SiolNET. Digisvet Diggit
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi mediji in tehnologije bogatijo uporabniško izkušnjo

1

termometer

 | Foto:
Na okrogli mizi z Alison Fennah, Arkadiuszem Hruszowiecem in Victorio Davies je Bojan Amon s TSmedie razmišljal, kako doseči potrošnika vedno in povsod.

Po končanem prvem sklopu predavanj je bil na DIGGIT-u čas za prvo okroglo mizo, na kateri so se zbrali trije predavatelji, ki so vsak s samostojnim predavanjem že nastopili dopoldne. Pogovor med Alison Fennah z IAB Europe, Victorio Davies z Discoveryja in Arkadiuszem Hruszowiecem z Intela je vodil Bojan Amon s TSmedie, v ospredju pa je bilo vprašanje, kako doseči potrošnika – vedno in povsod.

Dejstvo je, da se je v zadnjih nekaj letih komunikacija zelo spremenila, še posebej odkar so na trg (in v vsakdan posameznikov) začeli prodirati pametni telefoni in tablični računalniki. S tem so se začele spreminjati tudi medijske vsebine, ki so postale vseprisotne. Medijske hiše, oglaševalci in tehnološka podjetja skušajo uporabnika (in potencialnega potrošnika) z razpršeno pozornostjo doseči prek številnih naprav in zaslonov, vendar pa morajo biti ponudniki vsebin in oglaševalci pri tem tudi precej pozorni.

Pred tremi leti se je zgodil iPad ... Kot ključni trenutek v dojemanju in spreminjanju distribucije vsebin je Bojan Amon uvodoma izpostavil prav prihod prvega tabličnega računalnika in goste povprašal, kako so nove platforme in napravice vplivale na njihovo delo. "To je pomenilo fantastično priložnost za producente vsebin, da se na nov način povežejo s svojimi uporabniki," je ta premik opisala Victoria Davies z Discoveryja. "Nastali so novi načini za izboljšanje uporabniške izkušnje." S tem se je strinjala tudi Alison Fennah, ki je med drugim poudarila še to, da morajo nove navade potrošnikov v zakup vzeti tudi in predvsem oglaševalci in lastniki medijev ter svoje vsebine prilagoditi.

Spletni in družbeni mediji kot dražilnik Izkušnjo Discoveryja, televizijskega kanala, ki je s svojimi vsebinami prisoten po vsem svetu, je v povezavi z novimi medijskimi platformami in vedno bolj aktivnim uporabnikom opisala Daviesova, ki je predstavila, kako novemu položaju prilagajajo svoje vsebine. "Naš fokus je še vedno na televiziji, svoje vsebine pa prilagajamo in spreminjamo tudi glede na navade naših gledalcev," je dejala in pojasnila, da sicer s pridom uporabljajo splet in družbene medije, a predvsem kot dražilnik. "Naše gledalce želimo obvestiti o vsebinah, ki jih lahko najdejo na televizijskem kanalu, ki še vedno ostaja naš osrednji distribucijski kanal." Poudarila je, da je treba sprejeti digitalno ero, a obenem narediti vse za podporo njihovega ključnega medija.

Čeprav nove tehnologije in mediji uporabnikom ponujajo svojevrstne uporabniške izkušnje – do medijskih vsebin pa lahko dostopajo praktično od kjerkoli –, pa gledanje televizije še vedno ostaja druženje, recimo v družinskem krogu, kar je prednost televizije v primerjavi z novimi mediji. Kako osvojiti in zadržati uporabnika? Premislek pa terja še nekaj. "Tehnologija je tu, vsebina je tu, oglaševalci pa so vedno pripravljeni na to, da zaslužijo še več … Kako pa osvojiti in zadržati uporabnikovo pozornost v tej poplavi različnih informacij?" je bilo vprašanje, s katerim je Amon izzval svoje goste.

Najbolj praktično je položaj spet razložila Daviesova. Discovery si recimo ne more privoščiti, da bi vse svoje vsebine podajal na internetu, Daviesova pa meni, da je usmerjanje vsebin izključno na splet pravzaprav negativen trend. "Svoje vsebine različnim trgom prilagajamo s pomočjo svojih distributerjev, ki delujejo na posameznih trgih in regijah. Če bi bile vse vsebine distribuirane le prek spleta, bi bilo takšno prilagajanje zelo oteženo, če ne celo nemogoče. Preprost primer? Prevajanje oddaj."

Glede na to, da je trgov vse več, potrošnikov pa veliko, jih je težje doseči, zato je nujno potrebno znanje o tem, kako z uporabo različnih kanalov ponuditi čim bogatejšo uporabniško izkušnjo. To pa lahko vsi distributerji medijskih vsebin storijo le s premišljeno ponudbo različnih možnosti, ki jih ponujajo nove tehnologije in mediji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin