TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 10. 2010,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 10. 2010, 18.55

8 let

Če bo treba, bo Gurs podaljšal rok za pripombe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gurs bo, če bo treba, podaljšal rok za posredovanje pripombe na poskusno izračunano vrednost nepremičnin, je povedal premier Borut Pahor.

Geodetska uprava RS (Gurs) bo, če bo pripomb na vrednost nepremičnin veliko, rok za posredovanje teh pripomb podaljšala s sedanjega 25. novembra, pravi premier. "Če bo pripomb veliko, in izgleda, da bo tako, bomo podaljšali ta rok," je v odgovoru na poslansko vprašanje Boruta Sajovica (LDS) glede napak pri vrednotenju nepremičnin odgovoril Pahor. Lastniki niso dolžni sporočati napak Lastnikom ni treba sporočati napak; to bo storil Gurs po uradni dolžnosti, je poudaril predsednik vlade. "Napačne podatke bo Gurs popravil po uradni dolžnosti. Seveda pa je v pomoč, če lastniki na te napake opozorijo. Vendar tega niso dolžni storiti," pravi predsednik vlade.

Pomembno je, da bodo podatki urejeni do uporabe za obdavčitev nepremičnin. Gurs bo lastnike nepremičnin, ki do takrat ne bodo imele izračunane vrednosti, s posebnim vprašalnikom pozval, da uredijo manjkajoče podatke. Lastniki bodo po prejemu tega vprašalnika, ki bo osnova za globo, imeli 30 dni za posredovanje podatkov, je dejal predsednik vlade.

Obvestila, ki so jih prejeli lastniki, sicer štejejo kot vprašalnik registra nepremičnin, so potrdili na ministrstvu za okolje in prostor. Po zakonu o evidentiranju nepremičnin so kazni za lastnike, ki ne posredujejo manjkajočih podatkov ali posredujejo napačne podatke, za fizične osebe od 41 do 626 evrov, za pravne osebe od 423 do 2504 evre, za odgovorno osebo pravne osebe pa od 41 do 1669 evrov.

Poenostavljen način sporočanja pripomb Pahor je sicer dobil predloge ukrepov Gursa. Tako naj bi olajšali in poenostavili način sporočanja pripomb in sprememb, med drugim s tem, da bi lahko lastniki pripombe sporočali prek telefona in da bodo na izpostavah Gursa povečali število uslužbencev. Vlada bo "sistemske spremembe, ki bi zagotovile dolgoročno kakovostne nepremičninske evidence", obravnavala v četrtek.

Ne spreglejte