Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
10. 9. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

Natisni članek

FIFA Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 10. 9. 2019, 4.00

4 leta, 7 mesecev

Messi, pazi se: Jan Oblak v novi Fifi prek magične meje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98
Lionel Messi, Jan Oblak | Jana Oblaka (91) in Lionela Messija (94) bodo v prihajajoči videoigri Fifa 20 ločile vsega tri točke. Razlika med oceno najboljšega slovenskega nogometaša in najboljšega nogometaša nasploh ni bila tako majhna še v nobeni igri Fifa do zdaj.  | Foto Reuters

Jana Oblaka (91) in Lionela Messija (94) bodo v prihajajoči videoigri Fifa 20 ločile vsega tri točke. Razlika med oceno najboljšega slovenskega nogometaša in najboljšega nogometaša nasploh ni bila tako majhna še v nobeni igri Fifa do zdaj. 

Foto: Reuters

Videoigra Fifa 20, prihajajoči nov del dolgoletne najbolje prodajane serije nogometnih simulacij, slovenskega vratarja Jana Oblaka uvršča med nogometno superelito. Po mnenju strokovnjakov, ki za serijo Fifa sestavljajo ocene igralcev, je Oblak najboljši vratar in skupaj s še dvema velemojstroma četrti najboljši nogometaš na svetu. Oblak bo kot prvi slovenski nogometaš ob izidu Fife 20 tudi presegel magično oceno 90.

Luka Dončić
Novice Če informacija drži, bo Luka Dončić kmalu pisal slovensko zgodovino

Ocene igralcev v nogometni simulaciji Fifa določajo, kako dober je nogometaš v primerjavi z drugimi nogometaši v igri. Ocena predstavlja povprečje okrog 30 različnih statistik, kot so natančnost in moč podaj ter strelov, sposobnost preigravanja in zadrževanja žoge, hitrost in tako naprej. Vsaka statistika je določena s številčno vrednostjo od 1 do 99. To pomeni, da je najnižja mogoča ocena 1, najvišja pa 99. 

Podjetja, ki izdajajo športne videoigre, imajo praviloma zaposlene analitike, ki skrbijo za to, da ocene športnikov, v konkretnem primeru nogometašev, v videoigri kar se da natančno odražajo njihove resnične sposobnosti na igrišču. Odkar so ena ključnih komponent športnih videoiger postala tekmovanja prek spleta, se ocene virtualnih športnikov lahko spreminjajo tudi tedensko glede na njihova nihanja v formi. 

Messi, Ronaldo, Neymar in nato že Oblak

Jan Oblak bo v najnovejši igri Fifa dihal za ovratnik največjim nogometnim virtuozom, kot sta Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jan Oblak bo v najnovejši igri Fifa dihal za ovratnik največjim nogometnim virtuozom, kot sta Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Jan Oblak bo imel v igri Fifa 20, ki izide 29. septembra, oceno 91, je danes razkril studio EA Sports, ki serijo Fifa izdaja že od leta 1993.

To je za eno točko več kot lani ob izidu Fife 19, obenem pa znova tudi največ od katerega koli slovenskega nogometaša, ki so kdaj koli nastopali v igrah serije Fifa. 

Jan Oblak | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Takšna ocena Jana Oblaka skupaj s Kevinom De Bruynejem in Edenom Hazardom uvršča na četrto mesto seznama najboljših nogometašev v igri Fifa 20. Pred njimi so le še Neymar Jr. (92), Cristiano Ronaldo (93) in pa Lionel Messi (94).

Jan Oblak bo tudi najboljši vratar v igri Fifa 20. Z oceno 90 mu za ovratnik diha čuvaj vrat Barcelone Marc-André ter Stegen, sledita vratar Liverpoola Alisson Becker in vratar Manchester Uniteda David De Gea (oba 89), oceno 88 pa si deli kar pet varuhov mreže in sicer Manuel Neuer, Ederson, Hugo Lloris, Thibaut Courtois in Samir Handanovič, ki je ob Oblaku tudi edini preostali Slovenec med razkritimi sto najboljšimi nogometaši v Fifi 20. 

Trojica, od katere je po mnenju snovalcev igre Fifa 20 boljši Jan Oblak: dobitnik zlate žoge za leto 2018 Luka Modrić in zmagovalca lanskoletne izvedbe lige prvakov Mohamed Salah in Virgil Van Dijk.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Trojica, od katere je po mnenju snovalcev igre Fifa 20 boljši Jan Oblak: dobitnik zlate žoge za leto 2018 Luka Modrić in zmagovalca lanskoletne izvedbe lige prvakov Mohamed Salah in Virgil Van Dijk. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Wayne Rooney, Manchester United
Novice Potop angleškega nogometnega superzvezdnika

Napovednik za igro Fifa 20:

Oblak je podrl tudi (svoj) lanski rekord za najboljšega Slovenca v kateri koli igri Fifa

Jan Oblak je sicer tudi že lani poskrbel za svojevrsten rekord, saj je postal sploh prvi slovenski nogometaš, ki je imel v kateri koli Fifi ob izidu oceno vsaj 90.

Preverite še, kdo so bili najbolje ocenjeni slovenski nogometaši v zadnjih sedemnajstih izdajah Fife:

Fifa Football 2004: Zlatko Zahovič, ocena 69
Fifa Football 2005: Aleksander Knavs, ocena 78
Fifa 06: Aleksander Knavs, ocena 78
Fifa 07: Milenko Ačimović, ocena 79
Fifa 08: Klemen Lavrič, ocena 75
Fifa 09: Samir Handanović, ocena 78
Fifa 10: Samir Handanović, ocena 80
Fifa 11: Milivoje Novaković, ocena 76
Fifa 12: Samir Handanović, ocena 82
Fifa 13: Samir Handanović, ocena 83
Fifa 14: Samir Handanović, ocena 82
Fifa 15: Samir Handanović, ocena 83
Fifa 16: Samir Handanović, ocena 84
Fifa 17: Jan Oblak in Samir Handanović, oba ocena 87
Fifa 18: Jan Oblak, ocena 89
Fifa 19: Jan Oblak, ocena 90
Fifa 20: Jan Oblak, ocena 91

Preberite tudi:

Luka Dončić
Novice Številka, ki dokazuje, kako hitro Dončić postaja velesila lige NBA
Predjamski grad, Castle
Novice Milijoni cenijo delo uspešnega Slovenca, ki ga ne pozna skoraj nihče
Fortnite, turnir
Novice Najstnik v enem dnevu zaslužil dovolj denarja za vse življenje
Mordhau
Novice Padel je rekord: slovensko igro kupilo že milijon ljudi #video

 

 

Ne spreglejte