Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 1. 2014,
13.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nintendo

Ponedeljek, 20. 1. 2014, 13.25

7 let, 12 mesecev

Nintendo bo vknjižil izgubo, vrednost delnic strmoglavila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delnice Nintenda so izgubile petino vrednosti, potem ko je igričarski velikan objavil, da ob koncu letošnjega fiskalnega leta pričakuje operativno izgubo 35 milijard jenov (248 milijonov evrov).

Lani so v japonskem podjetju za letošnje fiskalno leto, ki se konča 31. marca, napovedovali operativni dobiček 100 milijard jenov (708 milijonov evrov). Pretekli petek pa so sporočili, da bodo imeli v resnici že tretje leto zapored operativno izgubo − tokrat skoraj 250 milijonov evrov. Gre za izgubo iz poslovanja družbe, ki ne vključuje davkov, obresti in morebitnega dobička iz investicij.

Pri Nintendu krivdo za izgubo pripisujejo manjši prodaji konzole Wii U med božično-novoletnimi prazniki. Pričakovano prodajo konzole v letošnjem fiskalnem letu so tako znižali za skoraj 70 odstotkov − z devetih milijonov na 2,8 milijona enot. Podobno je doletelo tudi konzolo 3DS − namesto 18 milijonov pričakujejo, da jih bodo prodali le 13,5 milijona.

Vrednost delnic Nintenda je na borzi v Tokiu zato danes padla za 18 odstotkov na 11.935 jenov (84,5 evra).

Mobilni Mario? Ustvarjalec legendarnih iger Super Mario in Donkey Kong je upal, da bo s konzolo Wii U ponovil uspeh njene predhodnice. Konzola Wii je namreč leta 2007 delnice podjetja potisnila na rekordno visoko vrednost. A očitno je bila konkurenca, predvsem v obliki Microsoftove konzole Xbox One in Sonyjeve PlayStation 4, premočna.

Hkrati se igre selijo tudi na mobilne naprave. Na začetku meseca je tako Sony napovedal, da bo svoje igre priredil za igranje na vrsti naprav, med njimi na svojih pametnih televizorjih in napravah drugih proizvajalcev.

Analitiki zato opozarjajo, da bi moral Nintendo, ki svojih iger še ni prenesel na mobilne naprave, hitro narediti nekaj strateških sprememb. "Njihov poslovni model, ki temelji na konzolah, delničarjem prinaša pogubo. Zato jim ne preostane drugega, kot da sprejmejo spremembe," so zapisali v analitski družbi Jefferies. "Menimo, da kmalu prihaja mobilni Mario."

Ne spreglejte