Minecraft je, kot igro v grobem že od vsega začetka opisuje razvijalec Mojang, odstranjevanje in postavljanje digitalnih kock. Ko igro kupimo (na uradni spletni strani stane 20 evrov), prenesemo na osebni računalnik in prvič zaženemo, se kot junak brez imena znajdemo v brezmejnem svetu, polnem dreves, vzpetin, jezer in morij ter podzemnih jam.

Okolica je zelo kockasta – digitalne kocke so gradniki vsega, kar nas v Minecraftu obdaja, skoraj vsako pa je mogoče odstraniti oziroma nanjo postaviti drugo. Neodstranljive so le kocke na samem dnu sveta, ta pa je približno 64 plasti pod gladino morja.

Posamezne kocke predstavljajo različne materiale – les, zemljo, kamen, železovo rudo. Ko jih odstranimo oziroma razbijemo, kar storimo tako, da z ročico igralčevega lika oziroma enim od orodij, ki jih je mogoče sestaviti (kramp, lopata, sekira, motika, meč), udarjamo po njej, se pojavi v našem inventarju. Nato jo lahko prestavimo drugam oz. uporabimo za sestavljanje drugih orodij ali različnih predmetov.

Zakoni fizike načeloma ne veljajo, gravitacija namreč vpliva le na redke kocke (pesek, prod in vodo ter lavo). To pomeni, da jih lahko postavljamo vsevprek in z njimi gradimo neverjetne konstrukcije.

Kaj lahko počnemo v Minecraftu? Gradnja je sicer ena od najpomembnejših prvin Minecrafta, ki ponuja tri osrednje načine igranja: – Creative mode ali kreativni način: igralec ima na voljo neomejeno zalogo vseh vrst kock, je neranljiv (zakaj je to pomembno, bomo omenili malce pozneje) in po želji lahko tudi leti. Kreativni način je najboljši približek virtualnim legokockam.

Survival mode ali način preživetja: tu se stvari zapletejo. Igralec mora nabirati surovine (če želi les, mora udarjati drevesa, če želi redke surovine, kot sta železo ali diamanti, mora narediti rudnik in jih nato v primeru železa s pomočjo peči še pretopiti v uporabno obliko), iskati hrano, paziti na padce z višine in predvsem preživeti napade številnih pošasti. Te se iz teme prikradejo predvsem ponoči, polni pa so jih tudi zapuščeni rudniki in votline. Igralcu grozijo z udarci (zombiji, pajki in endermani), puščicami (okostnjaki) in eksplozijami (slavni creeper). Če igralec umre, vse imetje pusti na kraju smrti. Če stvari znova ne pobere v petih minutah, izginejo za vedno.

Posebna, težja različica načina preživetja je Hardcore survival. Njena zasnova je preprosta - ko enkrat umremo, je igre konec.

Adventure mode ali pustolovščina: večina pravil, ki veljajo v načinu preživetja, velja tudi tukaj, a v pustolovskem načinu se igralec trudi doseči določen cilj. Stopnje si lahko ustvari sam oziroma jih poišče na internetu, kjer jih je na tisoče. Primer stopnje v načinu Adventure:

Kreativnost in logično razmišljanje brez meja Seznam reči, ki jih je mogoče ustvariti v Minecraftu, je praktično neomejen. Ob gradnji česarkoli, naj gre za domačo hišo, vulkan, repliko Eifflovega stolpa v merilu 1:1, stadion ali celo velemesto s pristaniščem, se je mogoče lotiti tudi naprednejših stvari.

Posebna ruda redstone, ki jo najdemo globoko pod površjem, omogoča ustvarjanje električnih signalov, posledično pa ustvarjanje logičnih zaporedij in avtomatizacije procesov, kot so:

– železniški sistemi,

– pasti za pošasti in druge igralce, če igramo prek spleta,

– kmetovanje (oziroma pobiranje pridelka),

– dvižna vrata in dvigala,

– topovi,

– klavnice pošasti in hitro pridobivanje predmetov, ki jih odvržejo po smrti (sliši se precej huje, kot je v resnici, saj krvi ali trpečega ječanja ni, samo nasilje v Minecraftu pa je zelo omejeno).

Učna krivulja je strma, a ne pretežavna. Igranje z redstonom je za najmlajše odlična priložnost, da spoznajo osnove električnih krogov in logičnih zaporedij. Ta vidik igre jih sili v razmišljanje ter jih navaja na iskanje in popravljanje napak. Če vse ne bo povezano, kot je treba, bo top s TNT eksplodiral, ne streljal.

Nekaj napotkov za prijetno, a obenem varno igralno izkušnjo Minecrafta – Najpomembneje: brezmejnost Minecrafta lahko igralca hitro zasvoji, zato otroku omejite čas igranja. – Če otrok ne ve, kako naj se loti igranja ali kaj naj zgradi, si za navdih skupaj z njim oglejte nekaj videoposnetkov Minecrafta na YouTubu, kjer jih kar mrgoli. Otrok naj jih ne išče sam, saj precej posameznikov, ki igranje Minecrafta objavljajo na YouTube, preklinja. Priporočamo ogled vsebin uporabnikov CaptainSparklez in TheDiamondMinecart.

– Otroka spodbudite, naj vam pokaže svoje ustvarjanje v Minecraftu in z vami deli morebitno zgodbo, ki ga spremlja. – Igranje na spletu na javnih strežnikih načeloma odsvetujemo, saj tam (odvisno od pravil strežnika, a na večini se dogaja) kar mrgoli uporabnikov, ki podirajo kreacije drugih, kradejo njihove surovine in pri komunikaciji uporabljajo neprimerne izraze.

– Minecraft je na voljo na več platformah, tudi na mobilnih napravah (različica Pocket Edition). Daljše igranje na telefonu ali tablici ni priporočljivo, saj otroci med zatopljenostjo v majhen zaslon pogosto pozabijo na pokončno držo.

– Minecraft naj ne bo varuška, ko ste zdoma.

Ne spreglejte