TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2008,
19.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 25. 7. 2008, 19.46

8 let

Bruselj ni pristojen za posredovanje med Skopjem in Atenami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija se močno zavzema za spoštovanje temeljnih pravic in svoboščin, vendar za posredovanje v sporu med Skopjem in Atenami glede priznavanja makedonske manjšine v Grčiji nima pristojnosti.

Tako je v pismu makedonskemu premieru Nikoli Gruevskemu pojasnil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Evropska unija nima splošne pristojnosti za reševanje vprašanj, kot so identiteta manjšin, njihove pravice, pridobitev državljanstva in povrnitev lastnine, ki se odpirajo v posameznih državah članicah. To je odgovornost držav članic, ki to rešujejo v skladu s svojimi ustavnimi tradicijami in mednarodnimi obvezami," je v pismu zapisal Barroso. Dobri sosedski odnosi ključni za napredek Makedonije k EU Ob tem je izrazil obžalovanje zaradi poslabšanja odnosov med Makedonijo in Grčijo ter pozval obe strani, da problem rešita s konstruktivnim dialogom. "Dobri sosedski odnosi ostajajo ključni za napredek vaše države k EU," je zaključil.

Gruevski se je zavzel za makedonsko manjšino Makedonski premier Gruevski je prejšnji teden tudi pisal grškemu kolegu Kostasu Karamanlisu in v pismu navedel, da v Grčiji živi makedonska manjšina, ki ima pravico do priznanja in učenja maternega jezika v šolah. Ob tem je pozval Atene tudi k priznanju lastniške pravice več tisoč večinoma etničnih Makedoncev, ki so se rodili v Grčiji in po koncu državljanske vojne zbežali v tedanjo Jugoslavijo.

Karamanlis je takšne trditve odločno zavrnil in navedel, da so vsakršne trditve, ki se nanašajo na obstoj makedonske manjšine v Grčiji povsem neutemeljene, politično motivirane in nespoštljive do zgodovinske realnosti v regiji.

Atene ne priznavajo obstoja makedonske manjšine v Grčiji. V uradnih dokumentih se omenja le "govorce slovanskega jezika", ki živijo na severu države.

Dolgoletni spori zaradi imena Pismi, ki sta si ga izmenjala premiera, predstavljata najnovejšo epizodo v sporu med Atenami in Skopjem glede ustavnega imena Makedonije. Grčija je na aprilskem vrhu zveze Nato v Romuniji zaradi imena celo blokirala približevanje Makedonije severnoatlantskemu zavezništvu.

Atene imenu nasprotujejo, ker naj bi kazalo na ozemeljske težnje Skopja po severni grški pokrajini z istim imenom. Skopje pa Atene obtožuje, da zanika nacionalno identiteto, jezik in kulturno dediščino Makedonije.

Ne spreglejte