SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bossman prvi temnopolti župan Vzhodne Evrope

3

termometer

V Gani rojeni zdravnik Peter Bossman je verjetno prvi temnopolti župan v nekdanjem vzhodnem bloku, na svoji spletni strani piše britanski BBC.

Bossman, kandidat Socialnih demokratov, je na nedeljskih volitvah postal župan Občine Piran.

"Visoka raven demokracije" "Ljudje ne vidijo več barve moje kože in moja izvolitev kaže na visoko raven demokracije v Sloveniji," je po poročanju BBC ob zmagi dejal Bossman. V Slovenijo je Bossman prišel študirat medicino v osemdesetih letih, ko je bila Republika Slovenija še del nekdanje Jugoslavije.

Na volitvah je Bossman prejel 51,4 odstotka glasov in tesno premagal nekdanjega župana Tomaža Gantarja. Njegova predvolilna obljuba je bila, da bodo v piranski občini uvedli avtomobile na električni pogon. Zavzema se tudi za razvoj sečoveljskega letališča in golfa, kar naj bi dalo večji zagon turizmu.

"Nimam težav" Štiriinpetdesetletnik se je nameraval po študiju vrniti v Gano, vendar si je po poroki s študijsko sošolko, ki je hrvaškega rodu, premislil. "Doslej še nisem doživel diskriminacije zaradi svoje polti oz. afriških korenin," je Bossman dejal za tiskovno agencijo Reuters.

"Vedno obstajajo manjše skupine ljudi, ki ne sprejemajo ljudi, ki so drugačni in v prvih mesecih po mojem prihodu sem občasno začutil, da nisem povsem zaželen," je povedal. Vendar zadnjih 10 ali 15 let česa takega ne občutim več. Nimam težav in mislim, da ljudje, ko me pogledajo, ne vidijo več barve moje kože," je za BBC še dodal Bossman.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin