SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bliža se sezona okužb z virusom RSV

4

termometer

Dojenčki in otroci do drugega leta starosti so jeseni zelo izpostavljeni okužbi z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), ki pri večini sicer povzroči le blag prehlad.

V društvu so v sporočilu za javnost zapisali, da se približno dve tretjini dojenčkov okužita z RSV v prvem letu življenja, do konca drugega leta pa se z RSV okuži skoraj vsak otrok. Okužijo se najpogosteje med jesenjo in pomladjo. Nevarne okužbe pri zgodaj rojenih otrocih Pri prezgodaj rojenih otrocih, otrocih s kronično pljučno boleznijo in tistih s hujšo prirojeno srčno napako virus povzroči težko bolezen pljuč, imenovano bronhiolitis. V prvih tednih po rojstvu pa po navedbah društva okužba z RSV lahko povzroči dihalne premore ali celo nenadno smrt.

Zelo nalezljiv virus

Virus je zelo nalezljiv. Vendar starši lahko z doslednim umivanjem rok najceneje in najučinkovitejše preprečijo prenos virusa z bolnih na zdrave osebe. Pojasnjujejo, da se znaki okužbe sprva kažejo kot prehlad z zvišano telesno temperaturo in vodenim izcedkom iz nosu. Ko pa virus prizadene majhne dihalne poti in pljuča, se pojavi suh in dražeč kašelj, težko in hitro dihanje, sopenje ali piskajoče dihanje, pomodrevanje ter pri nekaterih tudi daljši dihalni premori.

Učinkovitega zdravila še ni Za zdravljenje okužb z RSV še ni učinkovitega zdravila. Zdravijo jih z zadostno hidracijo ter nadomeščanjem kisika in mehansko ventilacijo, če je potrebno. Za najbolj ogrožene otroke pa obstaja možnost, da jih zaščitijo z že izdelanimi protitelesi, ki preprečijo hujši potek bolezni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin