Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
11. 7. 2013,
11.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator

Četrtek, 11. 7. 2013, 11.26

7 let, 12 mesecev

Svet se je digitaliziral

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Internet je postal sestavni del naših življenj, a tej realnosti podjetja ne sledijo tako hitro kot potrošniki, kar se še vedno odraža tudi na oglaševalskih proračunih.

Erik Renko v podjetju Mercator vodi M-Lab, kakor se imenuje njihova služba za digitalni marketing. Njihov vstop v svet digitalnega komuniciranja niso zaznamovale konkretne akcije: "Omrežji Facebook in Twitter smo začeli uporabljati v letu 2009 z namenom, da se našim uporabnikom in potrošnikom približamo tudi na spletu." Renko se spominja, da so bili že prvi odzivi odlični, zato bodo nadaljevali tovrstna prizadevanja. Digitalno komuniciranje je realnost in orodje Digitalno komuniciranje je postalo vsakdanja realnost in tudi orodje, je prepričan Renko. "Uporabniki vedno več časa namenijo uporabi digitalnih naprav in kanalov. Svet se je digitaliziral, internet je postal sestavni del naših življenj."

Toda digitalno komuniciranje je velika priložnost predvsem za podjetja: "Postalo je orodje za neposredno komuniciranje z uporabniki v skoraj realnem času in za grajenje zaupanja in zvestobe. Z njim želimo doseči čim več ljudi in tudi tiste, ki jih na druge načine težje dosežemo." Spremljanje družbenih omrežij razkriva navade in želje uporabnikov Kot eno od poglavitnih prednosti digitalnega komuniciranja Renko vidi veliko boljše možnosti segmentiranja potencialne javnosti pri predstavljanju določenih izdelkov in aktivnosti. "Med kar nekaj dobrimi primeri iz prakse bi kot uspešnega izpostavil nedavni projekt #maxipojaponsko, dneve japonske hrane in kulture v Maxiju. Pri tem projektu smo združili več elementov digitalnega komuniciranja: s spremljanjem družbenih omrežij smo zaznali, da nekateri uporabniki obožujejo japonsko hrano, zato smo na kulinarično delavnico povabili tudi uporabnike Twitterja. S tem smo jih razveselili in tudi z njihovo pomočjo komunikacijsko podprli projekt, obenem pa smo blagovnico približali uporabnikom." Prednosti so nesporne, vlaganja pa še ne sledijo Kljub nespornim prednostim digitalnega komuniciranja pa je videti, da jih marsikdo, zlasti med podjetji, še ne prepoznava in ne razume ter posledično ne uveljavlja v svojih komunikacijskih strategijah. "Po drugi strani so potrošniki zelo dobro seznanjeni z izkoriščanjem prednosti digitalnega komuniciranja, zato je potencial digitalnih medijev in digitalnega komuniciranja zelo velik, in priložnosti čakajo, da jih izkoristimo."

V Mercatorju je razmerje sredstev, ki ga namenjajo digitalnem komuniciranju, za zdaj še vedno podobno razmerju na trgu: "To pomeni, da se v digitalne medije in splet še vedno vlaga le majhen del marketinškega proračuna." Toda delež vendarle raste in bo zagotovo rastel tudi v prihodnje, je prepričan Renko.

Ne spreglejte