Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
5. 5. 2014,
14.08

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

računalnik AMD Intel grafična kartica

Ponedeljek, 5. 5. 2014, 14.08

4 leta, 12 mesecev

Kako sestaviti denarnici prijazen računalnik za igre

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z novo generacijo konzol bo tudi za osebne računalnike izšlo precej iger, ki jim številni sistemi ne bodo kos. Kaj lahko storijo tisti, ki jih želijo igrati, za nov PC pa ne bi radi zapravili preveč?

Če prednastavljene konfiguracije, na katere računalniške trgovine in veliki trgovci z elektroniko ter belo tehniko prilepijo bleščeč napis Gamer in jih prodajajo za 600, 800 ali celo tisoč evrov, razstavimo na sestavne dele, hitro ugotovimo, da so tovrstni kompleti pogosto precenjeni. Kljub temu se prodajajo dobro – večina potrošnikov se namreč ne spozna na računalniške komponente, zato slepo zaupajo prodajalcu in kupijo sistem, ki bo čez leto ali dve (če malo pretiravamo) dober le še za Tetris.

Z upoštevanjem naših smernic lahko odličen računalnik, ki se bo Moorovemu zakonu (saj veste, računalniške zmogljivosti se podvojijo vsakih 18 mesecev) in z njim strojni požrešnosti novih iger upiral precej dlje, sestavite kar sami. Procesor: Intel ali AMD? Znano je, da na področju zmogljivosti in zanesljivosti enot CPU že vse od prvih dvojedrnih procesorjev Core2Duo prednjači Intel, a AMD s ponudbo ne zaostaja kaj dosti, na svoji strani pa ima še zelo močnega aduta, ki je glavni razlog, da smo zeleno-črne uvrstili na naš nakupovalni seznam – ceno.

Druga generacija AMD-jevih procesorjev, izdelanih v 32-nanometrski tehnologiji (družina Vishera), ponuja večopravilnost in visoke frekvence za zelo razumne zneske in čeprav se procesorji z Intelovimi sodobniki ne morejo kosati v enojedrnem performansu, jih zlahka dohajajo in celo presegajo v večjedrnem. Naš izbor: AMD FX-6300 3.5 GHz (sto evrov). Matična plošča Ker smo izbrali AMD-jev procesor, ga je treba posaditi na matično ploščo, ki ponuja ustrezno podnožje (AM3+). Od praktično najpomembnejše komponente, ki združuje vse druge kritične sestavne dele računalnika, želimo predvsem zanesljivost delovanja in široke možnosti za nadaljnje razširitve – štiri reže za delovni pomnilnik DDR3, vsaj dve ležišči za grafično kartico PCI Express 2.0, podporo standardu prenosa podatkov USB 3.0 in priključke za trdi disk SATA III. Naš izbor: ASRock 990FX Extreme 3 (90 evrov).

Grafična kartica: zeleni proti črno-zelenim … … oziroma Nvidia proti (znova) AMD-ju. Novodobni izdelki obeh največjih imen na trgu grafičnih kartic so odlični, a za tekoče igranje Fife, Battlefielda, Skyrima in Crysisa v ločljivosti 1080p ali pa samo za gledanje filmov v najvišji ločljivosti najboljšo vrednost za denar vendarle ponuja AMD. Naš izbor: AMD Radeon R9 270 2GB (180 evrov).

Trdi disk Težka odločitev – izbrati samo navadnega in prihraniti, a žrtvovati nekaj sistemske hitrosti, ali pa dodati model SSD in pridobiti odzivnost, a zapraviti (nekaj) sto evrov več? Vgradnja diskov SSD že dolgo ni več bavbav, saj so se občutno spustile tudi cene 120- in 250-gigabajtnih enot, a tokrat sestavljamo poceni igralno postajo, za nameček pa konvencionalni diski, ki se vrtijo s 7200 obratni na minuto, še niso za staro šaro. Naš izbor: WD Green 1TB, 7200 RPM, SATAIII (55 evrov).

Delovni pomnilnik (RAM) Štiri gigabajte ali osem gigabajtov? S štirimi bi bil naš računalnik cenejši, ker pa sestavljamo delovni stroj za več let, bomo izbrali osemgigabajtni modul. V primeru morebitne poznejše nadgradnje bodo na matični plošči tako še tri proste pomnilniške reže, kar potencialno pomeni dodatnih 24 gigabajtov pomnilnika RAM. Naš izbor: Crucial Ballistix Sport 8GB DDR3 (70 evrov). Optična enota Ker je te dni precej podatkov v oblaku, datoteke pa večina tehnološko osveščenih posameznikov med računalniki prenaša z USB-ključki, se lahko z razlogom vprašamo, ali optično enoto sploh še potrebujemo. Recimo, da je odgovor pritrdilen – zapisovalniki ploščkov blu-ray so absolutno predragi, zato se bomo odločili za preprostega "pekača" CD-jev in DVD-jev. Naš izbor: DVD-zapisovalnik Lite-On (20 evrov).

Brez elektrike ne bo nič – napajalnik Začetniki na področju lastnoročnega sestavljanja računalniških konfiguracij pogosto izberejo napajalnik s "čim več vati", ki jih sistem sploh ne zahteva. Ker je seštevek energetskih potreb do zdaj naštetih komponent približno 350W, se raje kot za silno brezimno elektrarno odločite za napajalnik priznanega proizvajalca z malenkost skromnejšo številko. Naš izbor: Corsair CX500 (50 evrov).

Ohišje Ko je pri sestavljanju računalnika proračun močno omejen, estetika pri izbiranju ohišja še zdaleč ni prioriteta. Osrednja pogoja sta matični plošči primerna velikost (v tem primeru ATX) in zračnost. Fino je, da ima ohišje vsaj dve 80-milimetrski rešetki za vgradnjo prezračevalnih ventilatorjev, ki skrbijo tako za zmanjševanje temperature sistema kot za preprečevanje nabiranja prahu. Naš izbor: Aerocool Strike-X One (30 evrov). Za manj kot 600 evrov smo sestavili pošast, ki se bo tako z najzahtevnejšimi današnjimi kot prihajajočimi igrami, kot so Ubisoftovi Watch Dogs, ki izidejo konec maja, spopadla praktično brez večjih težav, morebitno sklepanje kompromisov pa bo nastopilo šele pri res visokih ločljivostih (1440p) in stopnjah podrobnosti.

Obenem je sistem popolnoma pripravljen na nadaljnje nadgrajevanje – tako procesor kot grafično kartico je za optimizacijo delovanja mogoče "naviti" z AMD-jevo programsko opremo Overdrive in čeznju povezniti zmogljivejše hladilne enote, matična plošča ASRock 990FX Extreme 3 pa omogoča dodajanje druge grafične kartice in modulov pomnilnika RAM. Pa veselo igranje!

Ne spreglejte