Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
8.40

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Diggit

Foto: Thinkstock

Natisni članek

digitalni marketing DIGGIT znanost tehnologija advertorial

Petek, 27. 5. 2016, 8.40

2 meseca, 1 teden

Diggit 2016

Ljubezen na prvi pogled: digitalno znanje in tehnologija

Vsebino omogoča Diggit

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Se ukvarjate z digitalnim marketingom in želite zgraditi uspešno kariero? Ali pa se spogledujete z drugimi sodobnimi poklici? Preberite si, katera znanja potrebujete.

Danes so ključna digitalna znanja

Na sodobnih delovnih mestih so digitalne spretnosti močno cenjene in iskane, v prihodnosti pa bodo te postale ključne. Digitalnost se je razširila na vsa področja naših življenj in ni več le stvar tistih poklicev, ki so neposredno povezani s tehnologijo, temveč vse bolj zadeva vsa delovna mesta. Ne gre toliko za to, da se vse obstoječe službe razvijajo v to smer, vendar za to, da se ustvarjajo nova delovna mesta, ki zahtevajo tovrstna znanja.

Raziskave kažejo, da se na zaposlitvenih portalih največkrat uporabljajo ključne besede, ki zadevajo digitalna znanja, na primer HTML, Wordpress, Android, iOS, oblaki, CRM, Google Analytics … Kmalu bodo skoraj vsa delovna mesta zahtevala vsaj nekaj tovrstnih spretnosti. Še posebej, če se ukvarjate z marketingom, je pomembno, da se z dodatnimi izobraževanji pripravite na novo konkurenco in potrebo trga po digitalnih znanjih.

Ste digitalno pismeni?

Strokovnjaki za marketing digitalna znanja definirajo kot sposobnost najti, oceniti, uporabiti, deliti in ustvariti vsebino, pri čemer uporabimo sodobno informacijsko tehnologijo in internet. Torej: digitalna znanja so vsa znanja, povezana s t. i. digitalno pismenostjo – vse od sposobnosti poiskati do ustvariti vsebine na spletu.

Najbolj iskana znanja v digitalnem marketingu

Nekaj je zagotovo: več tovrstnega znanja imate, več možnosti imate. Če želite postati iskani kader ali uspeti v svojem poslu, razmislite o pridobitvi spodnjih znanj in spretnosti.

Kaj veste o pojmih, kot so SEO, SEM, CRM ...? | Foto: Thinkstock Kaj veste o pojmih, kot so SEO, SEM, CRM ...? Foto: Thinkstock

Analiza podatkov

Izkušnje z analitično obdelavo podatkov so danes zelo iskane. Da lahko resnično uspete v digitalnem svetu, morate namreč dobro poznati različne možnosti digitalnih strategij, a te vam ne bodo koristile, če jih ne boste redno analizirali. Le tako boste videli, ali delate z učinkom, in glede na rezultate prilagajali prodajno strategijo.

Družabna omrežja

Da, družabna omrežja niso zgolj za zabavo in povezovanje z zasebnimi stiki, temveč močno orodje vseh poklicev, povezanih z marketingom. In to ne pomeni, da morate imeti račun na Twitterju, Facebooku, Instagramu, temveč da razumete, kako razviti močno predstavitev znamke prek teh kanalov. Veste, kakšna je razlika med objavo na Twitterju in Facebboku?

Marketing prek e-mailov

E-maili so prisotni že dolgo, a to ne pomeni, da so že zastareli. Treba je le znati preseči vsakdanjo komunikacijo. Naučite se optimizirati vaša e-sporočila tako, da ustvarite strategijo, komu, kaj in kdaj boste pošiljali ključna informacije, ki jih bodo zanimale. Prek e-mailov lahko ustvarite nove poslovne možnosti.

Optimizacija spletnih strani

Pogosto se uporablja kratica SEO (search engine optimisation), ki pomeni optimizacija za iskalnike. Glavni namen je višja pozicija vaše ponudbe med najdenimi rezultati na brskalnikih. S tem boste prej opaženi in dobili več obiska. Ste vedeli, da se na prvih straneh Googla opravi 80 odstotkov klikov?

Vsebinski marketing

SEO, kreativni e-maili in udarne objave na družabnih omrežjih bodo precej neuporabne brez kreativnega pisanja za množične platforme. Sposobnost ustvarjanja privlačnih vsebin, naj gre za e-maile, PR-sporočila, vsebine na spletni strani, ponudbe ali vsebine na družabnih omrežjih, je ključna za uspeh na današnjem digitalnem področju.

SEM

SEM (search engine marketing) pomeni ciljano tekstualno oglaševanje. Je zelo pomembno orodje za oglaševanje storitev ali izdelkov. Gre za to, da "lovimo" uporabnika, ki nas po vsej verjetnosti išče ali potrebuje. Naše delo je, da sami oblikujemo oglas in izberemo relevantne ključne besede. Uporabnika tako pripeljemo na točno določeno stran, na katero se navezuje oglas.

Razumevanje mobilnega marketinga

Poleg računalniških zaslonov ciljate tudi na mobilne. Še več, gre za najmočnejše marketinško orodje. Ljudje na mobilnikih preživijo ogromno časa, tako na delu kot v prostem času. Poskrbite za dobro poznavanje te platforme in možnosti komunikacije na njej. Poznate vse obstoječe možnosti, kako na mobilnike poslati sporočilo oziroma ponudbo?

CRM

Za uspešen posel in tekoče poslovanje je program CRM zelo priporočljiv. Z njim spremljamo svoje stranke, vzpostavljamo odnose, prav tako pa komuniciramo s poslovnimi partnerji. Če poznamo vse njegove možnosti, nam pomaga tudi pri pridobivanju novih strank in ohranjanju že obstoječih strank. Zagotavlja nam bazo kontaktov, pregled nad povpraševanjem in realizacijo nakupov. Vse aktivnosti so tako organizirane, pregledne in dostopne vsem sodelavcem. Deluje v oblaku, zato do njega lahko dostopate na računalniku, mobilniku in tablici.

Izobraževanje je najboljša naložba v kariero

Nova znanja pridobivajte kar prek spleta. | Foto: Thinkstock Nova znanja pridobivajte kar prek spleta. Foto: Thinkstock

Še nikoli pridobitev teh spretnosti ni bila tako dostopna, kot je zdaj. Ogromno se lahko naučite sami, saj je na voljo veliko e-izobraževanj, s katerimi lahko pridobite tudi certifikate.

Seznam najbolj priljubljenih e-izobraževanj na področju digitalnega marketinga:

e-izobraževanje Certifikat Cena
Hubspot da brezplačno
Copyblogger ne brezplačno
Authority ne 399 dolarjev
SEO Book ne 300 dolarjev/mesec
Coursera da 49 dolarjev
Think with Google ne brezplačno
Smart Insights da od 69 dolarjev/mesec
Google Analytics Academy da brezplačno
Online Marketing Institute da od 27 dolarjev/mesec
Mediabistro da 1650 dolarjev
Content Marketing Institute da 995 dolarjev

Marketing in tehnologija z roko v roki

Prava komunikacija podjetjem omogoča, da rastejo, se razvijajo in ustvarjajo dobiček. Tehnologije, kot so internet, mobilni telefoni, socialni mediji in sistemi za upravljanje odnosov s strankami, v veliki meri vplivajo na delovanje podjetja in dobro komunikacijo s potencialnimi strankami. To pa lahko dosežemo le s pravimi znanji in razumevanjem možnosti, ki nam jih ponuja sodobna tehnologija.

Več na Diggitu 2016

Zakaj je pomembno, da v digitalnem svetu nenehno spremljamo novosti, nadgrajujemo znanja in kako se nam lahko povezava znanja ter izrabe tehnologije v prodaji in marketingu obrestuje, bosta na 05. Diggitu spregovorila Pawel Sala iz IAB Europe ter Istvan Viz iz podjetja Salesforce.

Udeležite se največjega digitalnega izobraževanja v Sloveniji:

Preverite program letošnjega digitalnega dogodka. Z nami bodo strokovna imena iz Uberja, LinkedIna, Salesforca, MIndshare, Epica Awards, IAB Europe ... Prijavite se in investirajte v svoje digitalno znanje. Naj bo Diggit vaš digitalni dan. Dobimo se 14. 6. v Ljubljani.  

Diggit | Foto:

Ne spreglejte