Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
6. 6. 2017,
10.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

DIGGIT Viar RoboticsX

Torek, 6. 6. 2017, 10.16

6 let, 6 mesecev

6. konferenca digitalnih komunikacij Diggit

Na trgu je vse bolj prisoten nov medij

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Diggit 2017. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Virtualna resničnost je nov medij. Njegove uporabe se še učimo. Spreminja način pripovedovanja zgodb. Potrebujemo kreativne rešitve glede vodenje občinstva," je na konferenci digitalnih komunikacij Diggit dejala Katarina Kresić in dizajnerka v Viarju, ki sodeluje s številnimi svetovno znanimi podjetji.

Viar je simulacijsko okolje, ki omogoča obogateno izkušnjo in nam daje prisotnost v drugem okolju. Za uporabo te tehnologije potrebujemo očala, ki nam omogočajo 350-stopinjski pogled (VR-očala). "Spreminja se način pripovedovanja zgodb. Potrebujemo nove, kreativne rešitve glede vodenja občinstva," je dejala Kresićeva. In kako se lahko izkoristi prednosti VR-tehnologije?

"Gledalce moramo prepričati, da so v resničnem okolju, ob tem pa jim moramo ponuditi moč odločanja," odgovarja Kresićeva, ki pri Viarju skrbi za dizajn.

Kje se uporablja VR-očala:

- pri simulaciji letenja,

- razvija se tudi virtualno novinarstvo,

- pri raznih igrah,

- v pohištvenih trgovinah.

Kaj je platforma Viar 360?

Viar | Foto: STA , Foto: STA , Viar360 je spletna platforma za ustvarjanje interaktivnih vsebin za virtualno resničnost na podlagi sferičnih slik in videov. Podjetjem omogoča, da brez posebnega tehničnega znanja ustvarijo izkušnje za izobraževanje zaposlenih, prodajne predstavitve, promocije itd. Če znate uporabljati PowerPoint, boste znali uporabljati tudi Viar360.

Kakšna so očala Viarbox?

Sestavljena so iz kartona, temeljijo pa na Googlovem cardboardu, vendar z nekaterimi izboljšavami. Do zdaj so jih prodali okoli sto tisoč. Za uporabo te tehnologije ob posebnih očalih potrebujemo še pametni telefon ali tablični računalnik.

"Krog proizvajalcev na tem področju v Evropi in ZDA ni tako velik. Pri očalih jih je še nekaj, pri platformi pa praktično ni nobenega s podobnim izdelkom, zato je včasih težave treba reševati na zelo kreativen način, ker ne moreš nikamor pogledati, kako so podobno težavo rešili drugi," o razmerah na področju virtualne resničnosti pravi tehnični direktor Viarja Marko Munda, s katerim smo se pogovarjali po podelitvi nagrade za slovenski startup leta.

Fotogalerija
1 / 24

Slovenci pionirji v panogi, kjer minutna napaka povzroči 20 tisoč evrov škode

"Industrijska robotika je zelo zaprto področje. Ena minuta napake lahko povzroči 20 tisoč evrov škode," je povedal Peter Boras, direktor RoboticsX.

Diggit 2017. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek V začetku leta je peterica Slovencev, ki deluje v podjetju RoboticsX, predstavila prvega pametnega komercialnega robota X-1 na svetu, ki temelji na Yaskawinem robotu. Njihova ideja je prepričala tudi to japonsko podjetje.

X-1 se lahko uporablja pri varjenju, različnih sestavljanjih, parkiranju in paletizaciji ter barvanju izdelkov, zaradi svoje pameti pa je v prednosti predvsem pri večjem prilagajanju in večfunkcionalnosti.

"Vodila nas je ideja, da v industrijo pripeljemo nove tehnologije in s tem povečamo konkurenčnost podjetij, ki so največji uporabniki pametnih robotov," je bil cilj Borasove ekipe.

Podjetje imajo registrirano v Nemčiji, kjer so jih sprejeli z odprtimi rokami. "Verjamem, da imamo Slovenci dobro znanje, vendar je doma veliko ovir," pravi Boras, ki s svojo ekipo orje ledino na področju industrijske robotike. Prepričan je, da jih konkurenca ne bo hitro ujela. Sodelujejo s številnimi podjetij iz avtomobilske in telekomunikacijske industrije.

Ne spreglejte