Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 12. 2015,
19.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Andrej Pirnat

Nedelja, 27. 12. 2015, 19.17

8 let

Mobilne igre, ki so nas letos najbolj navdušile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mobilne platforme tudi na igričarskem področju počasi postajajo resen konkurent. Poglejmo, katere žepne igre so nas najbolj prepričale v letu 2015.

Mobilne telefone smo nekoč uporabljali samo za opravljanje nujnih klicev in pošiljanje kratkih sporočil. Nekaj let kasneje smo z njimi lahko dostopali tudi do svetovnega spleta. Danes pa jih uporabljamo že kot polnopravne nadomestke za kamere in fotoaparate. Ali bodo v prihodnosti postali tudi resna igralna platforma, ki bo lahko ogrozila bolj zveneče igralne sisteme, kot so računalniki in konzole? Nekatere današnje igre že nakazujejo ta trend. Po vizualnih učinkih sicer še niso tako blizu, a po igralnosti jih marsikatera že prekaša. Ta pa je navsezadnje tista, ki pri igrah šteje največ. Poglejmo, katere mobilne igre so nas najbolj navdušile v iztekajočem se letu.

Lara Croft GO (Android, iOS) Najbolj znana plenilka grobnic Lara Croft se je znašla sredi nove pustolovščine. Tokrat na mobilnih napravah. Čeprav smo je iz serije iger Tomb Raider navajeni v vlogi poskočne ljubiteljice adrenalina, se tokrat znajde v nekoliko drugačni vlogi. Brez skrbi, še vedno ima na sebi svojo značilno opremo – visoke škornje, oprijeto majico in (pre)kratke hlače – le da se tokrat pri premagovanju ovir in iskanju arheoloških artefaktov bolj kot na akcijo opira na svoje možgane. Lara Croft GO je namreč potezna strateška igra, v kateri sta vaši glavni orožji dober razmislek in premišljeno ravnanje. Če so njene prejšnje avanture spominjale na vožnjo z vlakom smrti, potem tokratno lahko primerjamo s partijo šaha. Kaj nas je prepričalo? • premišljeno zastavljeni izzivi in ovire, • globoka strateška izkušnja, • risankasta grafična podoba.

Hearthstone: Heroes of Warcraft (Android, iOS) Ena od najbolj priljubljenih iger lanskega leta, ko smo jo igrali na računalnikih in tablicah, si je letos končno utrla pot na pametne telefone. Zanimivo, da se to ni zgodilo že prej, saj se na njih počuti in igra odlično. Hearthstone je sicer fantazijska strateška igra, v kateri zbiramo digitalne karte s podobami junakov iz sveta Warcraft in se z njimi bojujemo proti drugim igralcem na spletu. Ob tem služimo digitalne zlatnike, s katerimi si nato lahko kupujemo nove karte in tako utrjujemo svojo "vojsko". Napredek, ki ga v igri dosežemo, se zdaj sinhronizira na vse naprave, kjer imamo Hearthstone nameščen. Kaj nas je prepričalo? • zabavna zbirateljska igra s kartami, • razširitve za igro, ki jih avtorji razvijajo kot po tekočem traku, • fantazijsko okolje.

Prune (Android, iOS) Spektakularne eksplozije! Vesoljske ladje! Laserji! ... Tega v Prune ni. Je pa veliko bonsajev, ki jih morate obrezati, da bi zacveteli v polnem sijaju. Se ne sliši vznemirljivo? Verjemite, da je. Kot pravijo njeni avtorji, je Prune oda drevesom. Še bolj kot to, pa je spretno sestavljena miselna igra, ki dobro preizkusi vaše hitre reflekse in ročno spretnost. Če vas ne bo prepričala s svojimi izzivi, vas bo zagotovo s svojo meditativno in pomirjujočo naravo. Kaj nas je prepričalo? • vizualni učinki in umetniški pridih, • naloge nudijo konkreten izziv tudi preizkušenim igralcem, • zelo sproščujoča in pomirjujoča izkušnja.

Fallout Shelter (Android, iOS) Fallout letos ne kraljuje samo na računalnikih in igralnih konzolah, ampak tudi na mobilnih napravah. Le da v nekoliko drugačni vlogi. Igra Fallout Shelter ni klasični FRP – tako kot njene bolj pompozne sorodnice, ampak strateška igra upravljanja, ki bežno spominja na The Sims. V njej prevzamemo vlogo nadzornika in skrbnika prebivalcev ene od stanovanjskih enot v postapokaliptičnem svetu in jim moramo po najboljših močeh pomagati, da bi bilo njihovo življenje čim bolj znosno. Globoka strateška izkušnja, prežeta z za serijo značilnim črnim humorjem in nasiljem. Kaj nas je prepričalo? • dodelana in poglobljena strateška izkušnja, • črni humor, • Fallout na telefonu.

Downwell (iOS) Upravljanje na dotik se v akcijskih igrah doslej ni izkazalo za najboljšo izkušnjo. Čeprav se številni razvijalci že leta trudijo na telefone prenesti igralni občutek iz sobnih konzol, pravega recepta še niso našli. Kontrolni plošček, tipkovnica in miška še vedno ostajajo superiorni. Zato so se avtorji igre Downwell zadeve lotili nekoliko drugače. Ustvarili so akcijsko igro, v kateri z zelo preprostim nadzornim sistemom vodimo osrednjega junaka in hkrati streljamo po nepridipravih, ne da bi si pri tem na zaslonu z roko zakrivali igralno površino. Koncept se v praksi izkaže izvrstno, saj akcija ves čas poteka hitro in nemoteno. Kaj nas je prepričalo? • poklon arkadnim igram stare šole (R-Type, Raptor, Castlevania, Jetpack), • preprost nadzorni sistem, ki odpravlja potrebo po igralnem ploščku, • veliko akcije.

Ne spreglejte