Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 12. 2015,
19.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Andrej Pirnat

Sobota, 26. 12. 2015, 19.02

8 let

Najboljše igre, ki smo jih igrali v letu 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Leto 2015 je bilo na igričarskem področju zelo pestro, saj smo dobili veliko zanimivih naslovov. Če niste pisali Božičku, imate še vedno čas, da najboljše letošnje igre naročite pri dedku Mrazu.

Na področju iger je bilo iztekajoče se leto predvsem v znamenju nadaljevanj uspešnih in uveljavljenih imen. Da ne bo pomote, to ne pomeni, da najboljše letošnje igre niso bile inovativne. Kljub izhajanju iz poznanih serij, ki segajo daleč nazaj v igričarsko zgodovino, so namreč mnogi naslovi postregli z raznolikostjo, predvsem pa napredkom v razvoju, ki odraža vedno večja pričakovanja igralcev. Kar pa je pravzaprav še bolj pomembno, številne igre so prepričale z nalezljivo igralnostjo, ki igralca obdrži pred zaslonom, vse dokler se ne odvrtijo zaključni napisi.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (PlayStation 4, Xbox One, PC) Skrivnostni japonski ustvarjalec iger Hideo Kojima, odgovoren za eno najbolj legendarnih igričarskih serij, Metal Gear, ki je luč dneva ugledala davnega leta 1987, naj bi se poslavljal od igričarske industrije. Če to drži, potem se ne bi mogel posloviti v boljši luči. Zadnji Metal Gear, podnaslovljen Phantom Pain, je namreč prava mojstrovina, dodelana do zadnje potankosti. Premočrtna taktična strelska igra, ki je vedno nagrajevala potrpežljivost igralcev, je zajadrala v povsem nove razsežnosti. V popolnoma odprti svet. Pristop k igranju je tako zdaj bolj kot kdajkoli prej odvisen od igralca, ki se sam odloča, na kakšen način in v katerem vrstnem redu bo reševal dinamične misije, poleg tega pa se igra tudi prilagaja njegovim vzorcem igranja in tako nikoli ne postane rutinska in (pre)lahka.

Kaj nas je prepričalo? ● dinamičen odprt svet, ki od igralca zahteva prilagajanje nepredvidljivim situacijam, ● čudovita grafična podoba, ● ponovno izvirna zgodba, zvesta prejšnjim delom v seriji.

Witcher 3: The Wild Hunt (PlayStation 4, Xbox One, PC) Tretji del priljubljenega Witcherja, ki vsebino črpa iz fantazijskih novel pisatelja Andrzeja Sapkowskija, je postavil nova merila za fantazijske igre oziroma tako imenovane FRP. Tega ni dosegel z inovativnostjo in s prelomnimi grafičnimi prijemi, ampak zgolj s popolno dodelanostjo elementov, značilnih za ta žanr. Poljski razvijalci so namreč ustvarili daleč največji in najbolj prepričljiv digitalni svet, poln slikovitih pokrajin, spletk, težkih odločitev in zanimivih likov, od katerih bi si marsikateri zaslužil svojo lastno zgodbo. Ravno pravšnja igra za hladne zimske mesece, ki vas bo pred zasloni držala najmanj do pomladi, če ne še dlje.

Kaj nas je prepričalo? ● zelo življenjski svet, ● epska zgodba, polna preobratov, zanimivih likov in težkih odločitev, ● največja digitalna pokrajina doslej.

Bloodborne (PlayStation 4) Bloodborne je akcijska igra, oblečena v sodobno oblačilo, pod katerim pa se skriva stari duh. Po videzu je namreč zelo atraktivna in privlačna, njen igralni sistem pa sega v čase, ko so bile igre do igralcev nepopustljive in so od njih zahtevale ogromno "treninga", neprespanih noči ter krvavih žuljev. Bloodborne vas ne pozdravi s prijaznim uvajalnim vodičem, kot je to v navadi danes, ampak vas takoj gole in bose vrže levom. Njeno vodilo je "znajdi se, ali pa poskusi ponovno, dokler ne dokažeš, da si zaslužiš napredovanja". Čeprav bi morda to marsikoga odvrnilo, se prav v tem skriva njena glavna privlačnost. Vsaka zmaga se zdi krvavo prislužena in ves trud, ki ste ga vložili v učenje kompleksnega sistema, je na koncu poplačan in vam da pristen občutek zmagoslavja (pa čeprav gre ure in ure prostega časa, ki ste jih "vrgli stran" za igranje "igrice").

Kaj nas je prepričalo? ● nepopustljiv sistem igranja, kjer ste nagrajeni za vložen trud, ● mističen gotski svet, poln izvirno oblikovanih grozljivih bitij in pošasti, ● spektakularna grafična podoba in akcija.

Fallout 4 (PlayStation 4, Xbox One, PC) Dolgo smo čakali na nadaljevanje priljubljene igričarske serije Fallout. Zadnji del je namreč izšel že pred dolgimi petimi leti. Velikoštevilna skupnost ljubiteljev je imela zato od četrtega dela velika pričakovanja. Čakanje se je na koncu izplačalo, saj Fallout 4 ni razočaral. Ravno nasprotno. Navdušil je v vseh pogledih. Ponovno se podamo v ogromen grafično prepričljiv postapokaliptičen svet, ki igralcu pušča popolno svobodo pri raziskovanju. Veliko vlogo ponovno igrata do zadnje potankosti dodelan sistem nadgrajevanja lastnega junaka in sprejemanje odločitev, ki vplivajo na nadaljnji potek dogodkov in razvoj likov.

Kaj nas je prepričalo? ● neskončen postapokaliptičen svet z globoko zgodbo, ● sistem razvoja glavnega junaka, sestavljanje orožij, ● sprejemanje odločitev, ki imajo vpliv na nadaljnji potek dogodkov.

Super Mario Maker (Wii U) Kdo ne pozna debelušnega vodovodarja Super Maria, ki v pravljični deželi rešuje princeso Breskvico že od začetka 80. let prejšnjega stoletja? Naključni junak, ki je že davno prerasel okvirje igričarske industrije, je bil od nekdaj zelo priljubljen predvsem pri mlajši populaciji, njim pa je na kožo pisana tudi najnovejša njegova igra. Super Mario Maker namreč zelo spodbuja kreativnost, saj je zastavljen tako, da igralci s preprostim orodjem sami sestavljajo in oblikujejo stopnje, nato pa jih naložijo v spletno skupnost, kjer se z njimi lahko zabava vsak, ki igro poseduje. Gre za zelo zabaven koncept, ki bistvo črpa v legokockah in ga je že pred leti začela igra Minecraft. Škoda le, da bodo novega Maria lahko izkusili samo lastniki Nintendove igralne konzole Wii U, ki v Sloveniji bolj sameva na policah.

Kaj nas je prepričalo? ● spodbujanje ustvarjalnosti, ● velika skupnost zagotavlja vedno novo vsebino, ● sprejemanje odločitev, ki imajo vpliv na nadaljnji potek dogodkov.

Batman Arkham Knight (PlayStation 4, Xbox One, PC, Mac) Temačen svet v netopirja, preoblečenega borca za pravico, je ljudem od nekdaj zelo privlačen. Verjetno zato, ker vleče mnoge vzporednice z našim resničnim svetom in nepravilnostmi, ki smo jim v njem priča. Ker je bolj malo možnosti, da bi te lahko izkoreninili na lastno pest, lahko svojo jezo potešimo v digitalnem svetu. Nova igra z Batmanom v glavni vlogi je ravno pravšnja za kaj takega. S polnim arzenalom, ki pritiče "najboljšemu detektivu na svetu", boste v spremstvu zanimive zgodbe s presenetljivimi preobrati ponovno reševali Gotham iz primeža najbolj krvoločnih kriminalcev. Tokrat tudi s slavnim batmobilom.

Kaj nas je prepričalo? ● temačen svet, poln izvirnih negativcev, ● zgodba s presenetljivimi preobrati, ● mešanje različnih pristopov k igranju – od raziskovalnega do akcijskega.

Rocket League (PlayStation 4, PC) Katera je letošnja najboljša športna igra? Ne, ni nova FIFA. Prav tako ne NBA … To je Rocket League, nogometna igra, v kateri pa na zelenicah namesto Messija, Ronalda in druščine upravljamo raketne avtomobilčke. Se sliši čudno? Saj tudi je! A na dober način. Ko z risankastim avtomobilčkom kljubujete zakonom fizike in se nerodno podite za nogometno žogo, pozabite na superzvezdnike pravega nogometa. V tistem trenutku je edina zvezda vaš avtomobilček. Sicer preprost koncept v sebi skriva precej globine, saj boste za resnično mojstrovanje v igro morali vložiti kar nekaj vaje. A to vam ob taki zabavi ne bo težko, saj vas bo napeto športno vzdušje v hipu potegnilo vase.

Kaj nas je prepričalo? ● atraktivna zabava, ● preprost in dostopen sistem, ki v sebi skriva precej globine, ● užitek ob igranju s prijatelji.

Everybody’s Gone to the Rapture (PlayStation 4) Bolj izkušnja kot prava igra, tako bi lahko najbolje opisali Everybody’s Gone to the Rapture, ki igralca postavi v vlogo opazovalca dogajanja. Znajdemo se v malem angleškem mestecu, iz katerega so izginili vsi prebivalci, skozi raziskovanje pa nato odkrivamo, kakšna usoda jih je doletela. Na svojem popotovanju smo priča čudovitim vizualnim učinkom, srhljivemu vzdušju in čustvenim trenutkom, ki tudi čustveno okamnelega igralca ne pustijo ravnodušnega. Pred igranjem si na mizo vsekakor pripravite zadostno količino papirnatih robčkov.

Kaj nas je prepričalo? ● vizualno dodelan svet, ● umirjena izkušnja z veliko čustvenega naboja, ● odlično prikazan občutek osamljenosti.

Star Wars Battlefront (PlayStation 4, Xbox One, PC) Igro Star Wars Battlefront boste težko našli še na katerem drugem seznamu najboljših iger leta 2015. Lahko nas obtožite favoriziranja, ampak vztrajamo pri svoji odločitvi. Morda res ne gre za najbolj inovativno in revolucionarno strelsko igro, a nas je mrzlica ob izidu novega filma Vojne zvezd popolnoma prevzela. V igri, ki podpira tako način za enega kot tudi za več igralcev, prevzamete nadzor nad znamenitimi junaki Lucasove sage, tudi Dartha Vaderja in Luka Skywalkerja, in v plovilih, kot je kultni Millenium Falcon, sodelujete v največjih vesoljskih bitkah, ki so se kdaj zgodile v svetu Vojne zvezd. Če ste navdušenec nad serijo, je Star Wars Battlefront najbližje uresničenju fantazij, o katerih sanjate od malih nog.

Kaj nas je prepričalo? ● preprosto Vojna zvezd ... samo to, ● igranje v vlogi znamenitih junakov, kot so Luke Skywalker, Darth Vader in Han Solo, ● sodelovanje v vesoljskih bitkah in pilotiranje Millenium Falcona.

Ne spreglejte